Skocz do zawartości

Lim-5 "Ostatni Lot", Airfix 1/72

Vieh_san

Rekomendowane odpowiedzi

Lim się trochę pokolorował, teraz będą szły kalki :D

IMG20230322122552.thumb.jpg.e388ea6f122e76f178e4be88f87ac2a0.jpg

PS czarne pasy antypoślizgowe dodam potem

Edytowane przez Vieh_san
  • Like 6

15 godzin temu, Endrju napisał:

Znalazłem takie zdjęcie w sieci. Gdzie widać te opaskę a na górze opaski widać rzymską śrubę do ściągania opaski. Tu na zdjęciu jest szara więc stal nie była anodowana.

image.thumb.jpeg.5d1005ef83d7ee106e809337da67839e.jpeg

I to było prawie w cenie modelu  

https://allegrolokalnie.pl/oferta/zbiornik-podwieszany-na-paliwo-do-samolotu-mig

• Haha 1

3 godziny temu, BRAVO112 napisał:

tak, ale i zbiornik nie wyglada na laminat...

Az sam jestem ciekaw... dlaczego ?

Edytowane przez mcrec1962

23 godziny temu, Vieh_san napisał:

PS czarne pasy antypoślizgowe dodam potem

Chyba raczej szare?

Niebieski też chyba nie powinien zachodzić na kadłub z przodu statecznika.

Edytowane przez Wymysl

32 minuty temu, Wymysl napisał:

Chyba raczej szare?

Niebieski też chyba nie powinien zachodzić na kadłub z przodu statecznika.

Czarną farbą nie będę pryskać, powiedzmy, że to był skrót myślowy. Mam zdjęcie od góry na kalkomaniach model makera, wrócę z pracy to wrzucę.

14 godzin temu, Grzes napisał:

@Endrju ma rację (w końcu fachowiec!)

Zbiornik - laminat, a stateczniki - sklejka.

Dla porownania  ,ten jest  chyba blaszany . Widać roznice?

baniak.jpg

Edytowane przez mcrec1962

Będę szczery, Zaskoczyłeś mnie tym zdjęciem. Nigdy nie drążyłem tego tematu tak dokładnie ale takiego zbiornika to nie widziałem w realu. Na zdjęciach być może widziałem ale mogłem uznać że to zbiornik laminatowy, bo są łudząco do siebie podobne. Ten zbiornik z Twojego zdjęcia to jest chyba jednak metalowy sądząc po wgnieceniach, jeśli to są wgniecenia. Zbiornik ten łączenie (albo spaw) przedniej i tylnej części zbiornika miał przed węzłem mocowania do skrzydła a na laminatowych łączenie było za węzłem. Zdjęcie jest ze starszego okresu bo na zdjęciu jest Lim-5P czyli ten co miał stację radiolokacyjną w nosie.

55 minut temu, mcrec1962 napisał:

Dla porownania  ,ten jest  chyba blaszany . Widać roznice?

baniak.jpg

1 godzinę temu, Vieh_san napisał:

Czarną farbą nie będę pryskać, powiedzmy, że to był skrót myślowy. Mam zdjęcie od góry na kalkomaniach model makera, wrócę z pracy to wrzucę.

Pasy antypoślizgowe były w oryginale czarne. W praktyce czarne były tylko jak wróciły z remontu. Farby wtedy stosowane bardzo szybko się wycierały mimo stosowania chodników ochronnych na skrzydłach. Dodatkowo farba dość szybko łuszczyła się i odłaziła.  Po jakimś czasie czarna już nie była a jej kolor był naprawdę trudny do zdefiniowania. Sam musisz podjąć decyzje jak to zrobić.

15 minut temu, BRAVO112 napisał:

no wlasnie myslalem, ze to rdza.. ale wyglada na to, ze to wlasnie kolor tego tworzywa

Zbiornik był pomalowany farbą typu srebrzanka ale jak wszystko w tych czasach farba ze zbiornika złaziła. To co myślałeś że jest rdzą to faktycznie kolor laminatu, który był jasno brązowy. Te zbiorniki generalnie w trakcie działań bojowych były jednorazowe. Po dolocie do miejsca wykonania zadania pilot miał je zrzucić, wykonać zadanie i wracać bez zbiorników. Pewnie dlatego jakość ich była jaka była. W warunkach pokojowych w ramach oszczędności użytkowano je bardzo długo.

3 godziny temu, Endrju napisał:

Zbiornik był pomalowany farbą typu srebrzanka ale jak wszystko w tych czasach farba ze zbiornika złaziła. To co myślałeś że jest rdzą to faktycznie kolor laminatu, który był jasno brązowy. Te zbiorniki generalnie w trakcie działań bojowych były jednorazowe. Po dolocie do miejsca wykonania zadania pilot miał je zrzucić, wykonać zadanie i wracać bez zbiorników. Pewnie dlatego jakość ich była jaka była. W warunkach pokojowych w ramach oszczędności użytkowano je bardzo długo.

Ich żywotność to 50 lotów.Robione z tektury nasączonej żywicą gdzieś na południu Polski.Wystepuja pod nazwą BG-2.Nie odlaczny element ogródków działkowych w promieniu...kilometrów od lotniska że Limami. Lębork i okolice...

Edytowane przez em

18 godzin temu, em napisał:

Nie odłączny element ogródków działkowych w promieniu...  kilometrów/metrów od lotniska z Limami.

Bydgoszcz potwierdza :D:cool:

Skrzydlata Polska 2/1993

image.png.7ed7577c1f2b07b3a9fe3445a36a7cea.png

image.png.1c252b104a3d55c811d7dddc29ef864c.png

W Aeromaxie 01 (06/2016) jest zdjęcie ppłka Sieka podpisującego się pod kabiną i kolor chodników wydaje się być taki sam jak ramy wiatrochronu.  HDL w instrukcji swoich kalkomanii proponuje FS36270

Edytowane przez Wymysl
  • Thanks 1

Godzinę temu, Wymysl napisał:

Skrzydlata Polska 2/1993

W Aeromaxie 01 (06/2016) jest zdjęcie ppłka Sieka podpisującego się pod kabiną i kolor chodników wydaje się być taki sam jak ramy wiatrochronu.  HDL w instrukcji swoich kalkomanii proponuje FS36270

Ten zaproponowany wydaje mi się trochę jasny, bardziej by mi pasował jakiś antracyt, albo mam field gray gunze.

5 godzin temu, Wymysl napisał:

Skrzydlata Polska 2/1993

Na tym samolocie chodnik nie jest czarny ale on chyba nigdy nie był czarny. To nie jest wytarty czarny kolor. Nigdy nie widziałem z takim chodnikiem. Zastanawiam się czy na Lim-5 te chodniki nie były czarne tylko jednak szare a czarne pojawiły się dopiero na  Lim 6 bis i SBLimach. Przyszło mi tez do głowy ego że może chodnik przemalowano w eskadrze doświadczalnej w ramach jakichś eksperymentów ITWL-u. Tego niestety nie wiem.