Skocz do zawartości

Spitfire Mk.IIa - Eduard 1:48

barszczo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj skromnie bo i czasu za wiele nie było. Skrzydło w jednym kawałku, jedyne drobne poprawki konieczne przy doklejanych końcówkach od góry. No i oczywiście montaż na sucho, wszystko pasuje perfekcyjnie. Teraz będzie trochę nudnej roboty w postaci wyprowadzenia miejsc klejenia i odtworzenia zatartych linii i nitów. Ale już bliżej niż dalej:

IMG_20220216_223617.jpg.e3c74b2de672f9f0733185278317b904.jpg

IMG_20220216_223939.jpg.eba9b25a2846e53f294c1757a5c94190.jpg

• Like 2

1 minutę temu, barszczo napisał:

Nie robiłem, ale myślę że będzie dobrze pasować :super:.

Patrząc na to co w ramkach 🤦 mojego obecnego P-51 (zestaw wygląda dużo gorzej niż ten przed pożarem, jak pamiętasz popełniłem P-51D 5 i ten był duży lepiej wykonany) nie był bym pewien.

C117 to niemiecki RLM76 który ma chyba udawać odcień Duck Egg Blue. MRP robi trzy odcienie RLM76. MRP066 i dwa późne: MRP182 przypominający w odcieniu kolor Sky i MRP181. Na żywo widziałem tylko ten pierwszy.

• 1 month later...
10 godzin temu, barszczo napisał:

I coś czego nie cierpię, czyli mycie aero po surfacerze, zwłaszcza czarnym 😂 :

Dlatego mam dwa aero, najtańszego chińczyka do podkładu i sreberka i trochę droższego chińczyka do reszty. 😂

Czekam na kolorki, chociaż już teraz pięknie się prezentuję, ale ja nie jestem obiektywny w tym względzie - spit to według mnie najładniejsza maszyna II WŚ. 😉

Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał:

Dlatego mam dwa aero, najtańszego chińczyka do podkładu i sreberka i trochę droższego chińczyka do reszty. 😂

No ja już też Ultrę jako drugą przeznaczyłem do gorszych robót, ale myć trzeba :D .

5 minut temu, barszczo napisał:

No ja już też Ultrę jako drugą przeznaczyłem do gorszych robót, ale myć trzeba :D .

Oj tam. Mam przygotowaną mixturę 50:50 zmywacz wamodu : aceton i tym płuczę aerograf, a co któreś użycie rozkręcam i dokładniej wszystko czyszczę. Psikawa działa bez zarzutów. :D

4 godziny temu, Roland_Sebastian napisał:

Oj tam. Mam przygotowaną mixturę 50:50 zmywacz wamodu : aceton i tym płuczę aerograf, a co któreś użycie rozkręcam i dokładniej wszystko czyszczę. Psikawa działa bez zarzutów. :D

Dokładnie tak, z tym wyjątkiem, że używam rozcieńczalnika poliuretanowego i na końcu MTC. Co 10-15 psikań wyjęcie i przetarcie igły :) 

Ale ze czemu ciężko wam się czarny myje? 

Ja płucze/myle swoją Iwate mixem IPA-ACETON-kilka kropel płynu do mycia naczyń i pedzelekkproporcje mixu na oko), potem trochę mr tool cleaner i działam dalej. Cała operacja trwa może ok 5 min. 

Zastanawiałem się jak pomalować pozostałość czarnego spodu widoczną na zdjęciu RF-J. I wymyśliłem że czarny pozostanie tylko fragment odejmowanego poszycia pod spodem silnika tuż przed wlotem powietrza. Być może był zdjęty przy przemalowaniu i czarny kolor już na nim pozostał. Kwestię rondla z żółta obwódką rozwiążę tak jak na zdjęciu poniżej, gdzie zaznaczyłem też ile czarnego zostanie:

524283_407045482677556_905622573_n.thumb.jpg.1152d91b421db57c9c0fd53d18b2d374.jpg

Kamuflaż pójdzie od masek ale brzegi delikatnie rozmyję tak jak tutaj:

gettyimages-1317270248-2048x2048.thumb.jpg.8435fd24a06b061fef1a3bae2dd02d90.jpg

• 3 months later...
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, zaruk napisał:

Czyli poskromienie. A skąd niemoc?

U mnie to normalne że niemoc spada znienacka i trzyma raz krócej, raz dłużej. Tym razem dodatkowo wpłynęło na nią przejęcie nowych obowiązków w pracy i sezon w branży którego nagły wybuch i rozmiar zaskoczył wszystkich, od przewoźników zaczynając, na pasażerach kończąc.

Edytowane przez barszczo

• 2 weeks later...