Xmen Posted April 9, 2022 Posted April 9, 2022 (edited) Kolejny Ławoczkin tym razem " razorback". Specjalne podziękowania dla kolegi caughtinthemiddle za udostępnienie informacji o tym samolocie.Kalkomanie są z modelu Clear Prop. Teraz przenoszę się do słonecznej Francji w czerwcu 1940 roku. Edited April 9, 2022 by Xmen 10 1 Quote
marek d Posted April 9, 2022 Posted April 9, 2022 (edited) Ciekawy mundurek. Nie żebym był złośliwy ale podwozie wygląda na źle wklejone. Edited April 9, 2022 by marek d 1 Quote
barszczo Posted April 9, 2022 Posted April 9, 2022 Fajny bo inaczej zmalowany, podoba się. Podwozie faktycznie do małej poprawki . 1 Quote
abtb Posted April 9, 2022 Posted April 9, 2022 W takim kamo to jeszcze nie widziałem Ciekawe, trochę nietypowe, coś innego niż standard. Ogólnie model mi się podoba, tylko to podwozie faktycznie odrobinkę do poprawy Ogólnie daję plusa 1 Quote
piotr2498 Posted April 9, 2022 Posted April 9, 2022 Bardzo ładnie wyszedł Srebrny kolor to farba czy metalizer? 1 Quote
Xmen Posted April 9, 2022 Author Posted April 9, 2022 2 godziny temu, marek d napisał: Nie żebym był złośliwy Ty złośliwy? Ależ skąd.Użyłbym innego określenia. 31 minut temu, abtb napisał: W takim kamo to jeszcze nie widziałem Ja wiem o czterech tak pomalowanych z 19 IAP. 29 minut temu, piotr2498 napisał: Srebrny kolor to farba czy metalizer? Nie bardzo rozumiem pytania. Quote
Endrju Posted April 9, 2022 Posted April 9, 2022 Bardzo ładny. Podoba mi się. Ciekawe malowanie. Zastanawiam się czy to tylko ja nie wiem o co chodzi ale może wyjaśnij o co chodzi z tym "razorback"? Wiem co to znaczy po angielsku ale z niczym mi się to nie kojarzy. Pobieżne googlowanie nic nie dało. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Quote
Xmen Posted April 9, 2022 Author Posted April 9, 2022 1 minutę temu, Endrju napisał: może wyjaśnij o co chodzi z tym "razorback"? To takie moje żartobliwe nawiązanie do P-47.Wersje do D-23 tak nazywano podobno.Wersje Ławoczkina od wersji La-5 F miały już inną osłonę kabiny i obniżony kadłub za kabiną.Taki radziecki "bubbletop". 1 Quote
greatgonzo Posted April 9, 2022 Posted April 9, 2022 (edited) Wprowadzanie kroplowych osłon kabin i obniżane grzbietu w części ogonowej było, jak wiadomo, powszechnym konstrukcyjnym 'upgradem' samolotów myśliwskich w okresie IIwś. Razorback/bubbletop to określenia dedykowane samolotowi P-47. Inne konstrukcje nie doczekały się takich, typowych dla siebie wyróżnień i ludzie zaczęli adoptować Thunderboltowe nazwy do innych samolotów. Jak bywa w takich sytuacjach fakt, że jest to zupełnie bez sensu (przynajmniej w przypadku razorbacka) nie stanowi żadnej przeszkody. Oczywiście cudzysłów sprawia, że sens, jak najbardziej, jest obecny. Edited April 9, 2022 by greatgonzo 1 3 1 Quote
jmx62 Posted April 9, 2022 Posted April 9, 2022 7 godzin temu, greatgonzo napisał: Wprowadzanie kroplowych osłon kabin i obniżane grzbietu w części ogonowej było, jak wiadomo, powszechnym konstrukcyjnym 'upgradem' samolotów myśliwskich w okresie IIwś. Razorback/bubbletop to określenia dedykowane samolotowi P-47. Inne konstrukcje nie doczekały się takich, typowych dla siebie wyróżnień i ludzie zaczęli adoptować Thunderboltowe nazwy do innych samolotów. Jak bywa w takich sytuacjach fakt, że jest to zupełnie bez sensu (przynajmniej w przypadku razorbacka) nie stanowi żadnej przeszkody. Oczywiście cudzysłów sprawia, że sens, jak najbardziej, jest obecny. Spotkałem się również w przypadku japońskiego Ki-61/Ki-100 z "razorbacko-bubbletopowaniem" 1 Quote
Xmen Posted May 14, 2023 Author Posted May 14, 2023 18 minut temu, Adamo722 napisał: Lepiej podoba się Dzięki.Nic na warsztacie nie ma to poprawiam niektóre rzeczy przy modelach już zrobionych. Quote
Recommended Posts