tomekk Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 (edytowane) Jakby byłem nastolatkiem to ten samolot wywarł spore wrażenie za swój nietuzinkowy kształt i konstrukcję. W związku z moim sentymentem postanowiłem zbudować ten samolot - A-10 A/C Thunderbolt. Parę zdjęć na początek warsztatu. Co do wersji to mam parę chwil na zastanowienie. Zastanawiam się nad piaskowym malowaniem w plamki. Zobaczymy. Pozdrawiam Tomek Edytowane 21 Marca 2022 przez tomekk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Zasiadam, podziwiam że chce Ci się składać te klapy 1:72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Rzadki ptaszek na forum, podglądam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 mam sklejona niestety tylko Academy. Ten, ze wzgledu na klapy - duzo lepszy Obserwuje uwaznie. Malowynie Jaws bedzie na pewno super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Będę zaglądał bo też mam go w planach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Pooglądam sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Dołączę do podglądających. Co prawda swój już zrobiłem ale mam jeszcze dwa w planach. Skoro robisz na wypasie to warto dorzucić działko z Mastera. Tak się mój prezentuje. Powodzenia! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Coś tam zrobione. Elementy waloryzacyjne od Eduarda w kabinie i na fotelu. Trzeba pamiętać o pocienieniu podłogi wanny kabiny i górnej ścianki wnęki przedniego podwozia żeby nie było oporów przy składaniu kadłuba w całość. Jedna rzecz dziwna, w zestawie blaszek była ta czerwona wajcha "pomiędzy nogami pilota" do katapulty, ale nigdzie na zdjęciach nic takiego nie ma. Zakładam że uruchomienie katapulty odbywa się żółtym uchwytem. Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez tomekk 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 @tomekk od katapulty są uchwyty na przodzie, ten żółty z prawej strony służy do awaryjnego wypuszczenia spadochronu (nie wiem czy dobrze tłumaczę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Teraz, Vieh_san napisał: @tomekk od katapulty są uchwyty na przodzie, ten żółty z prawej strony służy do awaryjnego wypuszczenia spadochronu (nie wiem czy dobrze tłumaczę) Hmm, kurcze to nigdzie na zdjęciach które oglądałem nie widziałem czerwonego uchwytu z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Nie nie musiałeś mnie źle zrozumieć, miałem na myśli żółte uchwyty z przodu na rogach fotela. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2022 Reasumując, to dobrze że nie wkleiłem tej czerwonej wajchy, pomiędzy nogami pilota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 Na tę chwilę trwają prace nad łączeniem kadłuba i kabiną pilota. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Lipca 2022 Autor Share Napisano 1 Lipca 2022 Trochę następnych elementów - wnęki kół podwozia głównego. Blaszki przykryły jamki skurczowe. Trzeba będzie wypełnić plasticzkiem szczelinę między skrzydłem a kadłubem, jest dość spora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 Aktualizacja tematu. Klapy serwisowe, golenie i drobiazgi zrobione i pomalowane. Wnęki w kadłubie i to co w kabinie zrobione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 20 Lutego 2023 Share Napisano 20 Lutego 2023 (edytowane) Jakim aero malujesz? Mam wrażenie, ze strasznie gesta farba malujesz albo coś ostro chlapie. I chyba nie stosujesz surfacera. Te żółte klapy i drabinka pilota to do pomalowania jeszcze raz bo wyglądają słabo - postaraj się, bo potem sobie będziesz pluł w brodę, że babole zostawiłeś Oczywiście krytykuję, bo Ci kibicuję Edytowane 20 Lutego 2023 przez Psar77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 20 Lutego 2023 Share Napisano 20 Lutego 2023 Godzinę temu, Psar77 napisał: Jakim aero malujesz? Ja myślę, że to nie ma żadnego znaczenia. Raz za gęsta farba, raz rzadka, za duże ciśnienie. Skulawione wszystko co można skulawić. A nawet więcej. A szkoda, bo A-10 to latająca ciekawostka. Taka kolonialna kanonierka ze skrzydłami do walki z dzikusami z bantustanów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 20 Lutego 2023 Autor Share Napisano 20 Lutego 2023 Godzinę temu, Psar77 napisał: Jakim aero malujesz? Mam wrażenie, ze strasznie gesta farba malujesz albo coś ostro chlapie. I chyba nie stosujesz surfacera. Te żółte klapy i drabinka pilota to do pomalowania jeszcze raz bo wyglądają słabo - postaraj się, bo potem sobie będziesz pluł w brodę, że babole zostawiłeś Oczywiście krytykuję, bo Ci kibicuję Dzięki. Tak żółty to zmycia. Użyłem jedynego jakiego miałem - akrylowy Revell - samo zło, że też mnie podkusiło. Sutfacer był zastosowany 1500 Black Mr Hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 20 Lutego 2023 Share Napisano 20 Lutego 2023 (edytowane) 17 minut temu, tomekk napisał: Dzięki. Tak żółty to zmycia. Użyłem jedynego jakiego miałem - akrylowy Revell - samo zło, że też mnie podkusiło. Sutfacer był zastosowany 1500 Black Mr Hobby. Wcale nie samo zlo to nie ma tutaj znaczenia - znaczenie ma, że dałeś tą żółtą farbę na czarny surfacer. Nie kryła Ci, więc lałeś do bólu Powinieneś użyć szarego bądź białego surfacera i wyglądałoby to zupełnie inaczej. No i generalnie takie kolory jak ten żółty to powinienes dawać biały podkład bo będziesz malował i malował aż wreszcie po 5 czy 6 warstwie żółty wreszcie łaskawie pokryje czarny podkład Poza tym jak już malujesz to najpierw pokryj cały model surfacerem, zobacz gdzie są jakieś niedociągnięcia zaszpachluj/przeszlifuj a potem znów surfacer. Jak nie będzie, żadnych kwiatków to potem polerka surfacera jakims papierem ściernym albo szmatką o mikro gradacji i dopiero wtedy malujemy Edytowane 20 Lutego 2023 przez Psar77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 20 Lutego 2023 Autor Share Napisano 20 Lutego 2023 Faktycznie zafiksowałem się na czarny podkład. Model jest jeszcze przed pokryciem podkładem w celu kontroli, o tym pamiętam i z każdym modelem tak robię. To jeżeli będzie kolor bazowy o odcieniu zbliżonym do kremu, to lepiej kłaść na całość szary podkład i stosować maziaje czarnym ? Czy też czarny podkład, a maziaje szare/białe ? Dziękuje za wszelkie sugestie i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 20 Lutego 2023 Share Napisano 20 Lutego 2023 A to robisz ten łaciaty ? To ja bym zastosował szary surfacer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 20 Lutego 2023 Autor Share Napisano 20 Lutego 2023 Tak, ten w łatki. Będzie to wymagało jakiegoś treningu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 18 Marca 2023 Autor Share Napisano 18 Marca 2023 Poprawione, po całości szary podkład. Niestety na obudowie silnika lekko się rozkleiła, trzeba będzie poprawić. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 19 Marca 2023 Share Napisano 19 Marca 2023 Jak dla mnie, jeden z top5 warsztatów na całym forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi