Skocz do zawartości

1/48 Nichimo Kawasaki Ki-45 Toryu

kapsel

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, alienus napisał:

A nie udało by się na CA owiewki najpierw z lewej poczekać dzień a potem z prawej... na siłę ale zawsze 😉

Coś by nie wytrzymało, albo owiewka albo spoina. Patrząc na grubość tej owiewki stawiam na to drugie :lol:

Myślałem też by próbować przykleić wiatrochron na raty, ale zwątpiłem właśnie patrząc na grubość szkiełka. Jest bardzo sztywne. Nie wiem czy dałoby coś pocienienie tego elementu, mogłoby pęknąć po przyklejeniu do kadłuba. 

Dzięki barszczo za fajny pomysł. Nie omieszkam spróbować :super: Mam nadzieję że nie zniszczę szkiełka 

No cóż, jak zapowiadałem nie zamierzam się poddać i walczę dalej z modelem. Ścisnąłem najmocniejszym zaciskiem kadłub na wysokości kabiny i starałem się dopasować wiatrochron najlepiej jak się da. Wcześniej wymoczyłem go we wrzątku i starałem się nieco go rozszerzyć. Rozpórka niestety nie zdała egzaminu, nie mając żadnego punktu podparcia w sztywnym szkiełku. Przykleiłem go na rzadki klej Tamiji, by podlać go po godzince CA i trzyma naprawdę solidnie. 

ivqsOJN.jpg

Przyszlifowałem burtę kadłuba z prawej strony tak, by miejsce styku ze szkłem było w miarę równe. Owiewka będzie otwarta więc zamierzyłem i ten element. Przyznam że tragedii nie ma. Zająłem się także wyrównaniem części za owiewką i jestem całkiem zadowolony. Oczywiście jeszcze trzeba nieco popracować na tymi miejscami ale widać jakieś światełko w tuneluwink3

SsPSsUI.jpg

Edytowane przez kapsel
  • Like 4

To prawda 😆 nie lubię w taki sposób rozwiązywać problemów ale tutaj akurat poskutkowało. Widzę że i Twój eF dostaje za swoje. Dzięki barszczo za tipa z rozpórką. Tu nie zadziałał ale na przyszłość wiem jak radzić sobie z takimi problemami  :piwo:

• Like 1

Witajcie Szanowni Koledzy :lol:

Mimo natłoku różnych obowiązków i pracy udaje się wygospodarować odrobinkę wolnego czasu, także pewne postępy zostały poczynione. 

Przygotowałem sobie całą drobnicę i zacząłem ją obrabiać. 

7YCBul2.jpeg

Zająłem się napędami i zespołami podwozia głównego. Nie dopieszczałem jakoś specjalnie silniczków, gdyż po zamontowaniu osłon będą one praktycznie nie widoczne. 

j6e3sV3.jpeg

Podwójne gwiazdy spokojnie na tym etapie można wkleić na swoje miejsce- co też uczyniłem. Do wykonania mam imitacje mosiężnych chłodnic oleju, gdyż w zestawie ich nie ma, a są bardzo charakterystyczne dla tych maszyn. Po ich zamontowaniu cylindry silników w ogóle nie będą widoczne. 

JKUsVGs.jpeg

Przymierzyłem osłony i przeglądając zdjęcia Toryu dochodzę do wniosku że całkiem ładnie leżą. Szpachlowanie zbędne 🙂

zOjvdba.jpeg

Plan na najbliższe posiadówki to dopieścić kadłub i poprawić nitowanie. 

• Like 5

Owszem są ale jeszcze ich nie malowałem wink3  będą maźnięte oczywiście 

Zgadzam się co do masek montexu. Na obłościach lubią odchodzić, a na płaskich powierzchniach klej tak trzyma, że trudno je oderwać od oszklenia bez jego uszkodzenia, natomiast sam klej lubi zostawiać ślady.

Korzystałem już wcześniej z tych masek i szczęśliwie nic złego się nie działo.  W razie czego skorzystam z nich jako szablon. Co do malowania to i ja nie mogę się doczekać ale pierw porządnie ogarnąć powierzchnię :lol:

10 godzin temu, Marek K napisał:

Otwarta kabina też nie będzie ok. 

Otwarta kabinka będzie bardziej z konieczności. Żywice zwiększyły przekrój kadłuba i dopasowanie szkiełka było niemożliwe. 

5 godzin temu, kapsel napisał:

Korzystałem już wcześniej z tych masek i szczęśliwie nic złego się nie działo.

Też ich używam i jak na razie jeszcze mnie zawiodły. Każdą można w razie odchodzenia od obłości szybko wymienić wykorzystując oryginał na wzór. Reszta to zalety: są dwustronne, Montex ma w ofercie maski których Edek się nie chwyta no i cena.

• Like 1

Czołem :wojo:

Krótki raport z poczynionych prac.. 

Szlifując powierzchnię modelu, zacząłem także szykować wszelkie drobniejsze elementy, i tak powstały chłodnice oleju dla Ha -102, z dwóch sklejonych ze sobą pasków hipsu. Wyszło w mojej opinii akceptowalnie :wink:

VMmkbWY.jpg

Odtworzyłem wszelkie zatarte linie podziału oraz nitów. Jutro pomaluję oszklenie na kolor wnętrza i planuję machnąć już podkład na całość. Szkło tylnego strzelca przykleję na clearfix, gdyż będę musiał je później zrywać celem wklejenia obrotowej suwnicy dla km-u tylnego strzelca. 

Acha, no i jeszcze pewnie przed podkładem wytnę zamalowany na czarno kawałem plastiku pod klosz reflektora.

ydeqI3m.jpg

Zmontowałem już sobie oba zespoły podwozia głównego. Będzie mi później łatwiej z jego montażem, gdyż wszystkie kąty już są połapane. Na czas malowania golenie wyjmę, a gondole wypełnię gąbką. 

s1i0VYc.jpg

• Like 3

7 godzin temu, kozborn napisał:

Metalizer na goleniach pierwsza klasa. Ale te komory podwozia takie płaskie są? 

Niestety te komory tak zioną pustką. Prawdziwe pole do popisu dla majsterkowiczów, czyli nie dla mnie. Usunąłem tylko po 5 śladów po wypychaczach. 

No więc brnę dalej z tym dżapsem :pilot:

Dziś przyszedł surfacer 1000. Widać wszystko jak na dłoni, i czeka mnie troszkę pracy zanim położę IJA Grey. Niektóre miejsca pozostaną już takie jak są - głównie chodzi o okolice masztu i luf 20mm działek. Widać nierówności na powierzchni, spowodowane koniecznością rozszerzenia węższego  elementu i wklejenia go  w szerszy kadłub.

smjwhkG.jpg

A3ziaJv.jpg

41iY5se.jpg

Szkło tylnego strzelca przyłapane na clearfix, wystaje ponad obrys kadłuba. Finalnie trzeba będzie dać rozpórkę przed wklejeniem na stałe. 

Reszta to szlifowanie krawędzi natarcia na obu skrzydłach, bo nie jestem zadowolony. Po za tym przy wyciętym kwadraciku pod reflektor i rurką Pitota trzeba podszpachlować.

kxSNh4A.jpg

No i na koniec zeszlifować podstawę wiatrochronu bo odstaje brzydko, i lewą burtę pod szybą, bo zdaje się jest tam zaschnięty klej. 

Co do spodu to wyszło całkiem znośnie. 

cijnjBK.jpg

• Like 2