Kamil K. Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 Cześć, Takiego Hellcata wymodziłem ostatnio. Nowy model Tamiya z lufą DEF, gąsienicami QuickTrack, blachami Edka i odrobinką własnych doróbek. Pełna relacja z malowania na KFS-miniatures, tam też jakiś czas temu była relacja z budowy. Jak to u mnie, wóz z Bośni, ale bez większej historii - nieco luźniejsze podejście do tematu. Pozdrowienia! 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 Jak zawsze klasa może teraz hellcat z silnikiem i maską od ciężarówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 Model i grunt jak żywe. Jak zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 8 Października 2022 Autor Share Napisano 8 Października 2022 Godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał: Jak zawsze klasa może teraz hellcat z silnikiem i maską od ciężarówki Dzięki! Na razie dość Hellcatów... ... ale nigdy nie mów nigdy. 54 minuty temu, bulik58 napisał: Prezentuje sie jak zawsze super, budowe obserwowalem na KFS miniatures. Jest to nowy model Tamki czy tez ma cos wspolnego z modelami AFV, Academy ? Poza nazwą i pojazdem, który odtwarza to nie ma zupełnie nic wspólnego. Co więcej, postawiony obok modelu AFV Club wyraźnie różni się wymiarami. 6 minut temu, TAW napisał: Model i grunt jak żywe. Jak zawsze... Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Po co na wieży są osłony z gumy? To wizja autora czy tak było naprawdę. Osłony z gumy nie dają żadnej ochrony przed pociskami i odłamkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Października 2022 Autor Share Napisano 9 Października 2022 Podobnież ta guma zwykle była wyciągana z taśmociągów, a to oznacza, że była gruba, zbrojona drutem i czasem miała kilka warstw + jeśli nawet coś jest głupie, ale daje żołnierzowi spokój duszy i choćby iluzoryczne poczucie bezpieczeństwa, to nie jest wcale głupie. W tekście z budowy jest trochę więcej o samym M18 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Fajny jest jak zawsze!Co było zestawowym gąską że wymieniałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 9 Października 2022 Autor Share Napisano 9 Października 2022 Nic jakoś wielce poważnego, natomiast 3d prezentowały się znacznie lepiej, można sobie porównać: https://www.kfs-miniatures.com/1-35-tracks-for-m-18-hellcat-quicktracks/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Model super, ale co to jest to białe na podstawce? Śnieg? Jakoś mi tam nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Co tu pisać, jak po prostu rewelacyjny model jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego (edytowane) @Kamil K.Wczoraj to obczaiłem dopiero. Robota mega. Powiedz mi, jaki dobrze składalny hellcat m18 w 1.35 za rozsadne pieniądze dostane? Tamka wypuściła nowe wyprachy z 2022. Coś polecisz jeszcze. Bardzo spodobała mi się sylwetka pojazdu. Edytowane 3 Lutego przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego 3 godziny temu, MayonesEXG7 napisał: @Kamil K.Wczoraj to obczaiłem dopiero. Robota mega. Powiedz mi, jaki dobrze składalny hellcat m18 w 1.35 za rozsadne pieniądze dostane? Tamka wypuściła nowe wyprachy z 2022. Coś polecisz jeszcze. Bardzo spodobała mi się sylwetka pojazdu. Dzięki. To jest Tamiya i jeśli cokolwiek mam polecać to tylko ten model. Ani Academy, ani AFV Club to nie jest ten poziom zdetalowania. Nie wiem jak z wymiarami - tzn. wiem, że bardziej zaznajomieni mieli sporo zarzutów do Academy i AFV, sam zresztą zestaw AFV Club trochę przerabiałem rżnąc, tnąc i podmieniając, ale nie wiem, jak to się ma do nowej Tamki - ale jak się postawi dwa Hellcaty koło siebie, to gołym okiem widać, że totalnie rozjeżdżają się wymiarami, chociażby wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Ten bośniacki, ma mniejsza wieżę, a ten dolny większa. Dobrze widzę :)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego Oba są serbskie - bośniackie. Serbów bośniackich. Ale dokładnie tak - AFV Club postawiony przy Tamce wygląda, jakby był przez 3 miesiące na diecie. Tamka przy nim jest z kolei wykoksowana i spuchnięta. Tak, jak mówiłem, nie widziałem planów i nie porównywałem ich do modeli, ale biorąc pod uwagę, że AFV Club skrewił chociażby umiejscowienie rolek podtrzymujących gąsienice i to tak, że trzeba je ciąć i przenosić, żeby w ogóle gąsienicę zmieścić, to jestem w stanie uwierzyć na słowo, że to proporcje Tamki są poprawne. Ale ręki sobie uciąć nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 29 Lutego Share Napisano 29 Lutego (edytowane) W dniu 3.02.2024 o 22:39, Kamil K. napisał: ... że AFV Club skrewił chociażby umiejscowienie rolek podtrzymujących gąsienice i to tak, że trzeba je ciąć i przenosić, żeby w ogóle gąsienicę zmieścić... z podobnymi problemami spotkałem się w kilku modelach, różnych producentów, nawet Dragona (fakt, nie były najnowsze i najdroższe, niemniej jednak...) i zawsze zastanawiało mnie jedno. Czy ktoś w "fabryce" próbuje złożyć tak źle zaprojektowany model. Jeśli tak (a zapewne tak), to z premedytacją wypuszczają takie "coś" na rynek, ech ręce opadają. Wiem, koszty, terminy, konkurencja, itp. ale niesmak pozostaje. Edytowane 29 Lutego przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Nie jestem fanem mocnego brudzenia modeli, choć wygląd defiladowy też mi nie podchodzi, to jednak ten Hellcat wygląda rewelacyjnie! Jestem pod wielkim wrażeniem. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 7 Marca Share Napisano 7 Marca Kamil genialny model , moje gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi