barszczo Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 Dzisiaj skromnie bo i czasu za wiele nie było. Skrzydło w jednym kawałku, jedyne drobne poprawki konieczne przy doklejanych końcówkach od góry. No i oczywiście montaż na sucho, wszystko pasuje perfekcyjnie. Teraz będzie trochę nudnej roboty w postaci wyprowadzenia miejsc klejenia i odtworzenia zatartych linii i nitów. Ale już bliżej niż dalej: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Chciałbym aby skrzydła z kadłubem tak dobrze pasowały w edkowym P-51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 11 minut temu, Wojtek190 napisał: Chciałbym aby skrzydła z kadłubem tak dobrze pasowały w edkowym P-51. Nie robiłem, ale myślę że będzie dobrze pasować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 1 minutę temu, barszczo napisał: Nie robiłem, ale myślę że będzie dobrze pasować . Patrząc na to co w ramkach mojego obecnego P-51 (zestaw wygląda dużo gorzej niż ten przed pożarem, jak pamiętasz popełniłem P-51D 5 i ten był duży lepiej wykonany) nie był bym pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 No to wszystko w jednym kawałku. Do złożenia pozostała chłodnica glikolu która i tak wklejona zostanie dopiero po pomalowaniu całości. Jutro jeszcze tylko szkło i można gruntować: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Mało szpachli, kruca bomba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 2 godziny temu, zaruk napisał: Mało szpachli, kruca bomba. Przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Sorki, że się wetnę, ale mam jedno pytanko trochę związane z Mk.II. W instrukcji Eduarda schemat "B" na ogonie ma pasek w kolorze C117, jaki to jest kolor z palety MRP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 C117 to niemiecki RLM76 który ma chyba udawać odcień Duck Egg Blue. MRP robi trzy odcienie RLM76. MRP066 i dwa późne: MRP182 przypominający w odcieniu kolor Sky i MRP181. Na żywo widziałem tylko ten pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 Czas najwyższy pociągnąć temat dalej. Chłodnica glikolu i szkło na miejscu, całość gotowa na grunt. Chłodnica wsadzona tylko na wcisk, więc nie będzie przeszkadzać w malowaniu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 Grunta na miejscu. I coś czego nie cierpię, czyli mycie aero po surfacerze, zwłaszcza czarnym : 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Fajnie wygląda powierzchnia z tymi detalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 10 godzin temu, barszczo napisał: I coś czego nie cierpię, czyli mycie aero po surfacerze, zwłaszcza czarnym : Dlatego mam dwa aero, najtańszego chińczyka do podkładu i sreberka i trochę droższego chińczyka do reszty. Czekam na kolorki, chociaż już teraz pięknie się prezentuję, ale ja nie jestem obiektywny w tym względzie - spit to według mnie najładniejsza maszyna II WŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: Dlatego mam dwa aero, najtańszego chińczyka do podkładu i sreberka i trochę droższego chińczyka do reszty. No ja już też Ultrę jako drugą przeznaczyłem do gorszych robót, ale myć trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 5 minut temu, barszczo napisał: No ja już też Ultrę jako drugą przeznaczyłem do gorszych robót, ale myć trzeba . Oj tam. Mam przygotowaną mixturę 50:50 zmywacz wamodu : aceton i tym płuczę aerograf, a co któreś użycie rozkręcam i dokładniej wszystko czyszczę. Psikawa działa bez zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 4 godziny temu, Roland_Sebastian napisał: Oj tam. Mam przygotowaną mixturę 50:50 zmywacz wamodu : aceton i tym płuczę aerograf, a co któreś użycie rozkręcam i dokładniej wszystko czyszczę. Psikawa działa bez zarzutów. Dokładnie tak, z tym wyjątkiem, że używam rozcieńczalnika poliuretanowego i na końcu MTC. Co 10-15 psikań wyjęcie i przetarcie igły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Ale ze czemu ciężko wam się czarny myje? Ja płucze/myle swoją Iwate mixem IPA-ACETON-kilka kropel płynu do mycia naczyń i pedzelekkproporcje mixu na oko), potem trochę mr tool cleaner i działam dalej. Cała operacja trwa może ok 5 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 14 minut temu, kzugaj napisał: Ale ze czemu ciężko wam się czarny myje? Nie to że ciężko, tylko że trzeba to zrobić, a ja leń jestem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 Zastanawiałem się jak pomalować pozostałość czarnego spodu widoczną na zdjęciu RF-J. I wymyśliłem że czarny pozostanie tylko fragment odejmowanego poszycia pod spodem silnika tuż przed wlotem powietrza. Być może był zdjęty przy przemalowaniu i czarny kolor już na nim pozostał. Kwestię rondla z żółta obwódką rozwiążę tak jak na zdjęciu poniżej, gdzie zaznaczyłem też ile czarnego zostanie: Kamuflaż pójdzie od masek ale brzegi delikatnie rozmyję tak jak tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 Przemogłem niemoc, wyciągnąłem graty, zamieszałem farbę i popryskałem Złośnicę. Ręka mocno odwykła już od malunków... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 Czyli poskromienie. A skąd niemoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 Shakespeare'owska budowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Lipca 2022 Autor Share Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) 10 godzin temu, zaruk napisał: Czyli poskromienie. A skąd niemoc? U mnie to normalne że niemoc spada znienacka i trzyma raz krócej, raz dłużej. Tym razem dodatkowo wpłynęło na nią przejęcie nowych obowiązków w pracy i sezon w branży którego nagły wybuch i rozmiar zaskoczył wszystkich, od przewoźników zaczynając, na pasażerach kończąc. Edytowane 4 Lipca 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 Że Ci się chce jeszcze samoloty sklejać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lipca 2022 Autor Share Napisano 17 Lipca 2022 Dark Earth na miejscu. Farby MRP zagościły w moim sercu na dobre: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi