Grzes Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Przy okazji modeli Ił-2 w 1:72 dwa szybkie pytanka: - kto robi najlepszy model Ił-2M3? - czy ktoś robi wersję UIł-2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Ił 2m3 to ,, striełka" ? Bo ja już się pogubiłem...jeżeli tak to w 1/72 chyba Tamka i Zvezda. Bo ,,deskę" wydało Academy??? ale chyba ciężko dostępne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 22 minuty temu, Grzes napisał: Przy okazji modeli Ił-2 w 1:72 dwa szybkie pytanka: - kto robi najlepszy model Ił-2M3? - czy ktoś robi wersję UIł-2? Ił-2m3 striełkę chyba Hobby Boss w miarę dobrego w 1/72 zrobił Ił-2m3 deska to chyba Zvezda będzie najlepsza UIł-2 ja robię w 1/72 tzn. dłubię sobie z ZTSu tego poczwarka i jak nie wyjdzie to do koszalina poleci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 2 minuty temu, Artek82 napisał: Ił-2m3 striełkę Ił-2m3 deska A która wersja latała z szachownicami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Striełki były po wojnie czyli całe w szachownicach. Deski to były jeszcze te z gwiazdami i małymi szachownicami na silniku. Uczebne to miały wszystkie skrzydła striełki. To taka moja rozkmina i analiza zdjęć bo też zawsze miałem z tym problem, tak jak z rozróżnianiem LiMów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 a co z Ilem od Edka? Bo chyba mam gdzies takiego w szafie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 42 minuty temu, Artek82 napisał: Ił-2m3 striełkę chyba Hobby Boss w miarę dobrego w 1/72 zrobił Ił-2m3 deska to chyba Zvezda będzie najlepsza UIł-2 ja robię w 1/72 tzn. dłubię sobie z ZTSu tego poczwarka i jak nie wyjdzie to do koszalina poleci O! A kabina to składak z jakich zestawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Ił-2m3 (Skrzydło ze strzałką, KSS, крыло со "стрелкой") wg. Wiki striełki zaczęto produkować już w 44r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 3 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: A kabina to składak z jakich zestawów? Całość to zestaw ZTS Plastyk. Kabina to składak - przód i środek z wersji 2m3, a tył z 2 jednoosobowej. Skrzydła podcięte, wygięte w striełkę i zaszpachlowane. To taki eksperyment jak wyjdzie to ok, a jak nie to też ok 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 32 minuty temu, Artek82 napisał: Całość to zestaw ZTS Plastyk. Kabina to składak - przód i środek z wersji 2m3, a tył z 2 jednoosobowej. Skrzydła podcięte, wygięte w striełkę i zaszpachlowane. To taki eksperyment jak wyjdzie to ok, a jak nie to też ok Kibicuję, żeby się udało. Jestem ciekaw efektów. Model w sam raz do warsztatu i wątku w dziale vintage. A ja myślałem, że Iły były jednakowe, a tu jednak skrzydła inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Godzinę temu, Artek82 napisał: Striełki były po wojnie czyli całe w szachownicach. Deski to były jeszcze te z gwiazdami i małymi szachownicami na silniku. Uczebne to miały wszystkie skrzydła striełki. To taka moja rozkmina i analiza zdjęć bo też zawsze miałem z tym problem, tak jak z rozróżnianiem LiMów Za MR 4/2015. Deski z szachownicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 Tamka to striełka - widać charakterystyczme załamanie przy gondolach na zdjęciach z MH. A to zvezdowa: dla mnie deska masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 18 minut temu, kopernik napisał: Za MR 4/2015. Deski z szachownicami. No mówiłem że mam z tym problem, dzięki za uswiadomienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 No niezłą Puszkę Pandory z tymi Iłami tu otworzyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 No jest bałaganik.. Dla mnie o tyle się wyjaśniło że na 90% gdybym miał robić striełkę to Tamka, a deskę to Zvezda. Tylko że inbox zvezdy na MH też pokazuje striełkę a zdjęcie mojej nie bardzo ma to załamanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 To jest właśnie niesamowite w Iliuszynie drugim... Wyprodukowano ich dziesiątki tysięcy, a jak się zacznie wnikać to okazuje się, że nie było dwóch takich samych... I do tego jeszcze do naszych czasów prawie żaden nie przeżył a dokumentacja nadal jest tajna... Tak, jest to wymagający temat! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 13 godzin temu, myszaty napisał: gdybym miał robić striełkę to Tamka, a deskę to Zvezda. Moglibyście mi wyjaśnić co Wy rozumiecie przez pojęcia ,,striełka'' i ,,deska'' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 3 godziny temu, zatras napisał: Moglibyście mi wyjaśnić co Wy rozumiecie przez pojęcia ,,striełka'' i ,,deska'' ? Najprościej jak można: "striełka" - końcówki skrzydeł za komorami podwozia "lekko" skośne "deska" - j.w tylko, że bez skosu "proste" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) @zatras: Najprościej mówiąc, ok 43r.? zmieniono konstrukcję skrzydeł IŁ2 - w desce krawędź natarcia prosta (pokrycie sklejkowe) Striełka - zmieniony kąt wzdłuż lini gondol (sorry nie silnikowych) podwozia : skos do tyłu i pokrycie aluminium. @mirage3mnie ubiegł... :-) Edytowane 7 Stycznia 2022 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 @myszaty trochę mieszasz nie wiem tylko czy świadomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 No specjalistą nie jestem i do tej pory tak je identyfikowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 Teraz, myszaty napisał: No specjalistą nie jestem i do tej pory tak je identyfikowałem... Krótko mówiąc skrzydła dla Iła-2 to możliwa jest każda konfiguracja materiału pokrycia i drewno i metal, pierwsze wyprodukowane samoloty były o dziwota całe metalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 No, chodzi o to, że po dodaniu strzelca środek ciężkości się przesunął do tyłu i skrzydła też trzeba było przesunąć do tyłu i zrobiono to metodą taką, że zwiększono skos końcówek (zagięto je do tyłu) - i z ziemi taki samolot wyglądał trochę jak strzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 8 godzin temu, pmroczko napisał: To jest właśnie niesamowite w Iliuszynie drugim... Wyprodukowano ich dziesiątki tysięcy, a jak się zacznie wnikać to okazuje się, że nie było dwóch takich samych... I do tego jeszcze do naszych czasów prawie żaden nie przeżył a dokumentacja nadal jest tajna... Tak, jest to wymagający temat! Mam model Tamiya, i jest on zdecydowanie wart polecenia i każdej wydanej złotóweczki. Jest to jak już napisaliście "striełka". Zastanawiam się czy jest jakieś (jeśli tak to jakie ) wiarygodne malowanie do niego z ruskimi gwiazdami i polską szachownicą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Stycznia 2022 Share Napisano 7 Stycznia 2022 @Dzejo Poszukaj warsztatu @mysiek13 z iłem z tamki, tam było kilka bokorysów deski i strzałki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi