Vieh_san Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 1 godzinę temu, Frescopf napisał: Z tym fotelem mogę pomóc. Póki co skany z instrukcji i zdjęcia. Wymiary mogą być ale w sobotę. Pozdrawiam i śledzę postępy prac Dziękuję bardzo, zdjęć mam dużo instrukcję też, jeśli chodzi o wymiary to nie mógłbym prosić o aż tyle, w końcu to tylko sobie dłubie bez jakiś zobowiązań i nie wiem czy mi się to uda, bo nie mam żadnych umiejętności specjalnych jeśli chodzi o modelowanie 3D, wszystkiego uczę się na bieżąco. 6 minut temu, Wymysl napisał: Mini Replika 3-4/2001 są rysunki. Poszukam, dziękuję:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 Na razie po wczorajszych 2h to wygląda tak. Podchodzę do tego tak, że najpierw jakieś proste kształty, a później będę dodawał kolejne detale o ile tak to można nazwać Korzystam z tej strony http://www.fotelkatapultowy.pl/index.php/2021/11/10/kk-2/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Marca 2023 Autor Share Napisano 9 Marca 2023 No to "wymodelowałem" w miarę ten fotel . Teraz go wydrukuję na próbę, ale mam nadzieję, że w miarę to wyjdzie. Pasy to dla mnie na tę chwilę za dużo, ale to można dorobić samemu w miarę łatwo. Wiem, że to nie jest 1:1, ale mimo to dosyć mi się podoba. Koło profesjonalnych dodatków to to nie leży, wiadomo. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 Twój Lim zapowiada się naprawdę ciekawie. 20 minut temu, Vieh_san napisał: No to "wymodelowałem" w miarę ten fotel Że też chce Ci się tyle rzeźbić w siedemdwójce i to jeszcze do Airfixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Marca 2023 Autor Share Napisano 9 Marca 2023 1 minutę temu, HK1885 napisał: Twój Lim zapowiada się naprawdę ciekawie. Że też chce Ci się tyle rzeźbić w siedemdwójce i to jeszcze do Airfixa. Jak powiedzieli, że oryginalny jest zły... ;D A tak naprawdę to ja tam lubię takie rzeczy czasem samemu podłubać. Coś nowego zawsze. A jak ładnie wyjdzie to i może zostawię kokpit otwarty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 Fotelik wyszedl Ci bardzo dobrze - masz slowo fachowca W druku 3D moze byc troche klopotu z gruboscia scianek Jak chcesz drukowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Marca 2023 Autor Share Napisano 9 Marca 2023 57 minut temu, BRAVO112 napisał: Fotelik wyszedl Ci bardzo dobrze - masz slowo fachowca W druku 3D moze byc troche klopotu z gruboscia scianek Jak chcesz drukowac? No właśnie nie wiem jak to w tej skali wyjdzie z tymi różnymi wymiarami. Co masz na myśli mówiąc jak chcę drukować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Marca 2023 Autor Share Napisano 10 Marca 2023 Tak wyszedł pierwszy druk, faktycznie za cienkie te boczne ścianki, trochę się powyginały, za cienkie okazały się też te uchwyty do katapultowania. Myślę, że łatwo to poprawię zwiększając trochę grubość tych elementów. Tylko zastanawiam się czy to już warto, przemyślę. PS. Przepraszam za brudny zagłówek, ciachnąłem się nożykiem. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 1 hour ago, Vieh_san said: faktycznie za cienkie te boczne ścianki, trochę się powyginały, za cienkie okazały się też te uchwyty do katapultowania. Myślę, że łatwo to poprawię zwiększając trochę grubość tych elementów. Tylko zastanawiam się czy to już warto, przemyślę. Wyszło świetnie! Może cienkie ściany w tym przypadku są dobre? Zrób kilka na raz - jestem pewien, że popyt będzie))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) Poprawiaj, poprawiaj, kolejka się ustawi po towar. Edytowane 10 Marca 2023 przez tomekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 No i teraz reszta kabiny odstaje jakością 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and51 Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 Witam: osłony zagłówka mają zły wymiar, są za krótkie. Dobre zdjęcia plus rysunki z instrukcji są na KK-2-Fotel katapultowy www.fotelkatapultowy.pl Pozdrawiam; Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 15 godzin temu, Vieh_san napisał: Co masz na myśli mówiąc jak chcę drukować? jest kilka roznych procesow druku. Mniej i bardziej kosztownych Ale fotelik wyszedl niezle. Teraz tylko podszlifuj, popraw te za krotkie oslony ( ? ) i bedzie klasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Marca 2023 Autor Share Napisano 10 Marca 2023 4 godziny temu, JollyMonk napisał: Wyszło świetnie! Może cienkie ściany w tym przypadku są dobre? Zrób kilka na raz - jestem pewien, że popyt będzie))) Hehehe xD zarobię na fotelu i kupię dom w Miami 2 godziny temu, and51 napisał: Witam: osłony zagłówka mają zły wymiar, są za krótkie. Dobre zdjęcia plus rysunki z instrukcji są na KK-2-Fotel katapultowy www.fotelkatapultowy.pl Pozdrawiam; Andrzej Tak, znam i korzystam z tej strony. Postaram się coś tam podłubać jeszcze Masz na myśli te rozkładane "lotki" przy zagłówku, tak? 2 minuty temu, BRAVO112 napisał: jest kilka roznych procesow druku. Mniej i bardziej kosztownych Ale fotelik wyszedl niezle. Teraz tylko podszlifuj, popraw te za krotkie oslony ( ? ) i bedzie klasa Używam Anycubic Photon Mono 4k, z warstwą 0,01mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and51 Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 Tak, rozkładane w momencie katapultowania. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 O kurcze, no robi to wrażenie, ja gdzieś jeszcze mam skitrany fotelik ś.p. Pavli, ale chyba nie będzie miał startu do Twojej produkcji pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 7 godzin temu, Vieh_san napisał: Hehehe xD zarobię na fotelu i kupię dom w Miami To ja poproszę w 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 Zagłówek wydaje się trochę przychudy, a stabilizatory rozkładają się tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Marca 2023 Autor Share Napisano 10 Marca 2023 1 godzinę temu, HK1885 napisał: To ja poproszę w 1:48. Myślę, że nie byłoby problemu przeskalować. 53 minuty temu, Wymysl napisał: Zagłówek wydaje się trochę przychudy, a stabilizatory rozkładają się tak: Tak, widziałem na tej stronie o fotelach katapultowych. 3 godziny temu, wuwumaster napisał: O kurcze, no robi to wrażenie, ja gdzieś jeszcze mam skitrany fotelik ś.p. Pavli, ale chyba nie będzie miał startu do Twojej produkcji pozdr! ww Nie no, tak dobrze to chyba nie. W każdym razie, będę miał chwilę czasu pewnie w niedzielę to go postaram się poprawić i zobaczymy wtedy. Pamiętajmy, że nie aspiruję do tego, żeby robić coś w jakości profesjonalnego produktu, ale jak już się za to wziąłem to zrobię co mogę i potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 10 Marca 2023 Share Napisano 10 Marca 2023 Panie, jak ty jesteś początkujący to ja bym chciał być na tym etapie. Mi nauka idzie jak k….. w deszcz. Załamują mnie te programy 3D. Fotel jest spoko. Pytanie. Ile czasu Ci zajęło wymodelowanie tego fotelika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 Godzinę temu, Luljan napisał: Panie, jak ty jesteś początkujący to ja bym chciał być na tym etapie. Mi nauka idzie jak k….. w deszcz. Załamują mnie te programy 3D. Fotel jest spoko. Pytanie. Ile czasu Ci zajęło wymodelowanie tego fotelika? To było tak: zainstalowałem sobie plugin do blendera który pozwala na projektowanie parametrowe "CAD Sketcher", zmierzyłem oryginalny fotel z zestawu i wiedziałem, że musi mieć w obrysie mniej wiecej taki sam wymiar. Wtedy narysowałem tą tylnią płytę i do niej dodawałem po prostu kolejne pierdołki metodą prób i błędów. Doprowadzenie go do takiego stanu można powiedzieć, że zajęło mi 2 dni robocze, czyli jakieś 16h max, wiadomo, w międzyczasie inne rzeczy robiłem troszkę też, więc realistycznie to bym powiedział, że ciągłej pracy ~10h. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 7 godzin temu, Vieh_san napisał: Pamiętajmy, że nie aspiruję do tego, żeby robić coś w jakości profesjonalnego produktu. Już aspirujesz. Przestań się krygować i pokaż co w nocy skleiłeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Vieh_san napisał: zainstalowałem sobie plugin do blendera który pozwala na projektowanie parametrowe "CAD Sketcher" Kiedyś od Blendera właśnie odrzucił mnie brak parametryzacji, będę musiał spróbować z tym dodatkiem. Ten soft to potężne narzędzie, w dobie precyzyjnych drukarek żywicznych w porównaniu do skraczowania można sobie naprawdę szybciutko stworzyć wszystko, co jest potrzebne do modelowania. Podpatruję Lima, bo chodzi za mną projekt dla matuli, która uczyła w liceum "lotniczym" niedaleko naszego domu i tam mieli na cokole przed budynkiem ładniutkiego srebrnego Lim6bis - taką nostalgiczną winietkę by wypadało machnąć Edytowane 11 Marca 2023 przez jachud3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 3 godziny temu, Endrju napisał: Już aspirujesz. Przestań się krygować i pokaż co w nocy skleiłeś. Akurat dzisiaj w nocy spałem, kiedyś trzeba 2 godziny temu, jachud3 napisał: Kiedyś od Blendera właśnie odrzucił mnie brak parametryzacji, będę musiał spróbować z tym dodatkiem. Ten soft to potężne narzędzie, w dobie precyzyjnych drukarek żywicznych w porównaniu do skraczowania można sobie naprawdę szybciutko stworzyć wszystko, co jest potrzebne do modelowania. Podpatruję Lima, bo chodzi za mną projekt dla matuli, która uczyła w liceum "lotniczym" niedaleko naszego domu i tam mieli na cokole przed budynkiem ładniutkiego srebrnego Lim6bis - taką nostalgiczną winietkę by wypadało machnąć No właśnie ja miałem tak samo, a tak naprawdę nie jestem do tego "parametrowego" segmentu uwiązany, bo coś sobie zrobię w nim, a potem następne elementy mogę robić w "normalnym" trybie, albo nawet mogę rzeźbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 Szacuneczek za opanowywanie zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi