Vieh_san Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 2 minuty temu, alienus napisał: Ładnie idzie A czym szanowny kolega tak go pięknie podziurkował jeśli można spytać? Dokładnie tym i od tego sprzedającego https://pl.aliexpress.com/item/4001346517089.html?gatewayAdapt=glo2pol&pdp_ext_f={"sku_id":"12000019019517699","ship_from":""}&gps-id=pcStoreJustForYou&scm=1007.23125.137358.0&scm_id=1007.23125.137358.0&scm-url=1007.23125.137358.0&pvid=d6ffa975-72b2-4188-930e-93e560f7742e&spm=a2g0o.store_pc_home.smartJustForYou_2002175654577.0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Kalki z jednej strony właśnie stygną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 2 minuty temu, Vieh_san napisał: właśnie stygną Dorze że kalki a nie pacjent 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Teraz, abtb napisał: Dorze że kalki a nie pacjent Leżę i kwiczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Obijamy, jeszcze zostanie wash i brudzenie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Bardzo ładnie się prezentuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Ten zielony mi się bardzo podoba że taki niejednorodny i jak by miał dodatkowa głębię. Kalki będziesz nacinać? Ciekawe jestem rowniez jak te wszystkie dziurki po washowaniu wyjdą A, i pokaż no go też z innych stron, fajny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) @alienus będzie wszystko, prace utknęły na laniu washa, bo i święta, i praca. Kalki nacinałem trochę, tam gdzie wydawało mi się, że trzeba. Ogólnie ładnie siadły (Model Master). Zdjęć za dużo nie mogę pokazywać bo coś do galerii muszę zostawić ;D ale będą jeszcze. Ogólnie te zróżnicowanie to w dużej mierze zasługa preshadingu. Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Kwietnia 2022 Share Napisano 16 Kwietnia 2022 Połysk też fajny Ci wyszedł. Czym psikałeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 7 godzin temu, myszaty napisał: Połysk też fajny Ci wyszedł. Czym psikałeś??? Mr Hobby GX100 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Kombinuję sobie z washem i zabrudzeniami, zastanawiam się czy te zacieki na środku nie powinny być bardziej brązowe/rdzawe, bo to chyba olej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 Idziesz w dobrą stronę Zacieki to istotnie zasadniczo olej, ale często spracowany - może być czarny, może być c brązowy. Warto przyjrzeć się zdjęciami skąd to ciekło / gdzie zacieki startowały, to sporo doda (unikniesz efektu chaotycznych maziajow) Pozdr we Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2022 Takie mam pytanko. Tutaj musi byc ten trójkątny "dzyndzołek", żeby antenę doprowadzić do kadłuba tak? Czy tutaj tylko drut idzie do masztu i koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Sorki, że trochę obcesowo, ale czy Ty spojrzałeś na jakieś zdjęcie tego samolotu? Zaczynam mieć wątpliwości. Jeśli nie, to polecam takie praktyki - łatwiej buduje się model. U szczytu masztu rzeczywiście montowano przelotkę, na której drut antenowy zakręcał o 90 stopni i zmierzał do kadłuba. Po przesiadce Fighter Command na radio UKF drut był już zbędny. Mimo to przelotka często zostawała, czasem była demontowana. W PK - K widać, że jej nie ma. W takiej sytuacji maszt nie jest gładki, a pozostaje charakterystyczne gniazdo do mocowania przelotki - podwójne wypusty (wbrew powszechnemu przekonaniu modelarzy słowo to nie oznacza serii produkcyjnej zestawu do budowy modelu) w kształcie fali z dwoma otworami każdy. Anteny drutowej oczywiście nie ma, za to jest antena IFF mkII w postaci dwóch drutów rozpiętych między kadłubem (gniazdo nieco przesunięte w odniesieniu do środka kokardy) a końcówkami stateczników poziomych. Srebrnego malowania wnęk podwozia może i nie da się całkowicie wykluczyć, ale jest ono mało prawdopodobne. Na łom w drzwiach kabiny jest jeszcze za wcześnie. To późniejsza modyfikacja. PK-K charakteryzuje się niestandardową kokardą na kadłubie z lekko powiększonym 'czerwonym' kołem. S/n namalowano przed naniesieniem pasa Sky type S. Malując pas zamaskowano numer i w rezultacie powstał prostokąt z numerem na tle kamuflażu. Przy okazji widać jak serial układał się względem pasa szybkiej identyfikacji - kończył się równo z pasem; prostokąt tła nie był 'zamknięty' kolorem Sky i łączył się z resztą malowania maskującego. Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie no dobrze, faktycznie zafiksowałem się na zdjęciach innych Spitfire'ów, zamiast spojrzeć na zdjęcie tego, którego chcę zrobić. Modelarstwo jest też lekcją pokory. Czyli podsumowując: - mocowanie do przelotki zostaje, mniej więcej tak to ma być jak narysowałem tutaj? Nie wiem tylko czy dam radę wystrugać to tak, żeby były 2 oddzielne, obok siebie, ale spróbuję, - muszę usunąć mocowanie anteny drutowej ze statecznika pionowego, - łom był w zestawie Eduarda i powiedzmy uwierzyłem im na słowo + widziałem go też tutaj (co prawda napis sugeruje Mk IIC (niestety nie potrafię z tego zdjęcia rozróżnić jaka to jest faktycznie wersja), plus na tych drzwiach, które mają być niby od Mk I widać coś co wygląda jak uchwyty do niego. Usunięcie go przemyślę, żeby nie zrobić więcej szkód niż pożytku, - dodaję anteny IFF. PS. @greatgonzo,to jeszcze jakbym mógł poprosić o odpowiedź: drut anteny IFF był miedziany? Czy stalowy? Bo nie wiem jakiego koloru użyć, a też nie mogę znaleźć informacji o tym z czego był. Po zdjęciach też nie mogę powiedzieć ;/ Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 20 hours ago, Vieh_san said: Kombinuję sobie z washem i zabrudzeniami, zastanawiam się czy te zacieki na środku nie powinny być bardziej brązowe/rdzawe, bo to chyba olej. Zabrudzenia naturalnie się zbierają za elementami wystającymi i tam powinny być najmocniejsze, a im dalej od elementu tym smugi slabsze. A przynajmniej taka wersja praw fizyki ja się kieruje jak smaruje lataki fajno idzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2022 Teraz, alienus napisał: Zabrudzenia naturalnie się zbierają za elementami wystającymi i tam powinny być najmocniejsze, a im dalej od elementu tym smugi slabsze. A przynajmniej taka wersja praw fizyki ja się kieruje jak smaruje lataki fajno idzie! Idzie i poszło ;D kiedyś trzeba zakończyć Sugerowałem się w dużej mierze tym zdjęciem, nie ta wersja, ale nie mogłem znaleźć brzucha Mk IIa Link do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 Lajkuje w galerii;) Z mojej strony to kalkę K bym jeszcze jakoś coś ten tegował, bo wygląda... jak kalka na modelu, nie napis na samolocie. Wiesz o co chodzi Fajnie wyszło. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 W RAF używano druty antenowe z rodzaju plecionki ze stali nierdzewnej. Nie wiem, czy w środku był jakiś rdzeń, ale i tak go nie widać :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi