Skocz do zawartości

T-34 /85 Fabryka 183 RFM 1/35

TAW

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajna baza. Ładny kolorek, a myk z pomalowaniem przestrzeni pod siatkami muszę sobie zapamiętać. 

Co do distressingu - dziwna sprawa, bo to nie ma prawa się nie udać. 😉

Osobiście zawsze przed distressingiem daję pi raz drzwi 2x tyle lakieru do włosów niż pod zwykłe zdrapki - właśnie po to, żeby mieć możliwość zdrapać dużo i było widać, że coś tam się pozmieniało na farbie.  Jak jest dużo lakieru, to po prostu używamy mniej wody i delikatniej pracujemy pędzlem, ale za to nie ma opcji, że z któregoś miejsca tej farby nie ruszymy. 

Przy połączeniu lakier do włosów + tamiye/ak rc rozcieńczane MLT nie miałem nigdy problemów z drapaniem, pod warunkiem przestrzegania zasady z wyższego akapitu. Nie wiem jak z płynami do chippingu, zraziłem się z 10 lat temu i nie używam. 😉 

Napisz, jeśli będziesz miał chwilę, czego użyłeś, jak i po kolei, może znajdziemy, w którym miejscu się pojawił fakap. 

• Thanks 1

Z tego co piszecie Panowie to zrobiłem najprawdopodobniej błąd przy nanoszeniu fluidu. Pryskałem jedną cieniutką mgiełką raz w obawie o plamy i ewentualne przebarwienia a po drugie myślałem że taka "kaszka" wytworzy efekt bardzo malutkich gęsto rozsianych odprysków a nie płatów schodzącej farby. Skoro nie zadziałało, to w takim razie właśnie na tym etapie był błąd, jeśli tak jak piszecie rodzaj farby i rozcieńczalnika nie ma na to wpływu. Jeszcze przećwiczę sobie kiedyś tą technikę na spokojnie i może się uda.

@Kamil K. czemu zraziłeś się do płynów do chippingu? Jakiego lakieru do włosów używasz (producent i stopień utrwalenia wyrażony cyfrą)? Nanosisz prosto z puszki czy przelewasz do aerografu?

3 godziny temu, patrykd napisał:

Serio nie masz do czego się przyczepić?

Jeśli można się jak narazie przyczepić tylko do distressingu, którego nie ma to znaczy, że chyba wyszło całkiem nieźle. :banan:

Edytowane przez TAW

13 godzin temu, TAW napisał:

@Kamil K. czemu zraziłeś się do płynów do chippingu? Jakiego lakieru do włosów używasz (producent i stopień utrwalenia wyrażony cyfrą)? Nanosisz prosto z puszki czy przelewasz do aerografu?

Używam takiego od ok. 12 lat: 

spray-lakier-do-wlosow-z-atomizerem-120m 

Dopiero napocząłem drugą butelkę. :D Góra jest odkręcana, więc lajtowo przelewasz do aerografu i psikasz. 

Z tymi fluidami do chippingu po prostu źle mi się pracowało, ale to jeszcze mogło być w czasach, gdy po prostu nie wiedziałem co do czego. Niemniej, z tym lakierem się udawało, więc przy nim zostałem. 😉 

• Thanks 1

Biorąc na warsztat model z IIWŚ zakładałem sobie, że trochę się na nim wyżyję. Tak więc zaczął się chipping, którego nigdy nie umiałem ani technicznie anie nie miałem do niego umiaru. Najpierw postanowiłem bardzo jasną zieloną farbę nanieść gąbką a potem podmalowywać pędzlem w kolorze chipping od Miga. Narazie wieża:

4702d95acf77f58ee3c1aedd04b44bd6.jpg

3c47a0c1fa24905f995802be22a5ff43.jpg

7f7a86b9c11b3dcb709f92af2c766896.jpg

a528921ae5526c38c241abf1e82fee77.jpg

Na dalszym etapie niektóre odrapania będą zapuszczone jeszcze jakimiś rdzawymi olejami.

• Like 4

Dla mnie wygląda ok, Ale z mojego przykładu i panzera 4-nie tak jak miało pójść hehe. Przez lakierem gloss zacząłem obicia. Ty robisz na lakierze to jeszcze lepiej niż ja wtedy😋. Dałem lakier i obicia stłumione, a po macie wypłowiałe ślady użytkowania. Nie lepiej po macie  ? :) 

Edytowane przez MayonesEXG7
  • Thanks 1

Młotkowanie robię na lakierze błyszczącym z czystego asekuranctwa. Nie czuję się mocny w tym elemencie a efekty naniesione farbami wodnymi (np. Vallejo, Mig) modę sobie usunąć z błyszczącej powierzchni wykałaczką lub w wersji hard rozcieńczalnikiem do farb Vallejo bez szkody dla lakieru (na pewno tak jest jeśli używasz GX z Mr Hobby ale nie wiem jak z innymi). Ten lakier daje mi duży + do zachowania efektów dlatego tez nie zamierzam nigdy eksperymentować z Sido czy oszczędzać parę groszy na innych lakierach. Obicia robię na bardzo wczesnym etapie bo właśnie o to mi też chodzi, żeby je wtopić później w otoczenie między innymi biedronką i brudzeniem bo wiem, że mam skłonność do przesady i też tak jak wcześniej pisałem technicznie w tym kuleję. Także część się później jeszcze dostosuje do reszty a cześć też pewnie zaniknie. W tym przypadku wolę redukować niż podbijać efekt.

Jak kto woli, też na bazowym robiłem obitki valejki, też nie chciałem przesadzać, wyszło to z tonowane. Gąbką oczywiście, trochę grafit z ołówka i bazy brązu i szarości. Jak się asekurujesz to ok. Ale młotkowanie wyszło ok dla barwy teciaka. Nie widać przesady.

• 2 weeks later...

Dokończyłem chipping, położyłem kalki, zrobiłem wash punktowy a biedronką przefiltrowałem kolory i zbiłem śnieżną biel kalkomanii  żeby oznaczenia nie biły po oczach. Następnie zabezpieczę to satyną i wtedy będę się brał za brudzenie.

ec25657b7efc516304b1134a52450e93.jpg

afd3aace7e4294d72aae295609e6539b.jpg

efd7613ac42965ac1b8c0a2564421955.jpg

601f9735c2a14358043661dcd974f07c.jpg

• Like 9

Ufff... To młotkowanie to był główny powód przez który uciekłem do bardziej współczesnych klimatów i to jeszcze ultrapedantyczne Wojsko Polskie :) Ale kiedyś musiałem się przemóc i cieszę się , że wg Was wyszło dobrze! :banan:

• Like 1

Modelu wciąż jeszcze nie zabezpieczyłem lakierem - nie chciało mi się podpinać aerografu... Za to zrobiłem pierwszy krok w stronę brudzenia - narazie farba olejna "earth" Abteilunga jako najjaśniejszy kurz. Następnie będę wjeżdżał ciemniejszymi olejami do zakamarków ale jeszcze wcześniej podsypię na błotniki trochę prawdziwej ziemi i suchej trawy morskiej a potem zabezpieczę już model lakierem bo nawet przy próbie robienia zacieków na pionowych powierzchniach zacząłem ściągać wcześniejsze efekty biedronki.

7843a686314f5d0bc1d0e5a5dd2dde70.jpg

cbe79745cce601fd43ad38fa56c40580.jpg

313805400a3aae5ebdebc2928cbcb007.jpg

1dace24bcc623d65afdb416d48b3aeba.jpg

fcfc7599d53aa6efaa4080a36ef3f21a.jpg

2fc6a490dfd0efa290b33a88d3a5f723.jpg

• Like 7

3 minuty temu, patrykd napisał:

Pamiętaj, że jeśli użyjesz lakieru po jakiś pigmentach lub nawet po nature effect od ammo miga to stracisz większość efektu.

Pamiętam, dlatego narazie robię tylko farbami olejnymi.

Daj olejnym trochę czasu, niech porządnie wyschną, to nie będzie już problemu z ich zmywaniem. 

35 minut temu, SFModel napisał:

Daj olejnym trochę czasu, niech porządnie wyschną, to nie będzie już problemu z ich zmywaniem.

Jaknajbardziej trzeba im dać czas tylko ile to jest "trochę czasu" w przypadku farb olejnych? Szczególnie kiedy jeszcze trzeba inne efekty korygować white spiritem... To już chyba lepiej i dla szybkości i pewności rzucić delikatnie lakier bezbarwny ale wcześniej też trzeba dać im trochę odetchnąć. Póki co wyruszam na feryjny wyjazd więc tydzień będą odpoczywać a i tak wiem, że na kolejne efekty olejne z użyciem WS będzie za wcześnie.

2 godziny temu, patrykd napisał:

Pamiętaj, że jeśli użyjesz lakieru po jakiś pigmentach lub nawet po nature effect od ammo miga to stracisz większość efektu.

Pamiętasz w Panzerze, jak bawiłem się olejami- tylko  masz abteilunga, ja dalej te same, oleje dla artystów. Kupione z allegro.

Powiem, bawiłem się WS  z przecierkami, smugami z 2-3 dni tak będzie. Pisałeś, albo ktoś bym ścierał szybciej zanim wyschną. Wydaję się, że proces schnięcia 502 modelarskich, a dla artystów może być szybszy 😉

Tylko, jak masz kalki to poszedł lakier..waliłeś młotkiem ok, ale oleje i potem bezbarwny gloss ponownie ? 

Edytowane przez MayonesEXG7

23 minuty temu, MayonesEXG7 napisał:

Pisałeś, albo ktoś bym ścierał szybciej zanim wyschną. Wydaję się, że proces schnięcia 502 modelarskich, a dla artystów może być szybszy

Tutaj działa klasyczne prawo Murphego - jak efekt jest do starcia to wysycha szybko a jak jest ok to schnie tygodniami 😉 Dlatego lepiej nie czekać.

23 minuty temu, MayonesEXG7 napisał:

Tylko, jak masz kalki to poszedł lakier..waliłeś młotkiem ok, ale oleje i potem bezbarwny gloss ponownie ? 

A dlaczego nie? No może nie gloss ale coś między satyną a niepełnym matem. I tak jestem z tych, co na końcu wjeżdżają pełnym matem ale póki praca wre to pełny mat daje mniejsze możliwości poprawek.

Edytowane przez TAW