Skaidrus Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 MAZ 543 to moja ulubiony nośnik wszelkiego rodzaju uzbrojenia. Kiedyś miałem okazję skleić A222 Bereg, teraz przyszła kolej na 4K51, w kolejce czeka Scud B. Model ten to typowy Trumpeter – jeśli chodzi o spasowanie jak i jakość opracowania to zasłużył na mocne 4. Mimo braku gąsienic w zestawie jest ponad 1100 elementów, więc było co kleić. Brak dedykowanego zestawu blach mocno przyspieszył budowę, więc skończyłem ją już po 2 miesiącach. Wybrałem wczesne malowanie armii rumuńskiej za racji na ciekawy i nietypowy dobór kolorów kamuflażu. Jak zwykle u Trumpetera, plansze barwne nie były zbyt pomocne. Niestety w necie nie ma zbyt wielu zdjęć pojazdów w tym kamuflażu, więc jest on częściowo poszlakowy. Z dodatków zastosowałem wyłącznie żywiczne koła Panzer Art i wyciąganą antenę. Od siebie dodałem okablowanie radaru, które jest takie sobie, ale w sumie urealnia trochę model. Model malowałem pomarańczowymi Hatakami i AK RC, brudziłem pigmentami, washami i kredkami Ammo, AK i Modellers World. Model polecam, bo nie jest zbyt wymagający i nie sprawia problemów przy klejeniu mimo dużej liczby elementów. Ukończony cieszy oko, bo to kawał bydlaka o niebanalnej sylwetce. 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Ale bajka! Świetny wybór kamuflażu i malowanie również. Bardzo efektowny bydlak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Piękny! Bardzo dobra decyzja z tym Rumunem, kamo znacznie ciekawsze niż smutna ruska zieleń. Wygląda jakby chciał się zamaskować na złomowcu pełnym naszych łaciatych Mi-2... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Konstrukcja, bryła, rozmiar, wykonanie, świetne brudzenie- robi wrażenie! Świetny model, gratulacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Pokazałem go koledze, mówi że to kamuflaż jesienny. Służył w ichniejszym wojsku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 4 godziny temu, copycat napisał: Pokazałem go koledze, mówi że to kamuflaż jesienny. Służył w ichniejszym wojsku. Dzięki za sprawdzenie- sam byłem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Bardzo ładne tak wykonanie, jak i nietypowe malowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 Super model w świetnym kamuflażu. Scenka i podstawka genialnie wyszła. Wielka maszyna na betonowej płycie, okraszona mini roślinnością. Wielkie brawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 Fajny model ale czegoś mi brakuje tzn. czy nie miał wysuwanych podpór do strzału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 9 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2023 46 minut temu, Adamo722 napisał: Fajny model ale czegoś mi brakuje tzn. czy nie miał wysuwanych podpór do strzału Dzięki Podpór nie m ani model, ani oryginał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 tak jest -> podpory miał A-222 Bereg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 ...ale nic nie stoi na przeszkodzi, żeby swojego 4K51 Rubezh zrobić już z podporami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 21 godzin temu, Rafał B napisał: ...ale nic nie stoi na przeszkodzi, żeby swojego 4K51 Rubezh zrobić już z podporami Po prostu nie siedzę w tym temacie ale widziałem fotkę podobnego wozu który miał podpory i dlatego zapytałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Kwietnia 2023 Share Napisano 28 Kwietnia 2023 pierwsza klasa! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michu7812 Napisano 30 Listopada Share Napisano 30 Listopada Czesc bardzo mi się podoba ten model dlatego chciałbym się dowiedzieć jak zrobiłeś ten model od momentu podkładu do końca czyli np. Jaki kolor podkładu Czy cieniowales a jak tak to czy pree shading czy post Czy używałeś jakiś filtrów (kropki olejne/ emalia) Itd. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 30 Listopada Autor Share Napisano 30 Listopada 2 godziny temu, Michu7812 napisał: Czesc bardzo mi się podoba ten model dlatego chciałbym się dowiedzieć jak zrobiłeś ten model od momentu podkładu do końca czyli np. Jaki kolor podkładu Czy cieniowales a jak tak to czy pree shading czy post Czy używałeś jakiś filtrów (kropki olejne/ emalia) Itd. Z góry dzięki Cześć Cieszę się, że podobał Ci się ten model Użyłem szarego podkładu z prehadingiem wykonanym kredkami wodnymi pod kolor kamuflażu oraz czarnym kolorem, tam gdzie będzie cień. Potem natrysnąłem kamuflaż z ręki cienkimi warstwami. Użyłem lakierów Hataka. Potem lakier, biedronka i znowu kredki wodne. Potem dodałem zacieki, wzmocnienie cieniów i rozjaśnienia farbami olejnymi. Wszystko zamknąłem lakierem matowym lub satynowym, nie pamiętam już. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 30 Listopada Share Napisano 30 Listopada (edytowane) Fajnie, że zrobiłeś zdjęcie zanim zamknąłeś kabinę. Wybór malowania się podoba a co do 543, to faktycznie mają swój urok Edytowane 30 Listopada przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi