alienus Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 18 minutes ago, marek d said: Ja też, lubię jego produkcje. Dobra dajmy koledze czas na wciśnięcie co się da z tego modeliku. A to jakiegoś linka zapodajcie do tej sztuki, inni nie wtajemniczeni (np. ja) by tez zobaczyli o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 8 minut temu, alienus napisał: A to jakiegoś linka zapodajcie do tej sztuki, Jak możesz nie znać Zobacz w dziale okrętowym. Fajne czołgusie też robi czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 Złe pnącza z innego wymiaru dorwały mojego hurricane'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 3 godziny temu, alienus napisał: Złe pnącza z innego wymiaru dorwały mojego hurricane'a A to nie pasta do zębów? Z horroru "Toothpaste" ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 Że tak się z boku wtrącę, zamaskuj sobie także obszary wewnątrz wyznaczonych pnączami granic. Ochronisz przed przypadkowym, a nie chcianym zapyleniem farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 A ja bym zwrócił uwagę na równość tych wałeczków? Jedne są grubsze drugie cieńsze, nie boisz się że dostaniesz inny zakres rozmycia? Ostrzejsze przejście przy wąskim wałku, i szerokie przy grubszym? Nie znam się bo nigdy nie używałem tej metody, ale przyszła mi taka myśl do głowy. Niech się mądrzejsi wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Ja bym użył gotowych masek.Ale to tylko moje zdanie skromnego rzemieślnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 Internety jeszcze mowią o masking putty (czy to z AK czy Green Stuff) i wygląda to co najmniej interesujaco by spróbować z użyciem takiej czarnej masy. Na pewno na plus przemawia że czarne pnącza zawsze lepsze niż białe pnącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 2 hours ago, Xmen said: Ja bym użył gotowych masek.Ale to tylko moje zdanie skromnego rzemieślnika. Z maseczek to takie cos znalazlem, chyba bedzie dobre: https://www.mojehobby.pl/products/Maska-Hawker-Hurricane-Mk.I-16217918.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 A może zrób sobie kilka wałeczków na boku i poćwicz. Dobierzesz wtedy ich grubość, kąt pod jakim będziesz fiukać farbą, nabierzesz ogłady. Debiut na modelu to jak podanie na niedzielny obiad teściowej dania, którego nigdy wcześniej się nie robiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) Jak się psika pionowo z góry to przejścia wychodzą łagodne a jak "pod wałek" to ostre. Grubość wałka nie ma tu żadnego znaczenia. Jest go tylko trudniej ułożyć w esy-floresy. Nie rozumiem tylko istoty takiego "wałkowania" na tym etapie. Wypsikasz wybrane pola, a potem co? Zdejmiesz całe to wałkowanie i będziesz "wałkował" ponownie pod drugi kolor? W sumie można tylko po co Może lepiej położyć pierwszy kolor "mniej więcej" z delikatnym zapasem a potem położyć wałki, zamaskować kolor wcześniej wymalowany i se wypsikać drugi. Ale jak kto mówią - w szaleństwie jest metoda 1 godzinę temu, alienus napisał: masking putty (czy to z AK Oho, na bogato Ale za to hiszpańskie Edytowane 16 Listopada 2022 przez abtb 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Grubość wałka ma znaczenie o tyle, że przejście między kolorami będzie miało różną szerokość w zależności od grubości wałka, a przy grubszych - ta szerokość może być widocznie zmienna. Problem jest w tym, że kamuflaż, w oryginale malowany od masek, przejścia kolorów ma w zasadzie ostre. Pryskanie pod wałek da ostre przejście, ale z ryzykiem utworzenia się grubego rantu z farby. To niemal nieuniknione. Sam stosowałem wałki z takiej plasteliny w podobnym kamuflażu. Chciałem by w efekcie pojawiło się ostre przejście z niedoskonałościami imitującymi efekt malowania z użyciem przykładanych do powierzchni grubych mat. Ale do tego celu wałeczki muszą być równe i bardzo cienkie. W takim przypadku linie wychodzą na ogół ostre, lub hmmm... w zasadzie ostre. Miejscowo pojawia się bardzo delikatne rozmycie. Ale ja robiłem to w 1/48 i powiem szczerze, że nie wiem, czy udałoby się też w siedem dwójce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 Gdybym nie robił pre-shade (picasso) to bym całość ciapnął c369 (dark earth) a potem okleił maskami i wtedy dał c361 (dark green) i po robocie - krawedzie raczej ostre jak to od maski. No ale że cieniowania mi się zachciało to się sprawy skomplikowały i kolor musi być czesciowo transparentny, a co za tem idzie nie powinno być pod spodem drugiego koloru (no chyba że przy łączeniach). By z tego wybrać to właśnie podwójne wałkowanie rozważam, albo maskowanie z tym putty... spodziewam się że troche mogę się minąć z odpowiednim kształtem i uciec od oryginału przy takim podejsciu. No nic, jak to mowią wszystko ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Godzinę temu, alienus napisał: No ale że cieniowania mi się zachciało to się sprawy skomplikowały i kolor musi być czesciowo transparentny, a co za tem idzie nie powinno być pod spodem drugiego koloru (no chyba że przy łączeniach). Da się to zrobić za pomocą masek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Przy wielokolorowym kamuflażu preshading wymaga precyzyjnego maskowania, albo starannego powtarzania po kolejnych kolorach. W dodatku prawie zawsze efekt jest przypadkowy, o ile w ogóle widoczny. Moim zdaniem zbędny wysiłek. Także ten... KNRZP ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Ajabym tutaj pobawił się postszejdingiem. Szybciej i łatwiej, efekt równie dobry, jeśli nie lepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 2 minuty temu, HK1885 napisał: Ajabym tutaj pobawił się postszejdingiem. Podobno postszejding już niemodny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Godzinę temu, HK1885 napisał: Ajabym tutaj pobawił się postszejdingiem. Szybciej i łatwiej, efekt równie dobry, jeśli nie lepszy. Sprawiedliwie prawi, dać mu tego, co lubi. Jeśli coś tam zniknie po drodze, porozjaśniasz lub przydymisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Listopada 2022 Autor Share Napisano 17 Listopada 2022 Komitet decyzjny tego modelu w składzie ja, ja i ja uznał - że należy usunąć patafixy i najpierw całość psiknąć w kolor Dark Earth, no i tak też wykonano: Psikano 4 warstwy (miejscami nawet i 6) na bardzo dużym rozcienczeniu na oko. Pozdrawiam Paweł 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 Picasso, okres brązowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) Mam mieszane uczucia w odbiorze tych malunków. Edytowane 17 Listopada 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 17 Listopada 2022 Autor Share Napisano 17 Listopada 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 18 Listopada 2022 Autor Share Napisano 18 Listopada 2022 Maseczki przyszły pod malowanie zielonego Jeszcze myślę czy nie rozjaśnic trochę tego brązowego? Z drugiej strony, w sumie to ta farba jest dość ciemna i mniej wiecej barwą odpowiada temu co widzę na pudle w rysunku koncepcyjnym. Aha no i pre shade też już zrobiony bardziej klasycznie. Picasso 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 Zamiast masek możesz też użyć 2 mm taśmy tamijowskiej. Dobrze się wygina. Przyglądam się co będzie dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 Możesz też z szerszej taśmy odciąć paski 1.4mm - wygną się jeszcze lepiej ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi