hlystek Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Witam. Wpadł mi w ręce model Suma w skali 1:48 dlatego prosiłbym o pomoc z dokumentacją. Aktualnie czekam na przesyłkę, dlatego wrzucę zdjęcie od producenta. To mój pierwszy model w tej technologii, chciałbym prosić o porady bardziej doświadczonych Modelarzy. Mam kilka pytań,jak się pozbyć artefaktów żeby nie zniszczyć detali? Ewentualnie na co uważać. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 5 Kwietnia 2023 Share Napisano 5 Kwietnia 2023 Jeśli możesz zdradź Któż to takie rarytasy tworzy i ile za te cuda sobie liczy Pozwolę sobie przysiąść cichutko w kąciku i będę podglądał; jak znajdę dłuższą chwilę w święta to sprawdze w swoim "Archiwum L" czy dysponuję czymś o tej "rzadkiej rybce" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 6 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Modele robi Pan Tomasz Walczak. Ja skontaktowałem sie przez FB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 13 godzin temu, Slawek_26869 napisał: Któż to takie rarytasy tworzy i ile za te cuda sobie liczy Godzinę temu, hlystek napisał: Pan Tomasz Walczak Zgadza się. Pan Tomek urzęduje na FB pod nazwą "3D Polish Wings". Opracował już modele: Wilka, Jastrzębia i Suma w skalach 72,48 i 32. Ceny jakoś od 75, 150 i 250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 6 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Bedą nastepne , teraz dłubie P11G , potem będzie P7A a nastepnie "Żubr", "Mewa" , PWS10. Aktualnie cenowo wygląda to tak: W skali 1:32 310,00 PLN, w skali 1:48 195,00 PLN w skali 1:72 110 PLN. Kobuz w 48 też kusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 39 minut temu, Artek82 napisał: Opracował już modele: Wilka, Jastrzębia i Suma w skalach 72,48 i 32 I ja się pytam - dlaczego jeszcze nikt o tym nie napisał w "nowościach i inboxach"! 12 minut temu, hlystek napisał: w skali 1:72 110 PLN Lux cena. Jeszcze napiszcie o jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 6 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2023 O jakości się wypowiem jak do mnie dotrze. Postaram się wrzucic inboxa.Biorąc pod uwagę że to model projektowany i tworzony od podstaw wygląda niezle. Na pewno wyglada lepiej niż jedyny dostępny model Vacu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 5 godzin temu, Grzes napisał: I ja się pytam - dlaczego jeszcze nikt o tym nie napisał w "nowościach i inboxach"! Na PWM trzeba zaglądać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 7 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Mam jeszcze pytanie co do kolorystyki.Warto temu zaufac? Export khaki to coś jak na Bułgarskich Czajkach? Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez hlystek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albaker Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 Co do usuwania artefaktów druku 3D: dobry jest Mr. Surfacer. Jest on na tyle foremny że podczas szlifowania papierem ściernym schodzi przed żywicą, pozostawiając równą powierzchnię. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 7 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2023 Dzięki:) Nie myslałem że sam surfacer wystarczy. Szkoda by było pogubić detale, w takim razie jestem dobrej mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xoxsc Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 (edytowane) Również mam od tego producenta, ale Jastrzębia i jedynie co mogę się przyczepić to dość przeciętny silnik i ma niewiele wspólnego z dokumentacją tzn, mocno uproszczony.. W przypadku Suma, a zakupię w skali 1:32 to zostaje opcja przeszczepienia silnika od PMW Model.. Tak, czy siak modele od Tomasza mają potencjał do waloryzacji i rozbudowy. A tutaj parę fotek z drugiego prototypu Jastrzębia, seria informacyjna 50A w skali 1:32 https://postimg.cc/gallery/ghwxhH7 Edytowane 10 Kwietnia 2023 przez xoxsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 Z literatury to : PZL.23 Karas, PZL.42/43, PZL.46 Sum (Polskie Skrzydla/Polish Wings 17) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 10 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2023 Jastrząb piękny. Obecnie Pan Tomek drukuje Kobuza w 1:32. Super że ktoś wziął się za takie modele. Osobiście nie mogę sie doczekać Żubra w 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xoxsc Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 34 minuty temu, hlystek napisał: Jastrząb piękny. Obecnie Pan Tomek drukuje Kobuza w 1:32. Super że ktoś wziął się za takie modele. Osobiście nie mogę sie doczekać Żubra w 48. Z kobuzem będzie jeszcze ciekawiej, że będę mógł zapożyczyć trochę detali z P-11c IBG i zrobić kopie tych części za pomocą odlewów żywicznych. Kratownica po renderach jest mocno uproszczona, więc tym bardziej wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 10 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2023 11 z Ibg w 32 kleiłem. Chyba najlepszy model jaki do tej pory sklejałem. Kobuza tylko w 72, ale bardzo mnie model Tomka ciekawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 Jastrząb piękny???? Chyba taki w locie nad polami bo nie te gnioty. Trzeba być chyba ślepym żeby cokolwiek za to płacić. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 27 minut temu, Luljan napisał: Jastrząb piękny???? Chyba taki w locie nad polami bo nie te gnioty. Trzeba być chyba ślepym żeby cokolwiek za to płacić. Jakoś super dramatycznie ten SUM nie wygląda... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 O.k., model nie jest idealny i nie każdemu musi się podobać ale jaka jest alternatywa dla skali 1-72, 1-48 i 1-32??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 (edytowane) Uważacie, że to jest alternatywa? 90 zł za 72, 170 za 48. Uważacie, że warto jest za „to” tyle zapłacić. No to Edek powinien dowalić od dzisiaj + 50% na luzaku, o rodzimych producentach nawet nie wspominam . Wolny kraj, kupujcie zatem, ja uważam na podstawie tego co widać, że to jest granda i totalne knoty. Więcej, niech się przyłoży ale tak naprawdę to sam dam więcej, ale za produkt a nie za badziew. Edytowane 10 Kwietnia 2023 przez Luljan 3 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2023 Zawsze można dłubać w Vacu bo Eduard raczej nic w temacie nie wypusci. Osobiscie uważam że cena nie jest jakaś kosmiczna, w cenie Edkowego profipacka. Tu jest kwestia tematyki, wolę porzezbic i mieć Suma lub Mewę niż kolejnego Bf-109,Fw czy Mustanga. Nawet samoskładalnego i z kolorowymi blaszkami. Co do jakości wypowiem się jak będe miał model w rękach. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 A jak wygląda kwestia dostępności tego starego vacu? Jakby mi się udało go dostać w swoje ręce to chyba bym spróbował czy teraz już bym dał radę to zbudować... Nie tak jak za pierwszym razem! Jeśli chodzi o model w technologii druku 3D - kiedy widzę, że ktoś sprzedaje zwykłe przeskalowanie np. 1:72 1:48 i 1:32 to zaczynam się niepokoić bo wtedy zwykle w którejś skali coś się nie zgadza, np. zbyt cienkie albo zbyt grube ścianki poszczególnych części. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 Jednym z powodów mojej niechęci do produkcji p.Walczaka jest tempo opracowywania tych miniatur. Tam nie ma refleksji, nie ma poprawki, a modelu w kilka tygodni nie da się opracować na poziomie, który byłby znośny. Nie rozumiem również podejścia zakładającego, że jeśli nie ma dobrych planów, to każde rozwiązanie jest akceptowalne. Poza tym człowiek wydaje się mało zainteresowany jakością, a raczej szybkim zyskiem, bo temat przyciąga ludzi gotowych zapłacić niewygórowaną sumę za cokolwiek podobnego do ulubionego samolotu. Jestem na nie. Tym bardziej, że rynek na pewno zaoferuje lepsze wydruki. Wilka można będzie już wkrótce kupić wydrukowanego z projektu Ireneusza Targonia, który podchodzi do tematu zdecydowanie poważniej, technicznie, obrabia projekt nie tylko w 3D, ale i z użyciem zwojów mózgowych. Projekty p.Targonia można obejrzeć na FB. Niech sobie każdy zobaczy, co można uzyskać w tej technologii, porówna do tego co oferuje p.Walczak i sam sobie odpowie na pytanie: Czy warto popierać portfelem projektantów mających słabe przygotowanie do takiego zadania i nie mających ambicji by to zmienić? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 30 minut temu, pmroczko napisał: A jak wygląda kwestia dostępności tego starego vacu? Taki jest od ręki: Sum (1:72) Skala 1:48 też bywa. Trzeba trochę zapolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 11 godzin temu, Luljan napisał: Wolny kraj, kupujcie zatem I tego się trzymajmy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi