greatgonzo Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Mam arkusik cienkiego tworzywa, które na oko jest jak zwykła plastikowa kartka, ale nie ima się tego klej CA. Zwykły, modelarski klej też tego nie rusza. Ktoś może orientuje się, czy jest jakiś klej, nie bardziej gęsty od CA, którym można przykleić to coś do 'normalnego' plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 https://www.castorama.pl/klej-technicqll-do-pp-pe-i-ptfe-8-g-8-ml-id-1022538.html - nie napisałeś co to za tworzywo, ale popróbuj te od ptfe, polecają też Acralock PP 1-02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 59 minut temu, greatgonzo napisał: Mam arkusik cienkiego tworzywa, które na oko jest jak zwykła plastikowa kartka, ale nie ima się tego klej CA. Zwykły, modelarski klej też tego nie rusza. Ktoś może orientuje się, czy jest jakiś klej, nie bardziej gęsty od CA, którym można przykleić to coś do 'normalnego' plastiku? A jaka powierzchnia styku? Bo jak "na płask" to zwykły lakier akrylowy, jak Tamiya 22 powinien złapać. Ale przy krawędziowym klejeniu to epoksydowy powinien dac radę. Tym bardziej jeżeli połączenie ma być względnie wytrzymałe. No ale epoksydowy to rzadki nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 No właśnie. Powierzchnia nieszczególna. Ale obciążenia tez niekoniecznie duże. Trzeba będzie sprawdzić ten lakier. Może jakiś rozpuszczalnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 A dlaczego ma być rzadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 A, to już wynika z technologii klejenia i wielkości (małości) elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Jest taki patent z rozrzedzaniem kleju epoksydowego acetonem. Mocno przedłuża czas wiązania ale powinien dać prawie tak samo mocną spoinę jak nierozrzedzony, Na początku jest jednak niezbyt lepki, więc trzeba elementy jakoś umocować. Poza tym rozrzedzony klej = mniej kleju po związaniu = słabsza spoina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 A bardzo delikatny to jest element? A może zgrzać? Bo mi tak się skojarzyło w odniesieniu do przemysłowego łączenia np. polietylenu czy polipropylenu, którego się właśnie nie da skleić niczym. Tylko się spawa przy użyciu ekstrudera. Z drobnymi elementami można zrobić elektrodę z cienkiego paska samego łączonego materiału i przy wykorzystaniu palnika to po prostu zespawać, zgrzać czy jak tam to nazwać. Ważne jest przygotowanie powierzchni przed takim łączeniem. Najlepiej tuż przed spawaniem "oskrobać" obie łączone części nożem. Chociaż pewnie przy precyzyjnych elementach to może je uszkodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Światłoutwardzalny bondic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Ten klej na pewno sklei: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) Jest też Loctite 7951 - jest to preparat gruntujący do klejenia polietylenu póżniej klejem cyjanoakrylowym. Edytowane 21 Lutego 2022 przez radziu_82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) Ja kupiłem coś takiego, ale jeszcze nie testowałem: Edytowane 22 Lutego 2022 przez Jery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Z tego co piszesz to prawdopodobnie jest to polietylen. Nie ma klejy do niego, nic się tego nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) 11 godzin temu, Jery napisał: Ja kupiłem coś takiego, ale jeszcze nie testowałem: Miałem to kiedyś, cel domowy, na ABS działało, więc może na pozostałe z opisu też działa. Edytowane 22 Lutego 2022 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi