Bobek Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 Kolejny duńczyk do oceny 1/48 kinetic 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 Przekonuje mnie, jestem entuzjastą Twoich Duńczyków. Na czym by mi jeszcze zależało - żółtawe przebarwienia nad hamulcami, bardziej wpadające w biel baniaki, wyraźniejsze plamkowanie na skrzydłach. Da się jeszcze zrobić? Poza tym wielce interesuje mnie technika wykonania przebarwień na liniach bo wygląda to bardzo wiarygodnie. Obstawiam oleje, ale chętnie poznam receptę Śliczny jest - sąsiednie Su też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Mam ten zestaw ale mój czeka jeszcze na swoją kolej :). Bardzo ładnie wykonany model w "wypłowiałym" malowaniu duńskim. Jakie wrażenia masz z budowy tego modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Robi wrażenie, zwłaszcza w odniesieniu do fotki referencyjnej. Również jestem ciekaw powstania tych efektów. Widzę, że chyba użyłeś techniki "solonej" ale więcej nie wiem. Czy przebarwienia na liniach to był żmudny proces dziergania pędzelkiem? Naprawdę świetnie zmalowany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) 12 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Obstawiam oleje, ale chętnie poznam receptę Dzięki za miłe słowa, rzeczywiście parę rzeczy odbiega od zdjęcia ale kiedyś trzeba skończyć model. Jeśli chodzi o techniki to jest to głównie aero ale farba dobrze rozrzedzona (farba plus thinner a do tego dowanol jako równoważnik rozrzedzenia bo ma on idealna gęstość i opóźnia zasychanie wiec można robić idealne linie) i trze robić bez strachu że się schrzani). Do tego dochodzą pisaki Faber castell, mam ich trochę a samych szarość 8 szt, generalnie trzeba do nich podejść jak do filtrów olejnych które da sie nakładać punktowo, czyli mażemy flamastrem i rozmazujemy na wcześniej nie obrobiony panel i trochę "palcujemy" i wychodzi takie dziwne nie równe panele, maluje na semi matt i tym samy przykrywam, powtarzam całość jeśli chce) na koniec kredki i i jakieś olejowe filtry) To co się wydaje malowane olejem czyli podmalówki to aero plus o odpowiedniej szarości i daje to taki wygala jakby malowania pędzlem ale jednak ciekawiej wg mnie, Oczywiście gdzieś tam jest filtr olejny jako rozjaśniacz jeśli widzę element do poprawy https://www.papierniczy-bielsko.pl/pisaki/11132-faber-castell-pisaki-artystyczne-odcienie-szarosci-pitt-artist-267423.html 2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Mam ten zestaw ale mój czeka jeszcze na swoją kolej :). Bardzo ładnie wykonany model w "wypłowiałym" malowaniu duńskim. Jakie wrażenia masz z budowy tego modelu ? To kalka haegawy właściwie i sam samolot jest banalny konstrukcji wiec szybko sie składa i bez problemow. Wloty trze przymierzyc czy równo przylegają i reszta to pikus. Godzinę temu, sebastain napisał: Robi wrażenie, zwłaszcza w odniesieniu do fotki referencyjnej. Również jestem ciekaw powstania tych efektów. Widzę, że chyba użyłeś techniki "solonej" ale więcej nie wiem. Czy przebarwienia na liniach to był żmudny proces dziergania pędzelkiem? Naprawdę świetnie zmalowany model. Ide w strone eksperymentow i szukania prostrzych rozwiązan dlatego używam mazakow, uwazam ze kwestia czasu jak ogarnie to jakis mig czy ak i beda sprzedawali fabar caastel jako "wodne pisaki firtry" bo to co widac do glownie mazaki jako dodatki. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Piękny jestem pod wrażeniem jak ładnie wyszedł ci ten weathering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Piękne wykonanie. Kiedyś sobie takiego zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Nie wiedziałem że oprócz Greków ktoś jeszcze doprowadza samoloty do stanu na skraju kupy złomu a jednak. Gratulacje za wykonanie twojego modelu, fajne przebarwienia i wypłowienia. Wielki ukłon i szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 I to jest Starfighter Bardzo ładnie zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 22 Czerwca 2022 Share Napisano 22 Czerwca 2022 (edytowane) Bardzo przekonujące malowanie. Szacun! Zwraca uwagę kalka na ogonie, która nie "uznaje" linii podziału (szczególnie, że to ster kierunku) pod sobą Edytowane 22 Czerwca 2022 przez Marcin Witkowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Czerwca 2022 Share Napisano 22 Czerwca 2022 piękny śledź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 24 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2022 W dniu 22.06.2022 o 10:55, Marcin Witkowski napisał: Bardzo przekonujące malowanie. Szacun! Zwraca uwagę kalka na ogonie, która nie "uznaje" linii podziału (szczególnie, że to ster kierunku) pod sobą Poprawione dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi