ArtuRze Napisano Poniedziałek o 11:20 Share Napisano Poniedziałek o 11:20 W dniu 13.09.2025 o 19:41, ArtuRze napisał: - polecam uwagę zwrócić ramce z kołpakami, jest taka jedna podstawa, która może niektórym uprzykrzyć życie, np. fanom koloru różowego Było, temat do zamknięcia:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Poniedziałek o 18:49 Share Napisano Poniedziałek o 18:49 (edytowane) IBG właśnie opublikował na fb pierwszych 6 malowań Spitfire Vb black box. Edytowane Poniedziałek o 18:50 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 19:58 Share Napisano Poniedziałek o 19:58 (edytowane) Godzinę temu, martinello napisał: IBG właśnie opublikował na fb pierwszych 6 malowań Spitfire Vb black box. Dla fejsa nieposiadających. Jest i nasz, bardzo ciekawy zresztą : Edytowane Poniedziałek o 19:59 przez barszczo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Poniedziałek o 20:25 Share Napisano Poniedziałek o 20:25 10 minut temu, barszczo napisał: Jest i nasz, bardzo ciekawy zresztą : Jak rozumiem samolot, na którym loty bojowe nad Normandią wykonywał Jerzy Bajan. W opisie napisałem "najbardziej inspirujący polski pilot wszechczasów", żeby nie było zanadto kontrowersyjnie, ale moim zdaniem to jest "najlepszy polski pilot wszechczasów". Jestem gotów się kłócić, że tak było, ale chyba tylko po kilku piwach Wątków polskich jest więcej: - na opcji numer 1 latał też Stanisław Król, który został potem zamordowany przez Gestapo po złapaniu w trakcie "Wielkiej Ucieczki" ze Stalag Luft III - ciekawostka w przypadku R.S. Tucka (opcja 3) - jego "stałym towarzyszem ucieczkowym" z obozu był Zbigniew Kustrzyński z 303 Dywizjonu (przyznam się, że nie wiedziałem wcześniej) - próbował z nim uciekać w 1943, uciekł z nim w 1945 - BM476 (opcja 7) służył potem w 303 dywizjonie (ok, to nic nadzwyczajnego, masa Spitów służyła w jakimś okresie w polskich dywizjonach) Ale uspokoję - gdy mówiłem o 5-ciu polskich malowaniach to nie miałem na myśli takich luźnych związków jak w dwóch ostatnich punktach. Zostały jeszcze 4 do opublikowania Michał 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 22:00 Share Napisano Poniedziałek o 22:00 Godzinę temu, Skawinski napisał: Jak rozumiem samolot, na którym loty bojowe nad Normandią wykonywał Jerzy Bajan. W opisie napisałem "najbardziej inspirujący polski pilot wszechczasów", żeby nie było zanadto kontrowersyjnie, ale moim zdaniem to jest "najlepszy polski pilot wszechczasów". Jestem gotów się kłócić, że tak było, ale chyba tylko po kilku piwach Generalnie wszystkie Mk.V z 303 Dywizjonu w czasie D-Day i tuż przed, to bardzo interesujące maszyny. Osobiście przymierzam się od dłuższego czasu do budowy EP509 który jest totalną mieszanką poremontową: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Wtorek o 10:19 Share Napisano Wtorek o 10:19 12 godzin temu, barszczo napisał: Generalnie wszystkie Mk.V z 303 Dywizjonu w czasie D-Day i tuż przed, to bardzo interesujące maszyny. Osobiście przymierzam się od dłuższego czasu do budowy EP509 który jest totalną mieszanką poremontową: Ja bym powiedział, że nie tyle mieszanką, co typowym standardem wyglądu Spitów Mk V w 1944 roku, który charakteryzował się: - obciętymi końcowkami skrzydeł - "szynami" nad komorą koła (wzmocnienie poszycia) - sterem wysokości wymienionym na taki z większym wyważeniem rogowym - indywidualnymi rurami wydechowymi - okrągłym lusterkiem - IFF Mk III - usuniętymi wskaźnikami położenia podwozia na skrzydłach - celownik chyba wygląda na Mk.II* (z prostokątnym szkłem) - zdemontowany słupek na sterze kierunku - usunięty ice guard przed wlotem powietrza do gaźnika - usunięte ogrzewanie kaemów za pomocą ciepłą z rur wydechowych (indywidualne rury tego nie miały + w LF-ach to nie było istotne) - ale pozostała dziura w okapotowaniu za rurami wydechowymi Oprócz tego nie widać na zdjęciach, ale zapewne: - radio T.R.1143 - zdemontowany Pipsqueak - usunięte wyloty ogrzewania uzbrojenia na skrzydłach - usunięte reflektory do lądowania na spodzie skrzydeł Wszystko to będzie w Black Boxie "z pudła" (no, czasem trzeba będzie coś uciąć). Ale kalek do RF-G nie będzie, trzeba będzie dobrać. Miłego, Michał 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Wtorek o 15:25 Share Napisano Wtorek o 15:25 (edytowane) 19 godzin temu, barszczo napisał: Świetnie, jest model jak ja mam 3/4 na bazie Tamiyi Edytowane Wtorek o 15:26 przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Wtorek o 16:03 Share Napisano Wtorek o 16:03 @Skawinski- a coś zrobili z kołpakiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Wtorek o 16:43 Share Napisano Wtorek o 16:43 40 minut temu, martinello napisał: @Skawinski- a coś zrobili z kołpakiem ? Szczerze mówiąc nie wiem, nie pytałem o to. Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano Wtorek o 17:33 Share Napisano Wtorek o 17:33 A te pozostałe malowania to kiedy ? bo kokietujecie tym modelem ,że aż zaczyna mdlić ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Wtorek o 19:15 Share Napisano Wtorek o 19:15 (edytowane) 2 godziny temu, zatras napisał: A te pozostałe malowania to kiedy ? bo kokietujecie tym modelem ,że aż zaczyna mdlić ! Jak skończę robić sylwetki barwne. Łatwo sobie policzyć, że każde malowanie to 4 sylwetki barwne, po 6 malowań w "rzucie" to 24 sylwetki do przygotowania. Na których trzeba dostosować konfigurację płatowca, nanieść kamuflaż, oznaczenia i napisy eksploatacyjne. Na każdą jedną. Przy tym dodam, że kamuflaży nie daję generycznych ani randomowych, tylko dokładnie taki układ plam jak na konkretnym płatowcu - na tyle na ile da się zrekonstruować ze zdjęć (każda fabryka miała nieco inny rozkład plam, do tego zmieniał się w czasie + malowane w warsztatach remontowych lub w jednostkach miały często jeszcze inny). No i napisy eksploatacyjne też różne płatowce miały różne. Mówiąc inaczej - robiąc dokładnie wszystko według instrukcji modelarz powinien "wylądować" z modelem idealnie odzwierciedlającym pierwowzór w najmniejszym detalu. Do tego dość długie i (mam nadzieję) rzeczowe opisy zawierające naprawdę sporo detali i "smaczków". Po to, żeby modelarz nie musiał wykosztowywać się na literaturę. Ale to WYMAGA CZASU! A jak ktoś woli, żebym odwalał taką manianę jak inni, to może być za 2 dni. Michał Edytowane Wtorek o 20:03 przez Skawinski 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu (edytowane) W dniu 26.01.2026 o 21:25, Skawinski napisał: Jak rozumiem samolot, na którym loty bojowe nad Normandią wykonywał Jerzy Bajan. Skąd informacja o 8 lotach? W ORB są 3. W dniu 27.01.2026 o 11:19, Skawinski napisał: Ja bym powiedział, że nie tyle mieszanką, co typowym standardem wyglądu Spitów Mk V w 1944 roku Aczkolwiek pewne wariacje się zdarzały np.: W dniu 27.01.2026 o 11:19, Skawinski napisał: - obciętymi końcowkami skrzydeł AA860 z 303 miał pełne końcówki. W dniu 27.01.2026 o 11:19, Skawinski napisał: sterem wysokości wymienionym na taki z większym wyważeniem rogowym pudełkowy W3373 miał pierwotne wyważenie rogowe. Edytowane 16 godzin temu przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu 58 minut temu, Wymysl napisał: Skąd informacja o 8 lotach? W ORB są 3. O który fragment Ci konkretnie chodzi? Godzinę temu, Wymysl napisał: Aczkolwiek pewne wariacje się zdarzały np.: Nie przeczę, nikt nie przeczy. Co nie znaczy, że to był "standard". To ostatnie słowo używam w kontekście "najczęściej spotykana, dominująca konfiguracja". Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu W dniu 27.01.2026 o 17:03, martinello napisał: @Skawinski- a coś zrobili z kołpakiem ? Ano zrobili, dodali plik do samodzielnego wydrukowania podstawy kołpaka http://www.ibgmodels.com/resources-2/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Godzinę temu, Skawinski napisał: O który fragment Ci konkretnie chodzi? Sorry za zamieszanie. W ORB jest 8, mnie się 5 schowało i myślałem, że może w jakimś innym źródle (np. log booku) jest co innego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Godzinę temu, Andzin napisał: Ano zrobili, dodali plik do samodzielnego wydrukowania podstawy kołpaka http://www.ibgmodels.com/resources-2/ A to nie jest półśrodek ? Sprzedają model z niesklejalnym elementem i dostarczają plik do wydruku ? Uczciwiej byłoby chyba poprawić formy dla nadchodzącej produkcji i dodawać wydruk do już sprzedanych modeli. Ja nie mam możliwości wydruku, więc muszę dopłacić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu 56 minut temu, martinello napisał: Uczciwiej byłoby chyba poprawić formy dla nadchodzącej produkcji Jakby to było wykonalne, to pewnie by zrobili. Z różnych względów - czy to technicznych, czy to logistycznych - może nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu (edytowane) 33 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Jakby to było wykonalne, to pewnie by zrobili. Z różnych względów - czy to technicznych, czy to logistycznych - może nie być. Answer z tego co słyszałem uruchomił w jakiś sposób dystrybucję brakującego elementu, Arma dwukrotnie przysyłała mi za darmo zamienniki wadliwych ramek. Można ? Zwracać wadliwego modelu nie chcę, bo mimo wszystko ma potencjał, to co - mam występować o odszkodowanie związane z kosztami wydruku kołpaka do sklepu czy do producenta ? A złość mnie bierze, bo Kolega @MarCorpskleił (jak sam napisał) bezproblemowo dziesiątki modeli spitfire i nie zauważył ? Sklejał same Hamiltony ? Nie czepiam się, ale IBG opracowalo pod wpływem krytyki "pochewkę" dla kólka ogonowego lub wzornik do wypłycenia kabiny - spoko, jak ktoś chce, niech drukuje czy kupuje. Bez tego da się skleić model. Ale kołpak - to integralna część modelu i ewidentny błąd producenta. A gdyby kadłub był skopany to co, opublikują plik do wydruku ? Edytowane 12 godzin temu przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi