Brachu1984 Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Witam Was . Dużo czytałem na temat washy własnej roboty , czyli najczęściej White spirit , czy benzyna do zapalniczek + tubka farby olejnej i jest super Otóż chciałbym Wam przedstawić mój problem gdyż kupiłem benzynę do zapalniczek oraz farby olejne w tubkach ( Master Art) w markecie Action i kiedy wycisnąłem trochę farby na dekielek i zalałem odpowiednią ilością benzyny do zapalniczek to farba robi się klejąca do patyczka a benzyna w ogóle jej nie rozpuszcza ?! Proszę Was , pomóżcie bo za nic nie wiem o co chodzi ?... Czy to wina benzyny czy może tanich farb olejnych ? Pojęcia nie mam . Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakąś mądrą radę , opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Benzyna do zapalniczek ogólnie za szybko odparowuje.Nie wiem dlaczego nie rozpuszczają się te farby w benzynie ale możliwe,że jednak to wina farbek.Te tanie mają mało pigmentów a w zamian wypełniaczy więcej.Są gorszej jakości.Powinieneś spróbować benzynę lakową -white spiryt.Jak też coś będzie nie halo to ewidentnie wina farbek.Polecił bym też terpentynę balsamiczną ale jest za mocna .Nie wiem na jakie powierzchnie chcesz używać łoszy a;e terpentyna narusza co niektóre farby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Po farby lepiej iść do sklepu dla plastyków i kupić tubkę potrzebnego koloru, jakość na pewno będzie lepsza. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 18 Września 2022 Autor Share Napisano 18 Września 2022 No ja raczej obstawiałbym te farby tanie z Actiona. Raczej benzyna jest w porządku bo jednak wiele osób używa i jest w porządku. Także kupię jakieś lepsze farby olejne i zobaczymy co będzie. Dziękuję chłopaki za pomoc. Dam znać co wyszło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Jeeli mog co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Jeżeli mogę coś zasugerować to skutecznym i tanim rozwiązaniem będą farby "renesans". Np :https://szal-art.pl/Renesans-Extra-Fine_1254/ . Rzopusci sie toto zwykłym rozpuszczalnikiem olejnym , benzyna , white spiritem , no i sa w sprzedaży tubki o gramaturze 20 g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Polecam benzynę ekstrakcyjną do tego typu washów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Dzień dobry! Z niektórymi benzynami do zapalniczek jest taki problem, że jak się nią rozcieńczy ciemną farbę, to po wyschnięciu ta farba dostaje jasnego nalotu i efekt washa bardzo się pogarsza - więc przynajmniej do ciemnych kolorów polecałbym jakiś inny rozcieńczalnik. Może też warto by o to w sklepie dla plastyków popytać. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 Dobra olejna farba odpowiedniego koloru np. Taki mix bardzo długo schnie, ale jest czas na poprawki i do malunki- jak chcesz szybciej to benzyna ekstrakcyjna z marketu budowlanego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 Olejny wash ma jedną główną zaletę - drobny pigment który w połączeniu z rozcieńczalnikiem o małej lepkości umożliwia dobre rozlewanie sie washa po wszelkich zakamarkach. Dlatego stosowanie kiepskich i tanich farb "olejnych" jako bazy dla washa praktycznie podważa sens jego użycia. Kupiłem kiedyś komplet może nie najtańszych ale jednak tanich farb olejnych dla plastyków. Wydawało mi się to strzałem w dziesiątkę, no bo skoro plastycy moga używać, to tym bardziej modelarze. Srodze się zawiodłem. Co prawda farby dobrze rozcieńczają się benzyna czy white spirit-em, to ziarnistość pigmentu jest dobrze widoczna a efekt zaciemniania zagłębień lub filtrowania słaby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 19 Września 2022 Autor Share Napisano 19 Września 2022 Przeczytałem Wasze wszystkie komentarze i bardzo Wam dziękuję za dobre rady . Po przeczytaniu i namyśle zdecydowanie zainwestuję i tak jak Pan HKK doradził za co wielkie dzięki , kupię ze trzy tubki farby olejnej właśnie tej firmy i do tego benzynę lakową oraz white spirit . Myślę że temat został wyjaśniony i zamknięty Dzięki wielkie raz jeszcze chłopaki . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 19 Września 2022 Share Napisano 19 Września 2022 Nasz Kolega (spec od farb i rozpuszczalników) , który opuścił już to Forum używał nafty z PPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 20 Września 2022 Share Napisano 20 Września 2022 18 godzin temu, Brachu1984 napisał: Przeczytałem Wasze wszystkie komentarze i bardzo Wam dziękuję za dobre rady . Po przeczytaniu i namyśle zdecydowanie zainwestuję i tak jak Pan HKK doradził za co wielkie dzięki , kupię ze trzy tubki farby olejnej właśnie tej firmy i do tego benzynę lakową oraz white spirit . Myślę że temat został wyjaśniony i zamknięty Dzięki wielkie raz jeszcze chłopaki . Pozdro Tylko uważaj bo na zdjęciu umieszczonym jako załącznik jest farba akrylowa wodna a nie olejna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brachu1984 Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 Tak Tak . Zauważyłem że to tubka farby akrylowej tej firmy ale dziękuję za uwagę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Przy sporządzaniu własnych washy z farb olejnych dla plastyków warto wziąć pod uwagę jeszcze kilka rzeczy. Farby olejne z niektórych linii mają warianty różniące się transparentnością (na tubach oznaczane napisem i np. czarnymi i białymi kwadracikami - takie np. u Talens). Dostępne mogą być warianty: - kryjący, - półkryjący, - półtransparentny, - transparentny - takie mogą ale nie muszą być pomocne przy uzyskaniu efektu "filtrowania". Farby olejne dla plastyków mają często bardzo wysoką zawartość pigmentu co pozwala uzyskać wyraziste kolory i jednocześnie daje możliwość dobrego mieszania z większymi ilościami farby białej. Niekoniecznie przełoży się to na to co chcemy uzyskać w modelarstwie. Oleje dedykowane do modelarstwa np. z Abteilung 502 czy MIG mogą dać lepsze rezultaty (np. sprawdzał mi się dobrze Oilbrusher z MIG mieszany z Odorless Thinner - MIG albo Abteilung). Cena oczywiście wysoka, choć farby dla plastyków też nie zawsze są tańsze. Inna sprawa to jednorodność pigmentu, niekiedy tworzy on w farbach dla plastyków małe grudki. Nie wszystkie farby dla plastyków są na bazie oleju lnianego, np. Maimeri Restauro są na bazie żywic ale i mała tubka kosztuje tu ponad 50 złotych. Na naszym rynku są dostępne farby olejne dla plastyków reprezentujące przynajmniej ponad 15 marek z różnymi ich liniami, więc jest co próbować. Środki typu white spirit dla plastyków mogą mieć inny skład niż dedykowane dla modelarstwa (zawartość i proporcje poszczególnych frakcji węglowodorów, obecność innych substancji) co może istotnie wpływać na efekt przy sporządzaniu washa, jeszcze co innego wszelkie terpentyny itp., a jeszcze co innego benzyny do zapalniczek i odczynniki ze sklepu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi