Grzes Napisano 21 Marca 2023 Share Napisano 21 Marca 2023 Mam taki zbiorniczek u rodziców w garażu Opaska ma kolor szary, coś jak ołów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Marca 2023 Autor Share Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) Lim się trochę pokolorował, teraz będą szły kalki PS czarne pasy antypoślizgowe dodam potem Edytowane 22 Marca 2023 przez Vieh_san 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 15 godzin temu, Endrju napisał: Znalazłem takie zdjęcie w sieci. Gdzie widać te opaskę a na górze opaski widać rzymską śrubę do ściągania opaski. Tu na zdjęciu jest szara więc stal nie była anodowana. I to było prawie w cenie modelu https://allegrolokalnie.pl/oferta/zbiornik-podwieszany-na-paliwo-do-samolotu-mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 21 godzin temu, Endrju napisał: jest szara więc stal nie była anodowana. tak, ale i zbiornik nie wyglada na laminat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 33 minuty temu, BRAVO112 napisał: tak, ale i zbiornik nie wyglada na laminat... A dlaczego według Ciebie zbiornik nie wygląda na laminat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: tak, ale i zbiornik nie wyglada na laminat... Az sam jestem ciekaw... dlaczego ? Edytowane 22 Marca 2023 przez mcrec1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Marca 2023 Share Napisano 22 Marca 2023 @Endrju ma rację (w końcu fachowiec!) Zbiornik - laminat, a stateczniki - sklejka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) 23 godziny temu, Vieh_san napisał: PS czarne pasy antypoślizgowe dodam potem Chyba raczej szare? Niebieski też chyba nie powinien zachodzić na kadłub z przodu statecznika. Edytowane 23 Marca 2023 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Marca 2023 Autor Share Napisano 23 Marca 2023 32 minuty temu, Wymysl napisał: Chyba raczej szare? Niebieski też chyba nie powinien zachodzić na kadłub z przodu statecznika. Czarną farbą nie będę pryskać, powiedzmy, że to był skrót myślowy. Mam zdjęcie od góry na kalkomaniach model makera, wrócę z pracy to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) 14 godzin temu, Grzes napisał: @Endrju ma rację (w końcu fachowiec!) Zbiornik - laminat, a stateczniki - sklejka. Dla porownania ,ten jest chyba blaszany . Widać roznice? Edytowane 23 Marca 2023 przez mcrec1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 18 godzin temu, Endrju napisał: A dlaczego według Ciebie zbiornik nie wygląda na laminat? no wlasnie myslalem, ze to rdza.. ale wyglada na to, ze to wlasnie kolor tego tworzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Będę szczery, Zaskoczyłeś mnie tym zdjęciem. Nigdy nie drążyłem tego tematu tak dokładnie ale takiego zbiornika to nie widziałem w realu. Na zdjęciach być może widziałem ale mogłem uznać że to zbiornik laminatowy, bo są łudząco do siebie podobne. Ten zbiornik z Twojego zdjęcia to jest chyba jednak metalowy sądząc po wgnieceniach, jeśli to są wgniecenia. Zbiornik ten łączenie (albo spaw) przedniej i tylnej części zbiornika miał przed węzłem mocowania do skrzydła a na laminatowych łączenie było za węzłem. Zdjęcie jest ze starszego okresu bo na zdjęciu jest Lim-5P czyli ten co miał stację radiolokacyjną w nosie. 55 minut temu, mcrec1962 napisał: Dla porownania ,ten jest chyba blaszany . Widać roznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 1 godzinę temu, Vieh_san napisał: Czarną farbą nie będę pryskać, powiedzmy, że to był skrót myślowy. Mam zdjęcie od góry na kalkomaniach model makera, wrócę z pracy to wrzucę. Pasy antypoślizgowe były w oryginale czarne. W praktyce czarne były tylko jak wróciły z remontu. Farby wtedy stosowane bardzo szybko się wycierały mimo stosowania chodników ochronnych na skrzydłach. Dodatkowo farba dość szybko łuszczyła się i odłaziła. Po jakimś czasie czarna już nie była a jej kolor był naprawdę trudny do zdefiniowania. Sam musisz podjąć decyzje jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 15 minut temu, BRAVO112 napisał: no wlasnie myslalem, ze to rdza.. ale wyglada na to, ze to wlasnie kolor tego tworzywa Zbiornik był pomalowany farbą typu srebrzanka ale jak wszystko w tych czasach farba ze zbiornika złaziła. To co myślałeś że jest rdzą to faktycznie kolor laminatu, który był jasno brązowy. Te zbiorniki generalnie w trakcie działań bojowych były jednorazowe. Po dolocie do miejsca wykonania zadania pilot miał je zrzucić, wykonać zadanie i wracać bez zbiorników. Pewnie dlatego jakość ich była jaka była. W warunkach pokojowych w ramach oszczędności użytkowano je bardzo długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Endrju napisał: Zbiornik był pomalowany farbą typu srebrzanka ale jak wszystko w tych czasach farba ze zbiornika złaziła. To co myślałeś że jest rdzą to faktycznie kolor laminatu, który był jasno brązowy. Te zbiorniki generalnie w trakcie działań bojowych były jednorazowe. Po dolocie do miejsca wykonania zadania pilot miał je zrzucić, wykonać zadanie i wracać bez zbiorników. Pewnie dlatego jakość ich była jaka była. W warunkach pokojowych w ramach oszczędności użytkowano je bardzo długo. Ich żywotność to 50 lotów.Robione z tektury nasączonej żywicą gdzieś na południu Polski.Wystepuja pod nazwą BG-2.Nie odlaczny element ogródków działkowych w promieniu...kilometrów od lotniska że Limami. Lębork i okolice... Edytowane 23 Marca 2023 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Marca 2023 Autor Share Napisano 23 Marca 2023 @Wymysl cyk zdjęcie na dowód ;D w ogóle jedyne mi znane zdjęcie tego samolotu w tym malowaniu, na którym widać grzbiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Godzinę temu, em napisał: Ich żywotność to 50 lotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 Na aviatime i britmodelerze są zdjęcia 1717. Ale to pewnie widziałeś.. Było mało w szkrzydlatej i aeroplanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Marca 2023 Share Napisano 23 Marca 2023 2 godziny temu, em napisał: Robione z tektury nasączonej żywicą gdzieś na południu Polski. Może przypadkiem w Andrychowie? Do dziś jest tam firma produkująca laminatowe zbiorniki i butle ciśnieniowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 18 godzin temu, em napisał: Nie odłączny element ogródków działkowych w promieniu... kilometrów/metrów od lotniska z Limami. Bydgoszcz potwierdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Skrzydlata Polska 2/1993 W Aeromaxie 01 (06/2016) jest zdjęcie ppłka Sieka podpisującego się pod kabiną i kolor chodników wydaje się być taki sam jak ramy wiatrochronu. HDL w instrukcji swoich kalkomanii proponuje FS36270 Edytowane 24 Marca 2023 przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Godzinę temu, Wymysl napisał: Skrzydlata Polska 2/1993 W Aeromaxie 01 (06/2016) jest zdjęcie ppłka Sieka podpisującego się pod kabiną i kolor chodników wydaje się być taki sam jak ramy wiatrochronu. HDL w instrukcji swoich kalkomanii proponuje FS36270 Ten zaproponowany wydaje mi się trochę jasny, bardziej by mi pasował jakiś antracyt, albo mam field gray gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Taka fotkę z 2010 roku w moim archiwum znalazłem. Temat zbiorników myślę wyjaśniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 I nie tylko... @Vieh_sanbedziesz kombinował z kolorami i szachownicą na ogonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 5 godzin temu, Wymysl napisał: Skrzydlata Polska 2/1993 W Aeromaxie 01 (06/2016) jest zdjęcie ppłka Sieka podpisującego się pod kabiną i kolor chodników wydaje się być taki sam jak ramy wiatrochronu. HDL w instrukcji swoich kalkomanii proponuje FS36270 Na tym samolocie chodnik nie jest czarny ale on chyba nigdy nie był czarny. To nie jest wytarty czarny kolor. Nigdy nie widziałem z takim chodnikiem. Zastanawiam się czy na Lim-5 te chodniki nie były czarne tylko jednak szare a czarne pojawiły się dopiero na Lim 6 bis i SBLimach. Przyszło mi tez do głowy ego że może chodnik przemalowano w eskadrze doświadczalnej w ramach jakichś eksperymentów ITWL-u. Tego niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi