Skocz do zawartości

1/48 Nichimo Kawasaki Ki-45 Toryu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatni tydzień cierpiałem na zapalenie zatok, więc siłą rzeczy jakakolwiek próba spędzenia czasu z modelami kończyła się fiaskiem. Dziś szczęśliwie samopoczucie jest na tyle dobre że coś zacząłem działać przy Toryu. 

I1qbwLn.jpeg

Pierwsze mazy nie są idealne, ale odpocznę do jutra i zacznę zabawę dalej. 

• Like 5
Napisano

Taki mam plan :D jutro przyjdą pozostałe plamy, a w ostatni zwolnieniowy poniedziałek wszelkie konieczne poprawki i podmalówki. 

Napisano (edytowane)

Bardzo fajnie Ci te plamy wychodzą. Też kilka dni temu walczyłem z podobnym tematem w Foczce F-8 więc wiem  jakiego wymaga to skupienia i precyzji w obsłudze aero :piwo:

Edytowane przez piotr2498
Napisano

Ciężko walczysz, ale do przodu. Na koniec dasz jeszcze retusz i powinno być dobrze.

Napisano
8 godzin temu, kapsel napisał:

I1qbwLn.jpeg

Pierwsze mazy nie są idealne, ale odpocznę do jutra i zacznę zabawę dalej. 

Jak się robi takie "nie idealne mazie"? Pytanie najzupełniej poważne.

Napisano

Tak jak kolega hlystek napisał. Rozcieńczona farba 4/1 i ciśnienie ok 0.6-0.7 bara. Jednak cały czas jakoś ciężko opanować by malowało się równomiernie i bez problemów. Trzeba będzie jakoś to poprawiać po skończonym malowaniu. 

Napisano

Według mnie należy lać mało farby do zbiorniczka i często przemywać aerograf, by żadne brudy z zaschnietej farby nie zbierały się na końcu iglicy 

• Thanks 1
Napisano

Przypomnij jaką farbą malujesz?

Napisano

Gunze C 130 Kawasaki Green

Napisano

Dzień dobry

Drugi dzień malowania tych pier... plamek. Wymalowałem wszystkie jakie zaznaczyłem na podstawie zdjęcia i rysunku. To była dla mnie istna droga przez mękę... stwierdzam że w ogóle nie mam doświadczenia w posługiwaniu się aerografem. 

Plan wykonany, czyli w ciągu weekendu położyć cały kamuflaż, a jutro cały dzień poświęcę zapewne na poprawki, bo przyznaję że to co wykonałem w ogóle mi się nie podoba. 

Dwa zdjęcia z tego jak model ma się obecnie. Odstawiam do szafy bo nie chce mi się nawet na niego patrzeć. Muszę odpocząć dod jutra. 

VBQlIC1.jpg

v9vCRCk.jpg

• Like 4
Napisano
52 minuty temu, kapsel napisał:

Odstawiam do szafy bo nie chce mi się nawet na niego patrzeć.

Nie no, bez przesady. Wygląda to całkiem nieźle :super:.

• Thanks 1
Napisano

No kolejny krok w stronę końca już za tobą.  Wiadomo że od razu nie jest tak jak bys chciał i jeszcze trochę miłości trzeba w model włożyć, więc daj sobie odpocząć a mózg sam wymyśli co zrobić dalej by było lepiej. A tyle już pracy włożyłeś! Trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie:)

• Thanks 1
Napisano

Moim zdaniem jest Ok. Wybrałes sobie trudny model w trudnym kamuflażu.Plamki poza prawym statecznikiem mi się podobają, wyglądają jak malowanie polowe. I chyba tak powinno byc. A samolot naprawde urodziwy:D

• Thanks 1
Napisano

Pytanie - nie prościej by było najpierw całość na ciemno psiknac, nakleić plamy i potem na jasno... no i oczywiście plamki odkleić ...?

Napisano
Godzinę temu, alienus napisał:

Pytanie - nie prościej by było najpierw całość na ciemno psiknac, nakleić plamy i potem na jasno... no i oczywiście plamki odkleić ...?

Miałem spytać o to samo :)

Napisano

Może i prościej... zrobiłem jednak w sposób zgodny z rzeczywistością co nie znaczy że lepiej :D

Napisano

Hmm rzeczywistość jest tylko iluzją i każdy i tak widzi co chce 😉 Podobała mi się kiedyś rada jednego artysty od farb olejnych z YT, maluj to co widzisz a nie to co wiesz ... dobra zabieram się już z filozofowaniem 😆 

Napisano
10 godzin temu, alienus napisał:

Wtedy przejścia koloru nie byłyby łagodne, poza tym ciężko malować jasnym kolorem na ciemny tle. Także wcale nie prościej. :)

• Like 1