Kon_Bar Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) W bólach i z przy ogromnym samozaparciu W KOŃCU zakończyłem projekt "CC-129 RESCUE". Model zacząłem chyba ze trzy lata temu i... utknąłem. Nie pamiętam co spowodowało, że poszybował w kąt pracowni, ale co kilka miesięcy jak wyrzut wracał na warsztat. W sumie powstał mocno naprawiany układ kombinowany Podstawą jest stary zestaw Airfix, Osłony silnika, fragmenty wnęk podwozia i czerpnie powietrza z filtrami pochodzą od nowego DC-3 Airfix-a a silniki są od Quickboost-a. Z oryginalnych kalek uchowały się tylko napisy "RESCUE" (do dziś żałuję, ale nie mam dostępu do plotera aby je wymalować), Dorobiłem kroplowe okna, trochę anten, jakieś detale - wszystko na podstawie zdjęć konkretnego egzemplarza. Model nie ustrzegł się błędów, ale z drugiej strony jest to mój pierwszy projekt tej wielkości i jedną z rzeczy, które zapamiętam to to, aby nie malować tej wielkości modeli dyszą 0,2 (a może 0,15... ?) Koniec pisania - czas na fotki Edytowane 21 Grudnia 2022 przez Kon_Bar 23 Cytuj
pmroczko Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 Cześć! Wygląda dobrze! Chciałem zapytać, dlaczego łączyłeś Italeri z Airfixem, a nie poszedłeś np. tylko w Airfixa? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Napisano 21 Grudnia 2022 1 minutę temu, pmroczko napisał: Cześć! Wygląda dobrze! Chciałem zapytać, dlaczego łączyłeś Italeri z Airfixem, a nie poszedłeś np. tylko w Airfixa? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł W sumie to nakłamałem trochę - to jest mix 2 zestawów Airfix-a - starego (ten był bazą) i nowego, którego kupiłem chyba dopiero po rozpoczęciu projektu. Ponieważ nowe Airfix-y (a są 2 ) są do konwersji na Dakoty Turbo to kilka części "zresztowało się ". Ot i cała historia - jak zwykle pokrętna a wynikająca z prawa Murphy-ego: jak zaczniesz jakiś stary zestaw to za chwilę wydadzą nowy, dużo lepszy 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 Piękności! Pewnie dużo roboty było, żeby go pomalować w tak zróżnicowany wzór. Muszę w końcu skleić Dakotę... 1 Cytuj
barszczo Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 Zwłoka w budowie tylko mu na dobre wyszła . Świetna Dakota, no i nietypowe malowanie . 1 Cytuj
zaruk Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 Świetnie się prezentuje. Te pasażery coraz bardziej mi się podobają. 1 Cytuj
Helmut Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 2 godziny temu, zaruk napisał: Te pasażery coraz bardziej mi się podobają. Ściśle rzecz biorąc, ten egzemplarz akurat chyba pasażerem nie jest... Ale niezależnie u mnie duży plus za nietypowe malowanie, dwa plusy za poziom wykonania, a trzy za samozaparcie przy malowaniu takiej kolubryny taką cienizną 1 Cytuj
Endrju Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 Piękny model. Cytując klasykę można rzec "Szkoda. A taki był ładny. Amerykański". A tu właśnie ładny bo nie amerykański. 1 Cytuj
zaruk Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 3 godziny temu, Helmut napisał: Ściśle rzecz biorąc, ten egzemplarz akurat chyba pasażerem nie jest... Ten może nie, oceniłem po okienkach, zwykle obecnych w samolotach przewożących ludzi. Cytuj
Baas ArK Napisano 21 Grudnia 2022 Napisano 21 Grudnia 2022 Doskonały przykład na to, że Dakota nie musi być zielona, żeby była piękna. 1 Cytuj
HK1885 Napisano 22 Grudnia 2022 Napisano 22 Grudnia 2022 Ładny, ciekawy, nietypowy. Podoba mi się. Aż sam mam ochotę na jakiś podobny samolot. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi