Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Kolejny Ławoczkin tym razem " razorback". Specjalne podziękowania dla kolegi caughtinthemiddle za udostępnienie informacji o tym samolocie.Kalkomanie są z modelu Clear Prop.

aCFR6Lyl.jpgD6Si1wel.jpgeWb3ouql.jpgSwajelJl.jpg1L6Ydhjl.jpg86qznYfl.jpg

Teraz przenoszę się do słonecznej Francji w czerwcu 1940 roku.

ko4997Cl.jpg

Edited by Xmen
  • Like 10
  • Haha 1
Posted (edited)

Ciekawy mundurek.

Nie żebym był złośliwy ale podwozie wygląda na źle wklejone.

117983pic94-crop.png.0c66946cf7cc8f640f2b0e71b1125bba.png

indeks.jpg.3b1ecb3c3943d8e505db2f252a977a6e.jpg

Edited by marek d
  • Sad 1
Posted

W takim kamo to jeszcze nie widziałem :cool: Ciekawe, trochę nietypowe, coś innego niż standard. Ogólnie model mi się podoba, tylko to podwozie faktycznie odrobinkę do poprawy

Ogólnie daję plusa :super:

• Thanks 1
Posted
2 godziny temu, marek d napisał:

Nie żebym był złośliwy

Ty złośliwy? Ależ skąd.Użyłbym innego określenia.

31 minut temu, abtb napisał:

W takim kamo to jeszcze nie widziałem 

Ja wiem o czterech tak pomalowanych z 19 IAP.

29 minut temu, piotr2498 napisał:

Srebrny kolor to farba czy metalizer? 

Nie bardzo rozumiem  pytania.

Posted

Bardzo ładny. Podoba mi się. Ciekawe malowanie.👍

Zastanawiam się czy to tylko ja nie wiem o co chodzi ale może wyjaśnij o co chodzi z tym "razorback"?

Wiem co to znaczy po angielsku ale z niczym mi się to nie kojarzy. Pobieżne googlowanie nic nie dało.

Pozdrawiam. Andrzej.

• Thanks 1
Posted
1 minutę temu, Endrju napisał:

może wyjaśnij o co chodzi z tym "razorback"?

To takie moje żartobliwe nawiązanie do P-47.Wersje do D-23 tak nazywano podobno.Wersje Ławoczkina od wersji La-5 F miały już inną osłonę kabiny i obniżony kadłub za kabiną.Taki radziecki "bubbletop".

• Thanks 1
Posted (edited)

Wprowadzanie kroplowych osłon kabin i obniżane grzbietu w części ogonowej było, jak wiadomo, powszechnym konstrukcyjnym 'upgradem' samolotów myśliwskich w okresie IIwś. Razorback/bubbletop to określenia dedykowane samolotowi P-47. Inne konstrukcje nie doczekały się takich, typowych dla siebie wyróżnień i ludzie zaczęli adoptować Thunderboltowe nazwy do innych samolotów. Jak  bywa w takich sytuacjach fakt, że jest to zupełnie bez sensu (przynajmniej w przypadku razorbacka) nie stanowi żadnej przeszkody.

Oczywiście cudzysłów sprawia, że sens, jak najbardziej, jest obecny.

Edited by greatgonzo
  • Like 1
  • Thanks 3
  • Confused 1
Posted
7 godzin temu, greatgonzo napisał:

Wprowadzanie kroplowych osłon kabin i obniżane grzbietu w części ogonowej było, jak wiadomo, powszechnym konstrukcyjnym 'upgradem' samolotów myśliwskich w okresie IIwś. Razorback/bubbletop to określenia dedykowane samolotowi P-47. Inne konstrukcje nie doczekały się takich, typowych dla siebie wyróżnień i ludzie zaczęli adoptować Thunderboltowe nazwy do innych samolotów. Jak  bywa w takich sytuacjach fakt, że jest to zupełnie bez sensu (przynajmniej w przypadku razorbacka) nie stanowi żadnej przeszkody.

Oczywiście cudzysłów sprawia, że sens, jak najbardziej, jest obecny.

Spotkałem się również w przypadku japońskiego Ki-61/Ki-100 z "razorbacko-bubbletopowaniem"🙃

• Confused 1
  • 1 year later...
Posted
18 minut temu, Adamo722 napisał:

Lepiej :super: podoba się :piwo:

Dzięki.Nic na warsztacie nie ma to poprawiam niektóre rzeczy przy modelach już zrobionych.