mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Witam serdecznie Do prawie ukończonego modelu Su7 BM potrzebuję jakiegoś ciekawego elementu na uzupełnienie podstawki i wybór po pewnych dyskusjach padła na kilku lotników oraz Nyskę, jako pojazd rozwożący personel po lotnisku... Model to GPM , dobry wydruk 3D, zapakowany w ciekawe pudełku, przypominające mi przynajmniej wintydżowe opakowania Airfixa z lat bardzo dawnych... Najbardziej upierdliwa część to będzie chyba wycinanie elementów z "kratownicy" wydruku, bo wg Kolegów mających już styczność z GPM modele pasują bardzo dobrze ( oprócz niektórych opinii o Bizonie)... Malowanie oliwkowozielony z BILMODEL do polskich pojazdów i ciężarówek wojskowych z PRL-u, kalki dojdą z TORO... Detal jak widać na kołąch czy kierownicy całkiem ładny a nawet bardzo ładny Edytowane 30 Grudnia 2021 przez mysiek13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Tak się bałem odcinania od pajęczyny "wlewków ' a okazało się że GPM z uwagi na bardzo cienkie końcówki wlewków przy elemencie daje się po prostu delikatnie odłamać i to "po całości" bez upierdliwego odcinania pojedynczych "gałązek"... zajęło mi to ok 2 minuty na element , teraz obróbka ścierna Tak się "skupiam" na tym odcinaniu, bo bardzo fajnie wydrukowane modele innych firm to droga przez mękę w obróbce, jeśli kanały doprowadzające nie są włąściwie zaprojektowane, cienkie przy elemencie... Mamy fantastycznie wydrukowany element, który praktycznie nie da się wyciąć - poniżej podwozie STAR-a 25 z innej firmy po kilku godzinach obróbki Edytowane 30 Grudnia 2021 przez mysiek13 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Ta Nysa to super wygląda, dostępne są jeszcze w sprzedaż takie cuda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Zaglądam i bacznie obserwuję warsztat, ponieważ na pewno coś 3D z GPM kiedyś skleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 37 minut temu, tomekk napisał: Ta Nysa to super wygląda, dostępne są jeszcze w sprzedaż takie cuda ? Tak, na stronie GPM-u, osobno musisz dokupić blaszki bo w zestawie jest cięty laserowo karton...Kalki też mają, choć jak mam tyle TORO że nie kupowałem... 1/72 • (gpm.pl) Jak nie ma oficjalnie na stronie to dzwoń do nich, super kontakt i wydrukuje Ci na zamówienie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Godzinę temu, mysiek13 napisał: STAR-a 25 z innej firmy Napiszesz z jakiej? 8 minut temu, mysiek13 napisał: super kontakt W tym temacie mam odmienne zdanie. W jednym modelu GPM (bo mam ich już trochę) dostałem uszkodzone oszklenie. Mimo kilkukrotnych maili o uszkodzonym elemencie, temat olali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 18 minut temu, Grzes napisał: Napiszesz z jakiej? W tym temacie mam odmienne zdanie. W jednym modelu GPM (bo mam ich już trochę) dostałem uszkodzone oszklenie. Mimo kilkukrotnych maili o uszkodzonym elemencie, temat olali. Star jest ze Świętej Pamięci Eaglenest3D... Mam ich kilka modeli min Honkery, Mazura ... Ale po uwagach i bardzo miłej korespondencji dostałem np poprawione podwozie do Mazura... Co do GPM-mu to mam bardzo dobre doświadczenia, dużo gorzej jest z innym polskim producentem druków/żywic, tam trzeba było straszyć Policją żeby po miesiącu ściemy dostać towar, nie pierwszej jakości... Natomiast np z FPW, Piotrkiem P czy Wmodelem kontakt jest super, a najlepszy z BILMODELEM , tu 6 gwiazdek na 5 możliwych ( nie mylić z ośmioma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 59 minut temu, mysiek13 napisał: z FPW, Piotrkiem P czy Wmodelem kontakt jest super Oj cudnego SKOTa mam od niego i równie efektowną Białą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 W temacie Nysek: 2.PLM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 4 minuty temu, Grzes napisał: W temacie Nysek: Toż to Mercedes jak się paczy Kaczka jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Pięknie dziękuję za materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 fajna nyska a jak z oszkleniem w tym modelu? sensowne? dobrze pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Nie zapomnij przed sklejeniem utwardzić elementy światłem UV. Mój Żuk był taki trochę gumowaty a po utwardzeniu przyjemny w obróbce. Pozdrawiam OLO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) 8 godzin temu, Grzes napisał: W temacie Nysek: Lotnik skrzydlaty, władca świata bez granic cały patos prl-u.., niezapomniane kasety VHS Edytowane 30 Grudnia 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 To samo wydawnictwo tle że skala TT (1:120); a na warsztacie 3 Żuki. Będę zaglądał! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 1 Stycznia 2022 Share Napisano 1 Stycznia 2022 Gerd, nyska w 6-ej? Nie widziałem, ale w dowództwie Dywizji jest to jak najbardziej prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 OLO dziękuję za poradę, jak długo naświetlania i czy z każdej strony, tzn góra, dół, boki, przód i tył osobno ? Rozumiem że taka lampka do paznokci albo sprawdzania banknotów? Nyska bardzo miła w obróbce, trochę wnętrza wg zdjęć z netu... Przedni lewy reflektor do poprawy, ale dziś na wyjeździe nie mam większego iglaka podmianka na światła Elfa... Podwozie czarne i dla mojego aparatu w komórce mega nie fotogenicznie, w rzeczywistości nie było szlifowane gwoździem ani papierem 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 Z lampą to nie wiem, ja zostawiłem w słoneczny dzień na 8 godz i na Żuka starczyło powodzenia pozdrawiam OLO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 Na słońcu bezpośrednio czy przez okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 2 godziny temu, mysiek13 napisał: jak długo naświetlania i czy z każdej strony, tzn góra, dół, boki, przód i tył osobno ? Rozumiem że taka lampka do paznokci ? Ja naświetlałem właśnie taka lampą. Trzeba naświetlić każdą powierzchnię. Czas - około 10 minut. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 Przez szybę i co trochę obracałem elementy modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 W dniu 1.01.2022 o 12:33, Michal_G napisał: Gerd, nyska w 6-ej? Nie widziałem, ale w dowództwie Dywizji jest to jak najbardziej prawdopodobne. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 JFM dziękuję za fotki! Taki symbol jak z tyłu Nyski z zimowego zdjęcia pierwszy raz widzę. Letnie zdjęcie to najprawdopodobniej Kobylany, typowe miejsce szkolenia wspinaczkowego 6 PDPD. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 A tu taki fajny model się buduje, oj podglądam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 Łooo ludzie, jakby dziś wystartować taką dioramką w konkursie, to by ją pewnie trzeba było wrzucić do kategorii SF. 17 godzin temu, JFM napisał: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi