Xmen Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) Kolejny Ławoczkin tym razem " razorback". Specjalne podziękowania dla kolegi caughtinthemiddle za udostępnienie informacji o tym samolocie.Kalkomanie są z modelu Clear Prop. Teraz przenoszę się do słonecznej Francji w czerwcu 1940 roku. Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez Xmen 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) Ciekawy mundurek. Nie żebym był złośliwy ale podwozie wygląda na źle wklejone. Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Fajny bo inaczej zmalowany, podoba się. Podwozie faktycznie do małej poprawki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 W takim kamo to jeszcze nie widziałem Ciekawe, trochę nietypowe, coś innego niż standard. Ogólnie model mi się podoba, tylko to podwozie faktycznie odrobinkę do poprawy Ogólnie daję plusa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Bardzo ładnie wyszedł Srebrny kolor to farba czy metalizer? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2022 2 godziny temu, marek d napisał: Nie żebym był złośliwy Ty złośliwy? Ależ skąd.Użyłbym innego określenia. 31 minut temu, abtb napisał: W takim kamo to jeszcze nie widziałem Ja wiem o czterech tak pomalowanych z 19 IAP. 29 minut temu, piotr2498 napisał: Srebrny kolor to farba czy metalizer? Nie bardzo rozumiem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Bardzo ładny. Podoba mi się. Ciekawe malowanie. Zastanawiam się czy to tylko ja nie wiem o co chodzi ale może wyjaśnij o co chodzi z tym "razorback"? Wiem co to znaczy po angielsku ale z niczym mi się to nie kojarzy. Pobieżne googlowanie nic nie dało. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2022 1 minutę temu, Endrju napisał: może wyjaśnij o co chodzi z tym "razorback"? To takie moje żartobliwe nawiązanie do P-47.Wersje do D-23 tak nazywano podobno.Wersje Ławoczkina od wersji La-5 F miały już inną osłonę kabiny i obniżony kadłub za kabiną.Taki radziecki "bubbletop". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) Wprowadzanie kroplowych osłon kabin i obniżane grzbietu w części ogonowej było, jak wiadomo, powszechnym konstrukcyjnym 'upgradem' samolotów myśliwskich w okresie IIwś. Razorback/bubbletop to określenia dedykowane samolotowi P-47. Inne konstrukcje nie doczekały się takich, typowych dla siebie wyróżnień i ludzie zaczęli adoptować Thunderboltowe nazwy do innych samolotów. Jak bywa w takich sytuacjach fakt, że jest to zupełnie bez sensu (przynajmniej w przypadku razorbacka) nie stanowi żadnej przeszkody. Oczywiście cudzysłów sprawia, że sens, jak najbardziej, jest obecny. Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez greatgonzo 1 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Bardzo ładny, ciekawe malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 7 godzin temu, greatgonzo napisał: Wprowadzanie kroplowych osłon kabin i obniżane grzbietu w części ogonowej było, jak wiadomo, powszechnym konstrukcyjnym 'upgradem' samolotów myśliwskich w okresie IIwś. Razorback/bubbletop to określenia dedykowane samolotowi P-47. Inne konstrukcje nie doczekały się takich, typowych dla siebie wyróżnień i ludzie zaczęli adoptować Thunderboltowe nazwy do innych samolotów. Jak bywa w takich sytuacjach fakt, że jest to zupełnie bez sensu (przynajmniej w przypadku razorbacka) nie stanowi żadnej przeszkody. Oczywiście cudzysłów sprawia, że sens, jak najbardziej, jest obecny. Spotkałem się również w przypadku japońskiego Ki-61/Ki-100 z "razorbacko-bubbletopowaniem" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Maja 2023 Autor Share Napisano 14 Maja 2023 Poprawiłem troszkę podwozie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 Lepiej podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Maja 2023 Autor Share Napisano 14 Maja 2023 18 minut temu, Adamo722 napisał: Lepiej podoba się Dzięki.Nic na warsztacie nie ma to poprawiam niektóre rzeczy przy modelach już zrobionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi