M.A.V. Napisano 27 Października 2024 Share Napisano 27 Października 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 3 Listopada 2024 Autor Share Napisano 3 Listopada 2024 Komplet żaluzji od zasobników zriobony od podstaw. Jak wspominałem, tylne zasobniki zrobię z uchylonymi żaluzjami. Same uchylone żaluzje zamontuję dopiero po zamontowaniu podłogi, gdybym teraz je wkleił, nie zamontowałbym podłogi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 17 Listopada 2024 Autor Share Napisano 17 Listopada 2024 Ufff.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 17 Listopada 2024 Share Napisano 17 Listopada 2024 Wygląda że będzie gimnastyka przy malowaniu, chyba że da się zdemontować to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 17 Listopada 2024 Autor Share Napisano 17 Listopada 2024 Wszystko przemyślane. Same kosze na amunicję nie są wklejone. Będą wklejone dopiero jak już będzie w nich amunicja, którą też trzeba pomalować. Skala modelu i mój plan klejenia pozwala na dobry dostęp aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 24 Listopada 2024 Autor Share Napisano 24 Listopada 2024 Dziś mały drobiazg. Oparcie strzelca-radiotelegrafisty. W prawdziwym czołgu oparcie to jest odchylane do góry. Na dwóch zdjeciach, po lewej stronie, widać uproszczone oparcie z wydawnictwa, po prawej - moje wykonanie od podstaw. Na ostatnim zdjęciu, oparcie już na swoim miejscu w modelu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 28 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2024 Rok 2024 kończymy rozpoczęciem prac nad przedziałem silnikowym. Ponieważ nie udało mi się znaleźć do kupienia gazetek z chłodnicami i wentylatorami, robię je od podstaw. Na szczęście nie będzie to trudne do wykonania. Zabawę czas zacząć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Grudnia 2024 Share Napisano 28 Grudnia 2024 Nie wiem, jak w tym przypadku, ale czasem zrobić od podstaw jest szybciej niż poprawiać coś gotowego a słabego... Życzę powodzenia w budowie i dobrego roku 2025! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 28 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2024 Tak jest w tym przypadku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Grudnia 2024 Share Napisano 28 Grudnia 2024 Cały czas podglądam z podziwem! I mam nadzieję, że doprowadzisz projekt do końca! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 29 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2024 Dziękuję. Mam taką nadzieję. Dziś wykonałem dwie chłodnice. Analizując zdjęcia oryginalych chłodnic widać, że "żeberka" chłodnicy są bardzo bardzo drobne. Dlatego też postanowiłem, że zaakcentuję powierzchnię "użebrowaną" dopiero po pomalowaniu. Cały zestaw zbiorników paliwa, chłodnic i wentylatorów wkleję oczywiście na stałe po pomalowaniu. Teraz wstawiam tylko do zdjęć. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Dziś na warsztacie wentylatory. Oryginalne skladały się z zespołu dwóch wiatraków ( jak na szkicu). Ponieważ dolnego wiatraka nie widać, zrobiłem od podstaw zestawy na dolnym zdjęciu. Trochę zabawy było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) 46 minut temu, Feldbahn600 napisał: Ponieważ dolnego wiatraka nie widać, zrobiłem od podstaw zestawy na dolnym zdjęciu. Trochę zabawy było. Będzie tego jeszcze jakaś obróbka, czy to już na gotowo? Nie żebym się czepiał, bo zdaję sobie sprawę, że przez siatki za wiele widać nie będzie (pomijam kształt i profil łopatek itp) ale obecnie, to wentylator tak z grubsza tylko przypomina Fotki z sieci poglądowo. Edytowane 6 Stycznia przez Rafał B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Tak, znam te zdjęcia z tej strony, z której też czerpię m.in. info i wymiary. Te wentylatory tak zostaną. Profil wygięcia łopatki to jest jakieś 1 - 1,5 mm , pomijając kształt której wymiar wynosi jakieś 6x7 mm. Ale jeszcze temat przemyślę. Edytowane 6 Stycznia przez Feldbahn600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano Sobota o 18:01 Autor Share Napisano Sobota o 18:01 Ostatnie dni minęły nad wykonaniem od podstaw górnych zbiorników paliwa oraz blaszanych osłon tych zbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano Sobota o 18:03 Autor Share Napisano Sobota o 18:03 Wykonałem też drewniane regulowane osłony zbiorników. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano Sobota o 18:03 Autor Share Napisano Sobota o 18:03 .... i tak to będzie wyglądało w zestawie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano Sobota o 20:31 Share Napisano Sobota o 20:31 Czy w tym modelu nie będzie jakiejś części, która jest w oryginale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano Sobota o 21:24 Share Napisano Sobota o 21:24 51 minut temu, makinen napisał: Czy w tym modelu nie będzie jakiejś części, która jest w oryginale? No kadłub, drążki, wydechy...chociaż też nie można mieć pewności, bo do końca jeszcze daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano wczoraj o 07:48 Autor Share Napisano wczoraj o 07:48 Powiedzialbym, że około 80 procent elementów modelu wymaga poprawy, przerobienia lub wykonania części na nowo. Dotyczy to głównie wnętrza pojazdu. Drążki skrętne też sam robiłem, w modelu ich nie uwzględniono. Zestaw zbiornika, chłodnicy i wentylatorów robiłem od podstaw, ponieważ ich nigdzie nie znalazłem do kupienia z gazetkami a przyznać muszę, że akurat te części modelu wydawnictwu w miarę dobrze wyszły. Można kupić drukowane w 3D w tej skali ale koszt takich części jest bardzo duży. No i nie byłoby frajdy zrobienia części samemu. Dodam, że silnik też wyszedł dobrze wydawnictwu, dobrze że go mam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu (edytowane) Ładnie się rozwinąłeś, widać progres pomiędzy pierwszymi postami wątku a teraz, czyściej, równiej , galanto Edytowane 18 godzin temu przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi