martinello Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Witam Ostatnio jakoś odczuwam zmęczenie bronią pancerną, lepienie czołgów nie sprawia mi przyjemności (chwilowo mam nadzieję ...), więc postanowiłem wrócić do źródeł mojego modelarstwa - samoloty w 1:72. W krótkim czasie nabyłem pięć modeli Hurricane -Mk. I Airfixa, 2xMk.I od Army w pudełku Eduarda oraz 2xMk.II b/c od Army - model w wersji Expert plus ramki. Mam pytanie dotyczące modelu Airfixa - jestem świadomy jego braków (skrzydła poprawię, właściwe koła i inny drobiazg dokupiłem) ale chciałbym go wykonać we wczesnej konfiguracji, z dwułopatowym śmigłem i najlepiej nie w angielskim, nudnym kamuflażu zielono - brązowym. Co mam do wyboru oprócz malowania zielonego z Jugosławii -> https://www.mojehobby.pl/products/Hariken-Hawker-Hurricane-in-Yugoslav-service-41369379.html ? Gdybym zdecydował się na trzyłopatowe śmigło dochodzi to dochodzi trzykolorowy kamuflaż z Jugosławii albo zielony-czarny Fin. Są inne opcje ? Dwie jedynki planuję - jedną w kamuflażu pustynnym, drugą z "plusem za polskie malowanie" - oba warianty pudełkowe Dwie dwójki planuję - jedną w wersji PR w królewskim granacie, drugą - jeszcze nie wiem, przydałaby się jakaś sugestia nietypowego kamuflażu... Pozdrawiam Marcin Edytowane 8 Lutego 2022 przez martinello 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 Chętnie popodglądam, rozważam ten samolot. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 12 minut temu, martinello napisał: Co mam do wyboru oprócz malowania zielonego z Jugosławii Jak wczesnego, to jeszcze Belga możesz zrobić. Jestem w pracy ale jak wrócę do domu to wrzucę zdjęcia. A warsztat podglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2022 Wg spisu -> http://www.k5083.mistral.co.uk/APS.HTM Wczesne Hurricane'y trafiły do: South African Air Force - 7 aircraft. Yugoslav Air Force - 12 aircraft. Royal Canadian Air Force - 20 aircraft. Belgian AIr Force - 20 aircraft. Turkish Air Force - 22 aircraft. Rumanian Air Force - 12 aircraft. Iranian Air Force - 1 aircraft. Problem tylko, czy miały płócienne czy metalowe skrzydła. No i większy problem - dostępność kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 13 minut temu, martinello napisał: Problem tylko, czy miały płócienne czy metalowe skrzydła. Belgijskie - płócienne skrzydła i dwułopatowe Wattsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 bedzie ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Ło Panie! Poszalałeś. Sprawdź wielkość kół żywicznych w pudełku od Eduarda, czytałem, że było jakieś zamieszanie i w pierwszej serii poszły za małe. Eduard wymienia na takie o prawidłowej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Będę zaglądał, bo u mnie na półce stoi właśnie 5 huraganów Jakbym miał sklejać aż tyle na raz, to jeden obowiązkowo z któregoś polskiego dywizjonu, a resztę w jakieś nietypowe malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 Koła sprawdziłem - mam i prawidłowe i za małe (producent uzupełnił). A co do malowan właśnie taki mam zamysł - jeden polski, reszta egzotyczna. Ma ktoś jakieś kalki na wymianę ? Jugoslawianskiw, fińskie etc ? Może jakiś wspólny zakup kalek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 20 minut temu, martinello napisał: Ma ktoś jakieś kalki na wymianę ? Jugoslawianskiw, fińskie etc ? Tureckiego IIC od Techmodu mam do oddania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Mogę odsprzedać kalki na następujące Hurricane: Mk.IIb w malowaniu japońskim z 64 Sentai firmy Rising Decals Mk.I w malowaniu fińskim ,płat kryty płótnem z publikacji Camouflage & Decals nr.4 Sea Hurricane Mk.I płat " metalowy" firmy Print Scale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 Wymysł - na razie dziękuję, IIc chyba będzie "pudełkowy" w malowaniu seac. X-Men - priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Dzięki Xmen, temat kalek i malowań opanowany. Będzie fiński, polski, sea hurricane, seac i rozpoznawczy. Każdy w innym malowaniu Pytanko - jak malowane było wnętrze kabiny ? Są rozbieżności pomiędzy Armą i Eduardem w kwestii malowania kratownicy - Arma - większość w kolorze szarozielonym (tylko stelaż pod fotel srebrny), Eduard - srebrny. Zacząłem kleić modele symultanicznie, aby je gruntownie porównać. W tym największą zagadkę Army - dlaczego w Mk.I golenie podwozia trzeba wklejać przed sklejeniem płatów, zaś w Mk.II - można po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) 36 minut temu, martinello napisał: Pytanko - jak malowane było wnętrze kabiny ? Jaka wersja? Mk.I? Edytowane 26 Stycznia 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Właśnie różnice są w wersjach, to co opisałem jako Arma dotyczy Mk.II b/c, opisane jako Eduard - Arma z instrukcją Eduarda dotyczy Mk.I. Edytowane 26 Stycznia 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 3 minuty temu, martinello napisał: Właśnie różnice są w wersjach, to co opisałem jako Arma dotyczy Mk.II b/c, opisane jako Eduard - Arma z instrukcją Eduarda dotyczy Mk.I. W zależności od wersji inaczej malowano wnętrze. Mk I miał dość symboliczne ilości zielonego, od kratownicy w górę, MK II już cały zielony po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Hurricane nr fabryczny 1 robi się powoli. (Pozostałe też podążają jego śladem - taka symultanka jak przy klejeniu starfighterów ) Będzie pudełkowy polski RFoA lub fiński HC-454 (dzięki Xmen za kalki) Z rzeczy o których warto napisać to przerobiłem mocowanie goleni - tak, aby można je było wkleić na końcu, oraz wymeczyłem kabinę z blaszek. Nie bardzo jestem zadowolony, więc chyba będzie zamknięta owiewka. Huraganów zrobiło się 6 - dokupiłem Revellowy Sea Hurricane IIc - wiem ze to słaby model, ale nabyłem go w dwóch celach: do testów malowania oraz aby pozyskać hak do lądowania, który potrzebny mi będzie do Se Hurricane I - kalki znowu zawdzięczam Xmen'owi Edytowane 4 Lutego 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Lutego 2022 Autor Share Napisano 8 Lutego 2022 Czy ktoś wspomoże mnie prawidłowym rozmiarem opon hurricane ? Opis do zdjęcia: 1. Nieudane kółka z dwupaka Eduarda - średnica w skali 1:35 - 7mm, wymienione w moim zestawie na prawidłowe nr 3 2. Koła RES KIT - średnica 8 mm 3, 4 - koła o średnicy 9mm - żywiczne Eduarda (uzupełnione w zestawach) oraz modelowe Army 5 - koła z modelu Airfixa - 10 mm. Mam nadzieję, że te o średnicy 9mm są właściwe, wtedy przeniosę "felgę" z 5 żebrami z zestawu RES KIT (na którym się zawiodłem...) do kół Army. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 8 Lutego 2022 Share Napisano 8 Lutego 2022 Ten Sea Hurricane jest bez haka.Instrukcja Print Scale ma błąd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Lutego 2022 Autor Share Napisano 8 Lutego 2022 25 minut temu, Xmen napisał: Ten Sea Hurricane jest bez haka.Instrukcja Print Scale ma błąd. I to upraszcza sprawę. Mniej przeróbek. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Lutego 2022 Share Napisano 8 Lutego 2022 Z modelworku zrobił się modelhurt... Ciekawy zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Hurricane nr 1 i 2 to Fin oraz marynarz (choć ten to jeszcze może zostać wymieniony na pustnnego...) Jeśli można pytania: 1. jakie śmigła mają te samoloty ? fin ma chyba Hamiltona tak jak pustynny, marynarz - nie wiem... 2. Czy po przemalowaniu oba powyższe powinny mieć napisy eksploatacyjne ? Zakładam, że fin raczej nie, marynarz - być może 3. Marynarz już wiem, że jest bez haka - kolory to zapewne morskie EDSG i DSG na górze i biały dołem. Choć instrukcja pokazuje kolory z góry jako DG i OG - ale skąd te kolory w 1940 ? 4. Czy kółko ogonowe w marynarzu jest przedstawione właściwie ? - czy też po prostu grafik zrobił jedną sylwetkę boczną dla wszystkich wariantów. Edytowane 9 Lutego 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Morski śmigło de Haviland.Malowany nie jest na biało tylko Sky Grey.Pozostale kolory to EDSG i DSG . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Xmen napisał: Morski śmigło de Haviland. Wszystkie śmigło de Havilland. Kółko ogonowe w Sea Hurricane takie samo jak w pozostałych. No chyba że jakieś zdjęcie mówi inaczej ale nie sądzę. Edit: No i jak P3114 to Hurricane Mk. I, a nie Sea Hurricane . Edytowane 9 Lutego 2022 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi