giberes Napisano 28 Lutego 2022 Share Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) Zrobiłem w tamtym roku, wiem, że za czysty. Nie robię galerii. bo nie umiem i nie mam miejsca, ale nie o to mi chodzi. Coś mnie tknęło i chciałem się tym czymś podzielić. Aha, Revell Edytowane 28 Lutego 2022 przez giberes 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 Spij słodko aniołku [*] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 Szkoda go - to był taki pomnik techniki za życia, historyczna maszyna, latający klasyk - no i jeden jedyny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 Widziałem go jak lądował bodajże w 2003 roku w Pyrzowicach. Ten ryk 6 ogromnych silników i olbrzym z wysuniętym podwoziem nad głową zrobił na mnie niezapomniane wrażenie. To mi się w głowie nie mieści, że można zniszczyć coś takiego, co mogło przecież służyć drugiej stronie do generowania zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 Wg informacji ze strony Ukroboronprom na fejsbuku chcą go odbudować, ma to kosztować około 3mld dolarów i ma to zająć 5 lat. Chcą żeby Rosjanie za to zapłacili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 Zapytam tak z innej strony, czy jest w ogóle opłacalne dla jakieś firmy typu boeing albo airbus, lub jakiegoś państwa projektowanie teraz takiego kolosa, żeby wypuścić go w ilości max. kilku sztuk z przeznaczeniem na transport dużych elementów? Bo przecież sam An-225 był zaprojektowany w celu przenoszenia wachadłowca Buran, a nie w celach strikte transportowych. Chodzi mi głównie o to czy An-225 pozostanie na długi czas największym samolotem w historii, czy w wyniku ewentualnej jego straty jakaś firma/państwo będzie chciało zaprojektować i wyprodukować nowego, porównywalnego, lub większego jeszcze kolosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 2 godziny temu, piotr2498 napisał: Zapytam tak z innej strony, czy jest w ogóle opłacalne dla jakieś firmy typu boeing albo airbus, lub jakiegoś państwa projektowanie teraz takiego kolosa, żeby wypuścić go w ilości max. kilku sztuk z przeznaczeniem na transport dużych elementów? Bo przecież sam An-225 był zaprojektowany w celu przenoszenia wachadłowca Buran, a nie w celach strikte transportowych. Chodzi mi głównie o to czy An-225 pozostanie na długi czas największym samolotem w historii, czy w wyniku ewentualnej jego straty jakaś firma/państwo będzie chciało zaprojektować i wyprodukować nowego, porównywalnego, lub większego jeszcze kolosa. Myślę, że wszystko zależy od opłacalności jeśli chodzi o inne firmy. Dużo różnych kosztów odchodzi w przypadku odbudowy Antonova, nie trzeba go projektować na nowo. Na jego plus jest też to, że był zawsze pewnego rodzaju symbolem, który teraz nabiera dodatkowego i myślę jeszcze silniejszego znaczenia dla Ukrainy i Ukraińców. Miejmy nadzieję, że jeszcze go zobaczymy w powietrzu. Takie jest moje zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Marca 2022 Share Napisano 1 Marca 2022 O ile wiem, mają drugiego zbudowanego w połowie (dawca części) gdzieś w hangarze i było coś mówione, że chińczycy mają kopiować ten samolot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 a ja juz chcialem zbudowac model tego... moze jeszcze kiedys https://www.welt.de/wirtschaft/article138650606/Russlands-Mega-Frachter-veraendert-die-Kriegsfuehrung.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 W dniu 1.03.2022 o 16:36, martinello napisał: O ile wiem, mają drugiego zbudowanego w połowie (dawca części) gdzieś w hangarze... "w połowie" to bardzo szczodre określenie.... to jest tak naprawdę sam kadłub, tak więc dawcą części też nie może być Poniżej fotki sprzed kilku lat - obecnie jak wiadomo może się okazać że i ten kadłub został zniszczony w wyniku działań wojennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrpas Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 (edytowane) O żesz kacapy j*****, nieciekawie to wygląda, już teraz wiem skąd takie koszta, odbudowa praktycznie od nowa. Edytowane 4 Marca 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 4 Marca 2022 Autor Share Napisano 4 Marca 2022 Godzinę temu, myszaty napisał: O żesz kacapy j******, Chyba za dużo gwiazdek. Jak na Podlasiu (to w Polsce) katolik chce obrazić prawosławnego Polaka, to nazywa go kacapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Na Śląsku mało prawosławnych...a ruskie od zawsze to kacapy. Do Polaka Prawosławnego nigdy bym kacapie nie powiedział, bo nie znam tej zależności. Gwiazdki poprawiłem . 1 godzinę temu, giberes napisał: Jak na Podlasiu (to w Polsce) Wiem, zeszłoroczny urlop spędziłem nad Siemianówką, w Kruchliku...niesamowicie piękne tereny. Tylko te ch.....e gzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olecki75 Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 W dniu 1.03.2022 o 08:05, burzatg napisał: Widziałem go jak lądował bodajże w 2003 roku w Pyrzowicach. To było w 2005r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 5 Października 2022 Share Napisano 5 Października 2022 Sa zdjęcia po zajęciu lotniska jak Mrija stoi w hangarze mniej więcej w całości. Zniszczeń dopełnił ostrzał moździerzowy Ukraińców którzy nie chcieli by samolot wpadł w rosyjskie ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi