barszczo Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia No to po szpileczce trochę żywic do czarno pudełkowej edycji: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Jest dobrze. Czuję się przekonany do nitów. Zamawiam drugiego BB i PR. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia Modele spitów już w sprzedaży ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia Idą jak ciepłe bułeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Kalki do zestawu Black Box Edition: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia W oryginale robią jeszcze większe wrażenie. Do tego napisy eksploatacyjne i maski. Szacun 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 23 Sierpnia Share Napisano 23 Sierpnia @Skawinski, świetne są te Twoje posty na Bricie, dzięki nim odkryłem taką ciekawostkę, jak napisy na "wydechach". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia W dniu 23.08.2025 o 17:06, Soris napisał: @Skawinski, świetne są te Twoje posty na Bricie, dzięki nim odkryłem taką ciekawostkę, jak napisy na "wydechach". Można prosić o link do tej dyskusji na Brit'cie? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia (edytowane) Proszę bardzo: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235149757-172-early-merlin-spitfire-family-ibg-guessing-game-round-2/page/30/#comments Edytowane 24 Sierpnia przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia W dniu 23.08.2025 o 17:06, Soris napisał: @Skawinski, świetne są te Twoje posty na Bricie, dzięki nim odkryłem taką ciekawostkę, jak napisy na "wydechach". A bardzo dziękuję za te miłe słowa. To oczywiście będzie w modelu, podobnie jak wszystkie inne stencile. W każdym ze znanych wariantów. W ogóle stencile to jeden z najmocniejszych punktów tego zestawu. Nie zabrzmi to zbyt skromnie, ale uważam, że nikt nigdy nie zrobił dokładniejszych napisów eksploatacyjnych do Spita. W jakiejkolwiek wersji i skali. I chyba była to najtrudniejsza i najżmudniejsza rzecz, jaką kiedykolwiek robiłem dla IBG. Jej efekt na wszystkie osoby, które przy tym pracowały, można podsumować jednym zdaniem: 2 godziny temu, PrzemekW napisał: Można prosić o link do tej dyskusji na Brit'cie? Przemek Soris już wrzucił link, ale może podam bardziej dokładne linki do konkretnych postów. Opcja 6 (R6775 YT-J): https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235149757-172-early-merlin-spitfire-family-ibg-guessing-game-round-2/page/29/#findComment-5289586 Opcja 8 (P7289 UO-D): https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235149757-172-early-merlin-spitfire-family-ibg-guessing-game-round-2/page/30/#findComment-5294224 Opcja 9 (P7434 QV-I): https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235149757-172-early-merlin-spitfire-family-ibg-guessing-game-round-2/page/30/#findComment-5295927 Już niedługo kolejny opis, tym razem dla "okołopolskiej" opcji 10 (P7490 LZ-Z). 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 19 minut temu, Skawinski napisał: W ogóle stencile to jeden z najmocniejszych punktów tego zestawu. Robota fantastyczna. Nie planujecie wydać ich osobno w różnych skalach? Myślę że sporo ludzi by się ucieszyło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 15 minut temu, Skawinski napisał: I chyba była to najtrudniejsza i najżmudniejsza rzecz, jaką kiedykolwiek robiłem dla IBG. Wierzę i doceniam, bo się zacząłem interesować tematem, żeby zrobić maski w 1/48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 19 minut temu, barszczo napisał: Robota fantastyczna. Nie planujecie wydać ich osobno w różnych skalach? Myślę że sporo ludzi by się ucieszyło. W 72 na pewno będą. Z tego co wiem, szefostwo firmy zastanawia się czy wydać w 48. Chyba niedługo na profilu fejsbukowym IBG będzie post na temat stencili w Black Boxie, może warto im też w komentarzach podpowiedzieć. Czytają i odpowiadają. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Na model forum jest in-box. Moja opinia opiera się na zdjęciach. 1. "Nity" są zbyt głębokie, jakby Airfix robił. Pod względem głębokości Eduard robi lepsze. 2. Szwy na częściach przezroczystych. Tu link https://kitforum.cz/domains/kitforum.cz/viewtopic.php?t=3312 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) Rendery drukowanego kokpitu do wersji rozpoznawczej: A jak ktoś chce dokładnie pooglądać wypraski z Czarnego Pudełka i jak wygląda porównanie nitów z Edwardowym Mk.VIII, to spójrzcie na to forum: https://kitforum.cz/domains/kitforum.cz/viewtopic.php?t=3312 Edytowane 25 Sierpnia przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Druk kokpitu na zdjęciach wygląda ciekawie. Jednak, MSZ, malowanie takiego elementu może być wyzwaniem. Myślę, że lepiej by było, gdyby rama z fotelem oraz rama z tablicą przyrządów były osobnymi elementami. Mar Corp, może zasugerować IBG, by robili też zestaw osobnymi elementami kokpitu: fotelami, drążkami i orczykami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Malowanie może ciut trudniejsze ale za to montaż pewny i łatwy. Jak ktos kiedys skladal brassina do spita edkowego ten wie jak to sie wszystko przy kazdym dotknieciu rozpada na kawaleczki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia 2 godziny temu, Tainan41 napisał: 2. Szwy na częściach przezroczystych. Tu link https://kitforum.cz/domains/kitforum.cz/viewtopic.php?t=3312 Tamiya 1/32 też ma szew po formie dzielonej. Nie da się inaczej oddać kształtu tej limuzyny bez tego szwu w dostępnej technologii. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) 46 minut temu, letalin napisał: Tamiya 1/32 też ma szew po formie dzielonej. Nie da się inaczej oddać kształtu tej limuzyny bez tego szwu w dostępnej technologii. Dokładnie. Warto dodać, że ten szew jest tylko na "bąblowej" osłonie kabiny, która będzie użyteczna dopiero w późniejszych Mk.V. Osłony do Mk.I go nie mają. Nie wiem jak z PR, bo tam też była forma dzielona, żeby zrobić miejsce pod krople. Tej ramki nie wiedziałem, ale w teorii też może być. Tu filmik jak je usuwać. W sumie można sobie poćwiczyć na osłonach dodanych do Mk.I w oczekiwaniu na pudełka Mk.V (ramka z oszkleniem jest ta sama): P.S. Wygląda na Phantoma, w 48? Edytowane 25 Sierpnia przez Skawinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) 4 godziny temu, Tainan41 napisał: 2. Szwy na częściach przezroczystych A zwróciłeś może uwagę na różnicę w przejrzystości/ klarowności elementów? Cytat 1. "Nity" są zbyt głębokie, jakby Airfix robił. Pod względem głębokości Eduard robi lepsze. Za to "nity wypukłe" i linie podziałowe delikatniejsze. Edytowane 25 Sierpnia przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia 17 minut temu, Soris napisał: Za to "nity wypukłe" i linie podziałowe delikatniejsze. Na porównanie nitów wypukłych trzeba poczekać na wypust Edka. Edkowy Spitek z porównania to Mk.VIII, a tam już wypukłych nie było. Co do reszty, to porównam jak dorwę swoje pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) 20 minut temu, Tainan41 napisał: Na porównanie nitów wypukłych trzeba poczekać na wypust Edka. Edkowy Spitek z porównania to Mk.VIII, a tam już wypukłych nie było. Co do reszty, to porównam jak dorwę swoje pudełka. Wczesne Mk.VIII jeszcze miały wypukłe, podobnie jak wczesne dziewiątki. Skończyło się to chyba jakoś tak w drugim kwartale 1943. Gdzieś miałem na to moda. W każdym razie to Mk.VIII JF463 (lewa strona zdjęcia nieco nieostra, sorry): Mk.IX BS452 (tym razem prawa strona zdjęcia rozmazana): W sumie też fajnie pokazują gęstość nitów. Michał Edytowane 25 Sierpnia przez Skawinski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia 33 minuty temu, Skawinski napisał: Gdzieś miałem na to moda. Masz jakąś metodę przełożenia dat na modach na czas ich zastosowania? Bo z moich obserwacji daty z modów i rzeczywistość nieco się rozjeżdżają i to nieco może być całkiem eufemistyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) 11 minut temu, greatgonzo napisał: Masz jakąś metodę przełożenia dat na modach na czas ich zastosowania? Bo z moich obserwacji daty z modów i rzeczywistość nieco się rozjeżdżają i to nieco może być całkiem eufemistyczne. W przypadku modów mamy następujące rodzaje dat: - wysłania do akceptacji (zazwyczaj w Masonie są właśnie te daty) - akceptacji - opublikowania listy zaakceptowanych modów (zazwyczaj zbierały mody zaakceptowane w okresie ostatnich 2-3 miesięcy) - wprowadzenia na linie produkcyjne (to też nie jest jednoznaczne określenie) - opublikowanie ulotki (leaflet) do wstecznej modyfikacji (retrospective action) wcześniej wyprodukowanych Spitów. Do większości mamy jedną, dwie, góra trzy daty. Jeśli chodzi o przełożenie na konkretny płatowiec, to przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę klasę moda, która określała jego pilność. Class 2 oznaczałby "jak najszybciej", class 4B "kiedyś tam przy okazji, ale nie zapomnijcie o tym". Na pewno dużo, dużo więcej na ten temat napiszę w eBooku z podsumowaniem rozwoju Spita, ale to jeszcze trochę czasu. W każdym razie to powyższe trzeba zawsze porównać ze zdjęciami, gdyż tylko one dają w miarę pewne źródło informacji. Im więcej zdjęć uporządkowanych serialami mamy, tym lepiej, przy czym właśnie trzeba pamiętać, że część modów (no ale nie nitowanie kadłuba) wprowadzano nie tylko w fabryce, ale też jako retrospective action. Michał Edytowane 25 Sierpnia przez Skawinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) Trafiły do mnie modele. I powiem tak - ibg, nieładnie, że do wersji PR nie zrobiliście osobnej dolnej połówki płata. Szpachlowanie wylotów łusek bez uszkadzania nitów (do których mam stosunek ambiwalentny) będzie karkołomne... Nie wiem też czy ktoś już podoklejał "bomble" do kabiny i czy nie widać szwu. Edit. Zgłaszam też błąd w instrukcji Black box'a- nie opisano jaki celownik stosować w Mk. I. Edytowane 25 Sierpnia przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi