Kon_Bar Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) W bólach i z przy ogromnym samozaparciu W KOŃCU zakończyłem projekt "CC-129 RESCUE". Model zacząłem chyba ze trzy lata temu i... utknąłem. Nie pamiętam co spowodowało, że poszybował w kąt pracowni, ale co kilka miesięcy jak wyrzut wracał na warsztat. W sumie powstał mocno naprawiany układ kombinowany Podstawą jest stary zestaw Airfix, Osłony silnika, fragmenty wnęk podwozia i czerpnie powietrza z filtrami pochodzą od nowego DC-3 Airfix-a a silniki są od Quickboost-a. Z oryginalnych kalek uchowały się tylko napisy "RESCUE" (do dziś żałuję, ale nie mam dostępu do plotera aby je wymalować), Dorobiłem kroplowe okna, trochę anten, jakieś detale - wszystko na podstawie zdjęć konkretnego egzemplarza. Model nie ustrzegł się błędów, ale z drugiej strony jest to mój pierwszy projekt tej wielkości i jedną z rzeczy, które zapamiętam to to, aby nie malować tej wielkości modeli dyszą 0,2 (a może 0,15... ?) Koniec pisania - czas na fotki Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Kon_Bar 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Cześć! Wygląda dobrze! Chciałem zapytać, dlaczego łączyłeś Italeri z Airfixem, a nie poszedłeś np. tylko w Airfixa? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2022 1 minutę temu, pmroczko napisał: Cześć! Wygląda dobrze! Chciałem zapytać, dlaczego łączyłeś Italeri z Airfixem, a nie poszedłeś np. tylko w Airfixa? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł W sumie to nakłamałem trochę - to jest mix 2 zestawów Airfix-a - starego (ten był bazą) i nowego, którego kupiłem chyba dopiero po rozpoczęciu projektu. Ponieważ nowe Airfix-y (a są 2 ) są do konwersji na Dakoty Turbo to kilka części "zresztowało się ". Ot i cała historia - jak zwykle pokrętna a wynikająca z prawa Murphy-ego: jak zaczniesz jakiś stary zestaw to za chwilę wydadzą nowy, dużo lepszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Bardzo very piękna maszyneria 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Piękności! Pewnie dużo roboty było, żeby go pomalować w tak zróżnicowany wzór. Muszę w końcu skleić Dakotę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Zwłoka w budowie tylko mu na dobre wyszła . Świetna Dakota, no i nietypowe malowanie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Świetnie się prezentuje. Te pasażery coraz bardziej mi się podobają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 2 godziny temu, zaruk napisał: Te pasażery coraz bardziej mi się podobają. Ściśle rzecz biorąc, ten egzemplarz akurat chyba pasażerem nie jest... Ale niezależnie u mnie duży plus za nietypowe malowanie, dwa plusy za poziom wykonania, a trzy za samozaparcie przy malowaniu takiej kolubryny taką cienizną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Piękny model. Cytując klasykę można rzec "Szkoda. A taki był ładny. Amerykański". A tu właśnie ładny bo nie amerykański. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 3 godziny temu, Helmut napisał: Ściśle rzecz biorąc, ten egzemplarz akurat chyba pasażerem nie jest... Ten może nie, oceniłem po okienkach, zwykle obecnych w samolotach przewożących ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Piękny Ratownik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 Doskonały przykład na to, że Dakota nie musi być zielona, żeby była piękna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Ładny, ciekawy, nietypowy. Podoba mi się. Aż sam mam ochotę na jakiś podobny samolot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi