pmroczko Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Dzień dobry! chciałbym zaprosić do warsztatu w którym walczę z tym zestawem w skali 1:72: Do tego mam kalki z Caracala: Oczywiście kupiłem je dla drugiego malowania - Lotnicze Pogotowie Ratunkowe. Od czasu do czasu ten samolot przelatuje nad moim domem wydając bardzo charakterystyczny dźwięk i postanowiłem zbudować właśnie ten model. Sam zestaw, mimo że dosyć miły, to jednak jest wyraźnie shotrunowy i miejscami mocno mydlany, jak to się tu na forum mówi, także trzeba się postarać. Samą budowę rozpocząłem już dawno temu, ale po drodze była przeprowadzka i inne atrakcje, także warsztat zaczynam dopiero teraz, kiedy prace z powrotem nabrały jakiego-takiego tempa. Zaraz po otwarciu pudełka pojawiło się pytanie, jak boczne okienka będą pasować? Nie wyglądało to zbyt dobrze, więc zrobiłem tak, że wyciąłem w połówkach kadłuba podłużne paski i zastąpiłem je odpowiednio wyprofilowanymi kawałkami przezroczystej płyty. Granice zaszpachlowałem, okienka zakleiłem odpowiednio przyciętymi maskami i całość teraz wygląda tak: Jak widać wyciąłem też drzwi, po to, żeby pokazać je otwarte. Wnętrze kabiny wymaga trochę przeróbek, żeby przedstawiało wariant sanitarny samolotu - jestem w trakcie: Zacząłem też pracę nad silnikami - są one o wiele mniej wyraźne niż połówki kadłuba: Tam, gdzie maja przyjść śmigła, wstawiłem włąsnej roboty kasety zawierające "poly-capy", po to, żeb yśmigła można było pomalowac osobno i zamontować na sam koniec. Sama taka kasetka wygląda tak: Środkowa, brazowa część to obcięta wyrzutnia rakiet z mistercrafowej cobry Przy okazji prośba o pomoc - jakby ktoś mógł zamieścić fotke kabiny wersji sanitarnej po stronie przeciwległej do noszy ZANIM zamknę kadłub, bardzo bym, się cieszył Bardzo dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Też bym go chciał kiedyś wykonać więc kibicuję i przyglądam się. Jeśli chodzi o kabinę to to nie mam żadnego zdjęcia, ale z drugiej strony, czy w wersji dla LPR kabina pilotów się różni od standardowej? Mam tylko taki przekrój poglądowy ze strony LPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 No! Kolejny ciekawy model w polskich barwach się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Italiankits tak to przedstawia w swojej instrukcji montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Bywa ten ptaszek u nas w KRK, podglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 Dzień dobry! Bardzo dziękuje za komentarze! @Vieh_san- kabina - maiłem na myśli tak jak w samolotach pasażerskich, czyli "z tyłu" a nie kokpit "z przodu" @Wojtek59- ciekawy rysunek! Samo to: -już rozpracowałem. Jeszcze za noszami jest jeden fotel, tylko nadal nie wiem, co jest po przeciwnej stronie przejścia - tak jak strzałka pokazuje. @barszczo- ja myślę, że o n w całej Polsce jest znany! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 9 minut temu, pmroczko napisał: nadal nie wiem, co jest po przeciwnej stronie przejścia Pawle, a może spróbuj napisać bezpośrednio do LPR o fotki wnętrza? sekretariat@lpr.com.pl może akurat trafi się ktoś ze zrozumieniem i pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 Cześć! Czemu nie, spróbuję - może mają jakieś materiały prasowe? Wielkie dzięki za namiary i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Coś Ci znalazłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 I jeszcze dwa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 O! Super! Jest tu kilka detali, których wcześniej nie widziałem... A te foty z airliners.net to już wcześniej znalazłem, tam zawsze zaglądam jak czegoś szukam. Tę pierwszą gdzie znalazłeś? Tak dla ciekawości - może któryś z fachowców-ratowników mi powie co jest w tej niebieskiej torebce nad noszami? A nadal nie widać co jest po drugiej stronie przejścia Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) Z tego co widzę na fotce na której ta torba stoi na noszach, to jest to kardiomonitor bądź defibrylator z kardiomonitorem Edytowane 20 Marca 2022 przez Tazman79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Postaram się znaleźć dla Ciebie zdjęcia od lekarki która lata na tym samolocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) @pmroczko na 99% tak jak napisał @Tazman79 będzie defibrylator z kardiomonitorem, najprawdopodobniej firmy Zoll, bo oni raczej ich używają. Pewnie taki jak ten Zielone to pompy infuzyjne Pod zawieszoną torbą z defikiem jest gniazdo do tlenu, które wygląda, że jest połączone zielonym wężem z reduktorem (taka szklana rurka z podziałka l/min, w której unosi się kulka wskazująca przepływ) Edytowane 20 Marca 2022 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Mam potwierdzenie że ten niebieski to defibrylator Zoll 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Pięknie! Tak coś czułem że ktoś ,,ugryzie" ten temat...masz kibica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 @Tazman79- byłbym wdzięczny! @Vieh_san- dzięki za info. Nie wiem czy widziałeś, ale pompy już zrobiłem: @myszaty- bardzo mi miło, zapraszam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) Pracowałem w tej instytucji parę lat, co prawda na EC-135, ale parę razy dali się przelecieć i Piaggio..... aktualnie lata tylko jeden, drugo jest dawcą części. Kupili już nowe Learjet 75 Liberty- dwa. Parę widoczków z EC-ka. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 @robertmodelarz- piękne zdjęcia! A pamiętasz co tam z tyłu naprzeciwko noszy się mieści? Słyszałem, że jakaś szafka? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 8 godzin temu, Vieh_san napisał: @pmroczko na 99% tak jak napisał @Tazman79 będzie defibrylator z kardiomonitorem, najprawdopodobniej firmy Zoll, bo oni raczej ich używają. Pewnie taki jak ten Zielone to pompy infuzyjne Pod zawieszoną torbą z defikiem jest gniazdo do tlenu, które wygląda, że jest połączone zielonym wężem z reduktorem (taka szklana rurka z podziałka l/min, w której unosi się kulka wskazująca przepływ) Za moich czasów to takie były Lifepaki a pompy to te zielone..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Teraz, pmroczko napisał: @robertmodelarz- piękne zdjęcia! A pamiętasz co tam z tyłu naprzeciwko noszy się mieści? Słyszałem, że jakaś szafka? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Jutro zapylam EL Capitano -co tym mam nadzieję jeszcze lata..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) Edytowane 20 Marca 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Ale pospolite ruszenie! Z takimi zastępami pomocników to można wszystko robić choćby od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 Bardzo się cieszę i jeszcze raz dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi