patrykd Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 (edytowane) Nadszedł koniec mojej siedmiomiesięcznej walki z tym modelem. Model przedstawia Shermana M4A3E8 tzw, "Easy Eight". Dużo zabawy i przyjemności jak zawsze przysporzyły mi części fototrawione. Fajnie też dorabiało się spawy na tak dużą skalę na kadłubie. Po raz pierwszy też miałem do czynienia z elementami będącymi materiałem i ich malowaniem. Mam nadzieję, że jest to wstęp też do figurek. Link do warsztatu zamieszczam na końcu galerii. Odważyłem też się na parę zbliżeń, z cichą nadzieją, że nie będzie kompromitacji . Na początku 2 zdjęcia dla przypomnienia jak to wyglądało przed malowaniem. Dzięki Panie TAV za pomoc w odważnej decyzji jaką było zrobienie filtra po całości z OLIVE DRABU, co radykalnie zmieniło kolor modelu. LINK DO WARSZTATU: Edytowane 26 Października 2022 przez patrykd 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 Świetny. Nie mam sie czego czepić to się czepię że nie ma podstawki 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 Masa roboty, udany model,poziom zachowany , fajnie pobrudzony układ jezdny, może tył tam gdzie bambetle bym troszkę bardziej przykurzył,no i z czego te sznurki w końcu ?, na przybliżeniu widać że miejscami się mechacą, co nie zmienia jednak faktu że ogólnie jest dobrze, a i jak wyżej halset napisał kawałek ziemi by się przydał, nawet skromny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 No fajny model. Zazdroszczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 Srogo Panie Niceeee,jak to Borat mówił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 Pięknie zbudowany i pomalowany model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 26 Października 2022 Autor Share Napisano 26 Października 2022 Dzięki za komentarze. Model wyszedł jak wyszedł. Ma swoje wady. Co do postrzępionych się sznurków nie do końca zgodzę się z tym, że tak nie może być i jest to wada. W rzeczywistości sznury typu powrozy, itp. są postrzępione. Jest to ich cecha. Wykonałem je ze sznura bawełnianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 Bardzo dobrze wykonany model. Widać duży wkład pracy włozony w wykonanie modelu. Bardzo realne kolory. I brudzenie w sam raz. Dołozone bambetle tobiá robotę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 Gratulacje ładnego modelu podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Października 2022 Share Napisano 27 Października 2022 (edytowane) Na uwagę zasługuje przede wszystkim świetne zdjęcie w linku do warsztatu A sam Sherman też całkiem spoko i ogólnie obleci. A tak serio to widać, że sprawia Ci dużą frajdę i dłubanie w każdym szczególe w czasie budowy i dopieszczanie wszystkich efektów aż do samego świetnego końca. Brudzenie samym kurzem mogłoby się wydawać zbyt jednostajne ale jest bardzo dobrze użyte i wygląda naprawdę przekonująco. Podoba mi się półcalówka i porozrzucane łuski. Bambetle ładnie wycieniowane i myślę, że możesz się śmiało brać za figurki - z Twoim drobiazgowym podejściem o efekt jest całkowicie spokojny. Zgłaszam dwa ajabymy: potraktowałbym metalizerem wystające wzorki na gąsienicach - myślę, że podniosłoby to jeszcze bardziej walor tego i tak fantastycznego modelu. Drugi to lina - jak dla mnie trochę taka bez wyrazu, bardzo jednostajna, zbyt czysta do ogólnej kompozycji brudnego czołgu (nawet w miejscu styku z zaciekami po paliwie tak samo czysta jak cała jej reszta). Jakieś wybiórcze smarowanie pigmentami albo mocno rozcieńczonymi washami mogłoby wnieść więcej życia w ten element. A tak poza tym to jeden z lepszych szermanów jakie widziałem. Lepszy niż wujkowy Edytowane 27 Października 2022 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 27 Października 2022 Autor Share Napisano 27 Października 2022 (edytowane) Godzinę temu, TAW napisał: Na uwagę zasługuje przede wszystkim świetne zdjęcie w linku do warsztatu A sam Sherman też całkiem spoko i ogólnie obleci. A tak serio to widać, że sprawia Ci dużą frajdę i dłubanie w każdym szczególe w czasie budowy i dopieszczanie wszystkich efektów aż do samego świetnego końca. Brudzenie samym kurzem mogłoby się wydawać zbyt jednostajne ale jest bardzo dobrze użyte i wygląda naprawdę przekonująco. Podoba mi się półcalówka i porozrzucane łuski. Bambetle ładnie wycieniowane i myślę, że możesz się śmiało brać za figurki - z Twoim drobiazgowym podejściem o efekt jest całkowicie spokojny. Zgłaszam dwa ajabymy: potraktowałbym metalizerem wystające wzorki na gąsienicach - myślę, że podniosłoby to jeszcze bardziej walor tego i tak fantastycznego modelu. Drugi to lina - jak dla mnie trochę taka bez wyrazu, bardzo jednostajna, zbyt czysta do ogólnej kompozycji brudnego czołgu (nawet w miejscu styku z zaciekami po paliwie tak samo czysta jak cała jej reszta). Jakieś wybiórcze smarowanie pigmentami albo mocno rozcieńczonymi washami mogłoby wnieść więcej życia w ten element. A tak poza tym to jeden z lepszych szermanów jakie widziałem. Lepszy niż wujkowy Dzięki za pozytywny odbiór. Co do linku do warsztatu to mały ukłon w Twoją stronę. A tak na serio to dałem linka do pierwszej zakładki warsztatu a nie wiedzieć czemu wstawiło się to zdjęcie. Wypustki na gąsienicy są wszystkie potraktowane pigmentem polish ed metal. Na zdjęciach ciężko zawsze uchwycić odbicia metaliczne. Nie wiem czemu tak jest. Co do liny to wiem gdzie zrobiłem błąd otóż jest to bawełna i nie zamoczyłem jej w kleju. Skutkiem czego po namoczeniu w akrylu o kolorze ala panzerfaust i wyschniwciu zacząłem dawać washa z nadzieją uwypuklenia jej faktury. Niestety cały wash wsiąkł bez zmiany praktycznie czegokolwiek. Przez co jest jaka jest. Na przyszłość nie popełnię już tego błędu. Tak myslę. Jeszcze raz dziękuję tym co pomagali mi w projekcie i dzięki za pozytywne komentarze. PS. Tam gdzie jest kontakt linki z paliwem faktycznie zapomniałem o polaniu linki tym. Paliwem. Jutro sobie to poprawię. Edytowane 27 Października 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Podziwiam i zazdroszczę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Mimo migracji w sferę powietrzną, jestem wiernym kibicem Twoich prac, w których ujmują mnie szczególnie przemyślane wykonanie, dbałość o szczegóły i jakość pracy. Nie inaczej jest tym razem - model niezwykle plastyczny, z kopą smaczków i szczegółów. Oglądanie to czysta przyjemność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Podoba mi się i to bardzo , ładnie odwzorowałeś drzewce na trzonkach . Ja może mniej dałbym rdzy ale i tak nie przeszkadza . Pozdrawiam Mirek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Listopada 2022 Autor Share Napisano 1 Listopada 2022 4 godziny temu, Mirek66 napisał: Podoba mi się i to bardzo , ładnie odwzorowałeś drzewce na trzonkach . Ja może mniej dałbym rdzy ale i tak nie przeszkadza . Pozdrawiam Mirek . Rozumiem że na jażmie mniej rdzy. Kwestia gustu. Od mojego ostatniego Nashorna troszkę stałem się fanem rdzy i czasem mnie ponosi. A tak na serio farba na Shermanah podobno była dobrej jakości i odpryski czy rdza na używanych pojazdach nie była taka powrzechna. Na etapie warsztatu miałem jeszczefajna rdzę na osłonie przekładni z przodu ale niestety znikła pod brudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Nie to że mi się nie podoba kwestia gust .Model bardzo przyjemny dla oka . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Przypomniało się coś:Brad Pit komenda do kierowcy"Steady!Steady!Now!reverse Edytowane 8 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Listopada 2022 Share Napisano 17 Listopada 2022 Łoł . Dla mnie wzór . Trzonki narzędzi jak prawdziwe. Świetny model. Ale czepiam się sznurka do mocowania bambetli na płycie, opuść też lewą szeklę z przodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Piękny model. Nic ująć nic dodać. Aż chce się oglądać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi