Skocz do zawartości

[WH-Schrott] Pz.Kpfw.III Ausf.N mit Schurzen Takom Blitz 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wytrwałem w postanowieniu i nie dokończyłem wszystkiego co mam rozgrzebane. Za to startuje w projekcie kolegi @Thalgonisi wchodzę w końcu w skalę 1/35. Czy coś z tego wyjdzie? Zobaczymy. Moje wcześniejsze ulepki w 1/35 były kiepskie, wtedy dopiero zaczynałem. Zobaczymy czy zrobiłem postęp. 

Z dodatków mam lufę i osłony boczne abera. Zestawu modyfikować nie zamierzam, ale o malowaniu nie zdecydowałem, więc będę prosił o radę jak pomalować, żeby wóz był mniej więcej poprawny. 

Zacząłem dzisiaj, fotka prezentuje stan obecny. 

2F089DAB-7B52-4296-821C-9AD8BDA5058B.jpeg

• Like 4
Napisano

Aj nie marudaj... Ja tez zacząłem od 35. kilka modeli a potem już tylko 72 z przerwa na małe zdrady :D
Model jak model... Tutaj można więcej poszaleć z malowaniem

Napisano
11 minut temu, jonathan napisał:

Tutaj można więcej poszaleć z malowaniem

I o to właśnie chodzi. Fartuchy zniekształcają tę piękną sylwetkę, ale chętnie będę zaglądał.

Napisano (edytowane)

Jest parę ciekawych malowań-bez ekranów (białe i afrykańskie):

Filmik:

Z ekranami:

Zachowany egzemplarz:

https://www.valka.cz/Pz-Kpfw-III-Ausf-N-t509

Parę fotek:

https://www.themodellingnews.com/2020/07/preview-takom-is-making-panzer-iii.html

Z gry:

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano
W dniu 21.04.2022 o 14:27, Klapouch napisał:

Się jednego czy dwóch fartuchów nie zamontuje to będzie i wilk syty i owca cała :)

To daj fartuchy z jednej strony, a z drugiej nie dawaj.

Napisano
11 godzin temu, zaruk napisał:

To daj fartuchy z jednej strony, a z drugiej nie dawaj.

Z jednej strony niech bedzie kamo tropikalne zaś z drugiej zimowe :D

Napisano

Malowanie będzie zależało od tego jaką wersję N-mi uda się zbudować. Mi osobiście podoba się trójbarwne oraz całe żółte z frontu włoskiego (zdaje się dywizja Herman Goering). Póki co walczę z krzywym wydechem, bo za diabła nie pasuje poziomo. 

Napisano (edytowane)

Zbieram sobie materiały odnośnie malowania. Chyba najbardziej podoba mi się malowanie żółte, ale mam pytania:

1. Koło napędowe - na poniższym zdjęciu jest inne niż moje, ale bardzo specyficzne. Tj przy innych III'kach wersji N nie zauważyłem takiego jak poniżej, - ten zdaje się jest Afrika Korps, czy tamtejsze III'ki miały jakieś modyfkacje ? Jak jest z Afryki to po co mu wydech do brodzenia? Czemu nie ma żadnych dodatkowych filtrów nad silnikiem ?

image.thumb.png.aade3bff2b6de6eb13871b6ad38e83e8.png

image.png.72364ab28cf4c0a050618e607bb868ce.png vs image.png.e24180eb3227e7a9ff9e2f4029cfa423.png

2.  Poza tym - inna góra jarzma - na moim poziomie nic z tym nie zrobię. Teraz pytanie, czy to są tylko otwory ?

image.thumb.png.69624006e4f996368e3c82b9391b54c8.png

image.png.62b7d6f3e872ec375cc0b6ecccc4a3ff.png

Pytania :

1. Co za cudak z wardrawing.be ?  (Pz.Kpfw III Ausf.N (wardrawings.be))

2. Mam zdjęcie jak poniżej z moim kołem i zdaje się moim jarzmem, podpisane jako Pz.Kpfw. III Ausf. N coded “211” from Pz.Abt.208, northern Italy, August 1944 - ale tu mam zdjęcie tylko z boku. Czy to taka wersja jaką mam i mogę go swobodnie machnąć na żółto ?

miniTC_36_profile_14.jpg

Edytowane przez Klapouch
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Klapouch napisał:

2.  Poza tym - inna góra jarzma - na moim poziomie nic z tym nie zrobię. Teraz pytanie, czy to są tylko otwory ?

To jest dodatkowy pancerz. Na górze są otwory. Ale na znanych mi zdjęciach nigdzie nie widziałem Ausf. N z takim dopancerzeniem jarzma. Co do koła, to nie potrafię Ci pomóc. Nigdzie takiego nie widziałem. Podejrzewam, że to może być "kolorowanka".

Pozdrawiam

Grzesiek

Edytowane przez Gregory
Napisano
3 godziny temu, Klapouch napisał:

Zbieram sobie materiały odnośnie malowania.

Takich kolorowanek NIGDY nie bież jako materiały źródłowe - NIGDY.

Dodatkowo w jakim celu porównujesz dwa pojazdy ze sobą - No.07 i No.211. Jak w każdym czołgu niemieckim było wiele modyfikacji i modernizacji polowych. Wersja Ausf.N również temu zabiegowi podlegała.

3 godziny temu, Klapouch napisał:

Pytania :

1. Co za cudak z wardrawing.be ?  (Pz.Kpfw III Ausf.N (wardrawings.be))

2. Mam zdjęcie jak poniżej z moim kołem i zdaje się moim jarzmem, podpisane jako Pz.Kpfw. III Ausf. N coded “211” from Pz.Abt.208, northern Italy, August 1944 - ale tu mam zdjęcie tylko z boku. Czy to taka wersja jaką mam i mogę go swobodnie machnąć na żółto ?

ad.1. O to trzeba by było zapytać się autora tego RYSUNKU lub zdjęcia tego RYSUNKU.

ad.2. Jakie zdjęcie? Tego rysunku? Żaden materiał źródłowy.

Ta kolorowanka przedstawia pojazd z 2 kompanii z nieoficjalnym godłem tej jednostki na czołowym pancerzu - Włochy - sierpień 1944 roku.179130596_meser262@No.211ausf.N-1944.thumb.jpg.5fca39ded0d873b1c4261a32c23deea2.jpg

Koło napędowe wprowadzone w tej wersji od Ausf.H do końca produkcji.

FOTKA tylko w celach dyskusji.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
Napisano

Myślałem, że te rysunki z wardrawings są OK. Ale koniec końców, po obejrzeniu zdjęć wynika chyba, że robiąc pojazd według instrukcji mogę go pomalować na żółto i twierdzić, że walczył na froncie włoskim?

Napisano

Nie idzie to zbyt szybko, ale kadłub już prawie prawie jest. Jeszcze parę elementów i potem już tylko wieża. I osłony. I gąski. I szpachla. Jednak trochę tych elementów jest w porównaniu do 72’ :)

ACB8AAF4-1D1E-4ACD-9D2C-ECBF11135D4B.jpeg

• Like 3