Skocz do zawartości

P- 40 N, Spitfire Mk IX, N1K2-J, P-51D, A6M3 Typ 32 i inne - 1/ 48; pamiętnik sklejacza szczęśliwego.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakbyś miał w opisie N1K2 a nie P-40 ktory guzik mnie obchodzi to zapewne miałbyś podpowiedź wcześniej. A hasegawa jak hasegawa  nie raz pofantazjowała. 

Napisano

@Marek Kale masz jakiś twardy dowód na "na pewno nie czerwone" pasy? Czy tylko te kolorowanki z kalkomanii? Zdjęcie oryginału? Zeznania świadków spisane u notariusza? Bo bez urazy, ale obrazek z zestawu kalek i czyjaś interpretacja na innym modelu to taki se dowód.

Na moje oko jest tyle samo "za" co "przeciw" bo nikt nie ma wiarygodnego źródła :)

• Like 1
Napisano (edytowane)

Błędy Hasegawy? Tego bym nie wyróżniał, inni producenci też sadzą niezłe kwiatki. :cool:

Moją decyzję wyjaśniłem wyżej. Dla mnie temat zamknięty.

Edytowane przez marek d
  • Like 2
Napisano

Teraz też bym tego nie zmieniał , dowody w przypadku N1k2 - żartujesz chyba. Tych zdjęć jest jak na lekarstwo ,jedyny z ciekawszych 343-15  ze zdjęciem tak kiedyś haska pokazywała ( raz paski białe, innym razem żołte  ) , stąd moja uwaga. To że od pewnego czasu w modelu ktory robisz pokazują się w białym kolorze to inna sprawa. 

http://www.aviationofjapan.com/2015/06/

Kiedyś myślałem że jak jest literka A na gorze statecznika ( pasy żołte) , B - biale , C -czerwone  ale nie jestem wyrocznią i byłem ciekaw czy coś się zmieniło ( napisałem że może być błąd , a nie że jest błąd) .  Też uważam temat za zamknięty ,chyba że ktoś ma więcej wiadomości w tej dziedzinie . 

Napisano
4 godziny temu, Marek K napisał:

haska pokazywała ( raz paski białe, innym razem żołte 

O ile wiem  w tej wersji były / inny statecznik/ zawsze czerwone wg hase.

Dość, bo mam paski przed oczami.

• Haha 2
  • 3 weeks later...
Napisano

Po okresie nie lubienia się z grubym, sytuacja zmieniła się na tyle by poskładać razem resztę.

Jeszcze trochę pudrów by wyrównać całość. Galeria będzie pewnie kiedyś, teraz dwie fotki.

HJLqxdp.jpg

fyYacyc.jpg

.. i coś wlazło na warsztat:

xVma0yn.jpg

6qeAcP7.jpg

:pilot:

• Like 7
Napisano
2 minuty temu, marek d napisał:

Galeria będzie pewnie kiedyś,

Marek nie żartuj tylko zrób galerię.

• Thanks 1
Napisano

Gruby świetny :super:

• Thanks 1
Napisano

Gruby na pierwszym zdjęciu jakoś kolorystycznie bardziej mi podchodzi, niż na drugim.

Chyba, że zrobiłeś dwa grubasy na raz?

Napisano
4 godziny temu, marek d napisał:

Po okresie nie lubienia się z grubym, sytuacja zmieniła się

Masz jakieś fobie.

Shiden jest fajny, elegancki.
A tak wyrzekałeś po drodze. :lol:

4 godziny temu, marek d napisał:

.. i coś wlazło na warsztat

Przypomnij łaskawie mojej ulotnej pamięci cóż to wlazło Ci na warsztat. Co to za samolot? :mrgreen:

• Like 1
Napisano (edytowane)

Shiden-Kai, ma przepiękną linię, oczywiście według mnie. Mam do niego specjalny sentyment, to mój pierwszy model, właśnie Hasegawy, tyle, że 1/32, ale sentymencik mam. Czekam z niecierpliwością na galerię.

Edytowane przez Boch
  • Like 2
Napisano

Jak widać z tą galerią to może być wesoło skoro jeden model odebrano jako dwa. Niestety to zasługa moich

umiejętności  fotograficznych.  :mrgreen:  Gdybym wiedział że to będzie mi potrzebne nie omijał bym w szkole

kółek fotograficznych. :D

10 godzin temu, HK1885 napisał:

Masz jakieś fobie.

Kto ich nie ma? :wow:

10 godzin temu, HK1885 napisał:

Przypomnij łaskawie mojej ulotnej pamięci cóż to wlazło Ci na warsztat. Co to za samolot?

To jest MPM to znaczy:

mało   popularny model. :haha:

Napisano
5 minut temu, marek d napisał:

To jest MPM to znaczy:

mało   popularny model. :haha:

I zapewne będziesz go robił PZPR. 
Prosto Z Pudełka, dla Relaksu. :cool:

Napisano
51 minut temu, greatgonzo napisał:

Gdzie jest serial ja się pytam

What? :cool:

52 minuty temu, greatgonzo napisał:

Życie to marność..

... nasuwa się inne powiedzenie. 

• Like 1
Napisano (edytowane)
W dniu 6.02.2023 o 15:25, greatgonzo napisał:

Gdzie jest serial ja się pytam!?

Życie to marność... .:(

Życie, życie jest nowelą... Podpowiedź wskazuje, że chodzi Ci o "Klan" 😁

Edytowane przez giberes
  • marek d changed the title to P- 40 N, Spitfire Mk IX, N1K2-J, P-51 1/ 48; pamiętnik sklejacza .
Napisano (edytowane)

Mustang- wszystko to wina Kwinty. Rozgrzebany pod wpływem rozkminy kolorów.

Wyżej była zajawka, teraz cd

Kadłub sklejony, góra nie jest źle:

2xvoq8k.jpg

Dół, trochę szpachli jak w starej Tamce

1et1wu4.jpg

Skrzydła; cały wysiłek by wstawki z lufami półcalówek wkleić bez uskoków

góra Ok

32u8RXN.jpg

dół, szczeliny spore, ale mnie nie martwią bo wypadają w  ciągu linii  podziału przeznaczonych do szpachlowania.

Vzw5eVQ.jpg

Miłośnika seriali proszę o przeniesienie się na forum o serialach. :mrgreen:

Edytowane przez marek d
  • Like 3
Napisano

Mustang- wszystko to wina Kwinty.

Oczywiście... Trzęsienie ziemi w Chinach, powódź w Bangladeszu i zamieszki w Pakistanie to też ja. :twisted:

szczeliny spore, ale mnie nie martwią bo wypadają w  ciągu linii  podziału przeznaczonych do szpachlowania.

I tak oto rozwiązanie znajduje się samo.

Fajnie wygląda. Jakie malowanie?

Po komorach podwozia poznaję Edwarda.

Ogólnie to nie jestem zbyt obeznany z modelami Mustangów, choć zamierzam to nadrobić.

:cool:

• Like 1
Napisano
1 minutę temu, HK1885 napisał:

Trzęsienie ziemi w Chinach, powódź w Bangladeszu i zamieszki w Pakistanie to też ja

No, no... :wow:

2 minuty temu, HK1885 napisał:

Po komorach podwozia poznaję Edwarda.

Ogólnie to nie jestem zbyt obeznany z modelami Mustangów, choć zamierzam to nadrobić.

Tak on ci to jako trzeci, Czwarty ma być bez szpachli, no prawie.:mrgreen:

Malowanie z pudła z babą. KI= S

Napisano

Skrzydła włożone  bez kleju. Pasują idealnie. Szkiełko też nie przyklejone.

Linie podziału wstępnie obrobione, przez parę dni będę szlifował doszacowywał i znowu szlif ...:wow:

Przydał by się jakiś czujny czekista do wypatrywania nie dokładności.  :haha:

cb1qKV1.jpg

• Like 5