mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Witam serdecznie Do prawie ukończonego modelu Su7 BM potrzebuję jakiegoś ciekawego elementu na uzupełnienie podstawki i wybór po pewnych dyskusjach padła na kilku lotników oraz Nyskę, jako pojazd rozwożący personel po lotnisku... Model to GPM , dobry wydruk 3D, zapakowany w ciekawe pudełku, przypominające mi przynajmniej wintydżowe opakowania Airfixa z lat bardzo dawnych... Najbardziej upierdliwa część to będzie chyba wycinanie elementów z "kratownicy" wydruku, bo wg Kolegów mających już styczność z GPM modele pasują bardzo dobrze ( oprócz niektórych opinii o Bizonie)... Malowanie oliwkowozielony z BILMODEL do polskich pojazdów i ciężarówek wojskowych z PRL-u, kalki dojdą z TORO... Detal jak widać na kołąch czy kierownicy całkiem ładny a nawet bardzo ładny Edytowane 30 Grudnia 2021 przez mysiek13 1 Cytuj
mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Tak się bałem odcinania od pajęczyny "wlewków ' a okazało się że GPM z uwagi na bardzo cienkie końcówki wlewków przy elemencie daje się po prostu delikatnie odłamać i to "po całości" bez upierdliwego odcinania pojedynczych "gałązek"... zajęło mi to ok 2 minuty na element , teraz obróbka ścierna Tak się "skupiam" na tym odcinaniu, bo bardzo fajnie wydrukowane modele innych firm to droga przez mękę w obróbce, jeśli kanały doprowadzające nie są włąściwie zaprojektowane, cienkie przy elemencie... Mamy fantastycznie wydrukowany element, który praktycznie nie da się wyciąć - poniżej podwozie STAR-a 25 z innej firmy po kilku godzinach obróbki Edytowane 30 Grudnia 2021 przez mysiek13 2 Cytuj
tomekk Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 Ta Nysa to super wygląda, dostępne są jeszcze w sprzedaż takie cuda ? Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 Zaglądam i bacznie obserwuję warsztat, ponieważ na pewno coś 3D z GPM kiedyś skleję. Cytuj
mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Napisano 30 Grudnia 2021 37 minut temu, tomekk napisał: Ta Nysa to super wygląda, dostępne są jeszcze w sprzedaż takie cuda ? Tak, na stronie GPM-u, osobno musisz dokupić blaszki bo w zestawie jest cięty laserowo karton...Kalki też mają, choć jak mam tyle TORO że nie kupowałem... 1/72 • (gpm.pl) Jak nie ma oficjalnie na stronie to dzwoń do nich, super kontakt i wydrukuje Ci na zamówienie... 1 Cytuj
Grzes Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 Godzinę temu, mysiek13 napisał: STAR-a 25 z innej firmy Napiszesz z jakiej? 8 minut temu, mysiek13 napisał: super kontakt W tym temacie mam odmienne zdanie. W jednym modelu GPM (bo mam ich już trochę) dostałem uszkodzone oszklenie. Mimo kilkukrotnych maili o uszkodzonym elemencie, temat olali. Cytuj
mysiek13 Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Napisano 30 Grudnia 2021 18 minut temu, Grzes napisał: Napiszesz z jakiej? W tym temacie mam odmienne zdanie. W jednym modelu GPM (bo mam ich już trochę) dostałem uszkodzone oszklenie. Mimo kilkukrotnych maili o uszkodzonym elemencie, temat olali. Star jest ze Świętej Pamięci Eaglenest3D... Mam ich kilka modeli min Honkery, Mazura ... Ale po uwagach i bardzo miłej korespondencji dostałem np poprawione podwozie do Mazura... Co do GPM-mu to mam bardzo dobre doświadczenia, dużo gorzej jest z innym polskim producentem druków/żywic, tam trzeba było straszyć Policją żeby po miesiącu ściemy dostać towar, nie pierwszej jakości... Natomiast np z FPW, Piotrkiem P czy Wmodelem kontakt jest super, a najlepszy z BILMODELEM , tu 6 gwiazdek na 5 możliwych ( nie mylić z ośmioma ) Cytuj
Grzes Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 59 minut temu, mysiek13 napisał: z FPW, Piotrkiem P czy Wmodelem kontakt jest super Oj cudnego SKOTa mam od niego i równie efektowną Białą Cytuj
Artek82 Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 4 minuty temu, Grzes napisał: W temacie Nysek: Toż to Mercedes jak się paczy Kaczka jak nic Cytuj
M.A.V. Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 fajna nyska a jak z oszkleniem w tym modelu? sensowne? dobrze pasuje? Cytuj
OLO Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 Nie zapomnij przed sklejeniem utwardzić elementy światłem UV. Mój Żuk był taki trochę gumowaty a po utwardzeniu przyjemny w obróbce. Pozdrawiam OLO . Cytuj
Evildead Napisano 30 Grudnia 2021 Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) 8 godzin temu, Grzes napisał: W temacie Nysek: Lotnik skrzydlaty, władca świata bez granic cały patos prl-u.., niezapomniane kasety VHS Edytowane 30 Grudnia 2021 przez Evildead Cytuj
Gerd Napisano 31 Grudnia 2021 Napisano 31 Grudnia 2021 To samo wydawnictwo tle że skala TT (1:120); a na warsztacie 3 Żuki. Będę zaglądał! 1 Cytuj
Michal_G Napisano 1 Stycznia 2022 Napisano 1 Stycznia 2022 Gerd, nyska w 6-ej? Nie widziałem, ale w dowództwie Dywizji jest to jak najbardziej prawdopodobne. Cytuj
mysiek13 Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Napisano 2 Stycznia 2022 OLO dziękuję za poradę, jak długo naświetlania i czy z każdej strony, tzn góra, dół, boki, przód i tył osobno ? Rozumiem że taka lampka do paznokci albo sprawdzania banknotów? Nyska bardzo miła w obróbce, trochę wnętrza wg zdjęć z netu... Przedni lewy reflektor do poprawy, ale dziś na wyjeździe nie mam większego iglaka podmianka na światła Elfa... Podwozie czarne i dla mojego aparatu w komórce mega nie fotogenicznie, w rzeczywistości nie było szlifowane gwoździem ani papierem 100 Cytuj
OLO Napisano 2 Stycznia 2022 Napisano 2 Stycznia 2022 Z lampą to nie wiem, ja zostawiłem w słoneczny dzień na 8 godz i na Żuka starczyło powodzenia pozdrawiam OLO. 1 Cytuj
mysiek13 Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Napisano 2 Stycznia 2022 Na słońcu bezpośrednio czy przez okno? Cytuj
Grzes Napisano 2 Stycznia 2022 Napisano 2 Stycznia 2022 2 godziny temu, mysiek13 napisał: jak długo naświetlania i czy z każdej strony, tzn góra, dół, boki, przód i tył osobno ? Rozumiem że taka lampka do paznokci ? Ja naświetlałem właśnie taka lampą. Trzeba naświetlić każdą powierzchnię. Czas - około 10 minut. 1 Cytuj
OLO Napisano 2 Stycznia 2022 Napisano 2 Stycznia 2022 Przez szybę i co trochę obracałem elementy modelu 1 Cytuj
JFM Napisano 2 Stycznia 2022 Napisano 2 Stycznia 2022 W dniu 1.01.2022 o 12:33, Michal_G napisał: Gerd, nyska w 6-ej? Nie widziałem, ale w dowództwie Dywizji jest to jak najbardziej prawdopodobne. 1 1 Cytuj
Michal_G Napisano 3 Stycznia 2022 Napisano 3 Stycznia 2022 JFM dziękuję za fotki! Taki symbol jak z tyłu Nyski z zimowego zdjęcia pierwszy raz widzę. Letnie zdjęcie to najprawdopodobniej Kobylany, typowe miejsce szkolenia wspinaczkowego 6 PDPD. 1 Cytuj
barszczo Napisano 3 Stycznia 2022 Napisano 3 Stycznia 2022 A tu taki fajny model się buduje, oj podglądam . 1 Cytuj
Grzes Napisano 3 Stycznia 2022 Napisano 3 Stycznia 2022 Łooo ludzie, jakby dziś wystartować taką dioramką w konkursie, to by ją pewnie trzeba było wrzucić do kategorii SF. 17 godzin temu, JFM napisał: 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi