Thalgonis Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Hejka, skoro się „obiecało” to nie ma się co obcyndalać Zaczynam kleić sprawcę tego całego zamieszania z II WW PS. przeglądam SM i nie widzę żadnych metalowych masztów do niego - są tylko zestawy luf od Mastera... Są jakieś „uniwersalne” maszty do trzystapięćdziesiątek? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Chętnie będę oglądał budowę a jeśli chodzi o maszty, to jest tu dużo ekspertów w tej dziedzinie i na pewno coś podpowoedzą. Ja gdybym nie miał to kupiłbym rurki/pręty odpowiedniej średnicy. Jeśli maszt ma się zwężać to zamocował bym do szlifierki itp. i oszlifował na papierze ściernym do uzyskania stożka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 powodzenia w budowie - będę zaglądał chociaż chyba lepiej wygląda ta 3kominowa wersja z 1908 3 godziny temu, Thalgonis napisał: są jakieś „uniwersalne” maszty do trzystapięćdziesiątek? masztów nie kojarzę.... są tylko rejki : https://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-uniwersalnych-rei-Nr-2-d-179-ugo-182-ci-40-45-50-55-60-65mm-1-szt..html https://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-uniwersalnych-rei-Nr-1-d-179-ugo-182-ci-10-15-20-25-30-35mm-2-szt..html ale co do masztów to najlepiej jak radzi @Vieh_san - pręty mosiężne które można dociąć do prawidłowej długości i na szlifierce fajnie się je "zwęża" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 31 Października 2022 Autor Share Napisano 31 Października 2022 Znalazłem takie coś: Universal masts <- może się nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 Jest jeszcze drugi zestaw steng. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 31 Października 2022 Autor Share Napisano 31 Października 2022 No niestety, wziąłem tylko to jedno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 1 Listopada 2022 Autor Share Napisano 1 Listopada 2022 Pierwsze cięcia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 Dół właściwie zrobiony... Psikany w stylu mieszanych sztuk walk żydowsko-polinezyjskich Nowy gatunek walenia: whippomorpha westerplattoca Oczywiście pokład przyłożony tylko do zdjęcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 Macieju, ostro NAVIG-OM powiało, pomysł może i był niezły, ale jak zwykle zamalowałeś w p...u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 Nie zamalowałem - jest to widoczne. Zdjęcia mi nie wychodzą i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 Ale fajne te nieregularne kropy na dnie. Ta technika ma jakąś nazwę? Jak się uzyskuje takie przypadkowe kształty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Listopada 2022 Autor Share Napisano 5 Listopada 2022 Pan_Cerny: szablon do camo luftwaffe drukowany laserowo. Są różne wzory... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 Trochę do przodu... Kadłub musiałem poprawić, bo tak się pospieszyłem z tym malowaniem, że nie zamontowałem wcześniej polerów, relingów i trapów. A propos: trapy mogą być w kolorze kadłuba? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Thalgonis napisał: Trochę do przodu... Kadłub musiałem poprawić, bo tak się pospieszyłem z tym malowaniem, że nie zamontowałem wcześniej polerów, relingów i trapów. A propos: trapy mogą być w kolorze kadłuba? Nie tylko mogą, ale nawet muszą. Z reguły malowano je tym samy kolorem farby co kadłub, chyba że bosman przehandlował lub wymienił na rum......... Edytowane 10 Listopada 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: bosman przehandlował lub wymienił na rum......... Nie mogłem się powstrzymać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2023 Ahoj, wróciłem Główny pokład można uznać za skończony, oczywiście te łańcuszki, kotwiczki, relingi itp. popierdółki doda się na koniec. Teraz jeszcze kadłub trzeba troszkę doglonić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2023 Share Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) @chudyhunter - to teraz Ty ! Edytowane 30 Czerwca 2023 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2023 Na razie na sucho… 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Lipca 2023 Share Napisano 4 Lipca 2023 Fajnie wychodzi zasiadam i podziwiam. Zalega w magazynie wersja z trzema kominami może kiedyś poskładam do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Lipca 2023 Autor Share Napisano 4 Lipca 2023 O! Skoro masz „na magazynie” to mam prośbę: możesz zmierzyć jak długi jest ten kawałek części oznaczony na niebiesko na załączonej fotce? Nie pytaj dlaczego ale muszę to dorobić Podstawa jest prosta, ograniczona jest tym elementem PE ale wysokość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Lipca 2023 Share Napisano 4 Lipca 2023 Postaram się. Ale musze wykopać karton z modelami z piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Lipca 2023 Autor Share Napisano 4 Lipca 2023 Jedyne maszty tego okręta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Lipca 2023 Share Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) Wychodzi ze w wersji 1908 nie ma ramki G. Są inne maszty. Edytowane 4 Lipca 2023 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Lipca 2023 Autor Share Napisano 4 Lipca 2023 No trudno. Dzięki za chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi