Skocz do zawartości

Tygrys hachette 1:16 - moja wersja i radosna twórczość.

Feldbahn600

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Dziś mały drobiazg. Oparcie strzelca-radiotelegrafisty. W prawdziwym czołgu oparcie to jest odchylane do góry. Na dwóch zdjeciach, po lewej stronie, widać uproszczone oparcie z wydawnictwa, po prawej - moje wykonanie od podstaw. Na ostatnim zdjęciu, oparcie już na swoim miejscu w modelu.

20241124_110322.jpg

20241124_110347.jpg

20241124_110252.jpg

• Like 6

• 1 month later...

Nie wiem, jak w tym przypadku, ale czasem zrobić od podstaw jest szybciej niż poprawiać coś gotowego a słabego...

Życzę powodzenia w budowie i dobrego roku 2025!

• Thanks 1

Dziękuję. Mam taką nadzieję. Dziś wykonałem dwie chłodnice. Analizując zdjęcia oryginalych chłodnic widać, że "żeberka" chłodnicy są bardzo bardzo drobne. Dlatego też postanowiłem, że zaakcentuję powierzchnię "użebrowaną" dopiero po pomalowaniu. Cały zestaw zbiorników paliwa, chłodnic i wentylatorów wkleję oczywiście na stałe po pomalowaniu. Teraz wstawiam tylko do zdjęć.

20241229_121935.jpg

20241229_121632.jpg

• Like 4

• 2 weeks later...
46 minut temu, Feldbahn600 napisał:

Ponieważ dolnego wiatraka nie widać, zrobiłem od podstaw zestawy na dolnym zdjęciu. Trochę zabawy było.

Będzie tego jeszcze jakaś obróbka, czy to już na gotowo?

Nie żebym się czepiał, bo zdaję sobie sprawę, że przez siatki za wiele widać nie będzie (pomijam kształt i profil łopatek itp) ale obecnie, to wentylator tak z grubsza tylko przypomina 🙂

image.jpeg.23821d865eaa368aaecc9328bc14164f.jpeg

image.jpeg.d9bd758c3adee0ccb44901fac8097d56.jpeg

Fotki z sieci poglądowo.

Edytowane przez Rafał B

Napisano (edytowane)

Tak, znam te zdjęcia z tej strony, z której też czerpię m.in. info i wymiary. Te wentylatory tak zostaną. Profil wygięcia łopatki to jest jakieś 1 - 1,5 mm , pomijając kształt której wymiar wynosi jakieś 6x7 mm. Ale jeszcze temat przemyślę.

Edytowane przez Feldbahn600

51 minut temu, makinen napisał:

Czy w tym modelu nie będzie jakiejś części, która jest w oryginale?

No kadłub, drążki, wydechy...chociaż też nie można mieć pewności, bo do końca jeszcze daleko 😎

Powiedzialbym, że około 80 procent elementów modelu wymaga poprawy, przerobienia lub wykonania części na nowo. Dotyczy to głównie wnętrza pojazdu. Drążki skrętne też sam robiłem, w modelu ich nie uwzględniono. Zestaw zbiornika, chłodnicy i wentylatorów robiłem od podstaw, ponieważ ich nigdzie nie znalazłem do kupienia z gazetkami a przyznać muszę, że akurat te części modelu wydawnictwu w miarę dobrze wyszły. Można kupić drukowane w 3D w tej skali ale koszt takich części jest bardzo duży. No i nie byłoby frajdy zrobienia części samemu. Dodam, że silnik też wyszedł dobrze wydawnictwu, dobrze że go mam.

• Like 2