Kon_Bar Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) Nie wiem zupełnie co mi się stało, ale kilka dni temu zapragnąłem skleić... MiG-a! 21-go! Pewnie jakiś wpływ na to mógł mieć fakt, że jak naczyta się człowiek głupot, że części z takiego na przykład Eduard-a pasują do siebie niemal natychmiast po wycięciu z ramek to ma ochotę rzucić z kąt "kątówkę", zaraz za nią komplet pilników zdzieraków a na to wszystko jeden czy drugi zestaw A-Model-a czy innego Answer-a i po prostu zweryfikować, czy to prawda. Zacząłem od podstaw czyli najpierw zrobiłem szybki doktorat z "ołówków" Wygląda na to, że było tego wszystkiego tle rodzajów "jak psów" czyli prawie tyle, co wariantów Sokoła i Anakondy . Na szczęście dla mnie jestem człowiekiem oszczędnym postanowiłem więc skupić się tylko na tym, co latało w naszych barwach. Od razu deklaruję: wiem, że jest dużo fajnych malowań w świecie, wiem, że i pojedyncze egzemplarze w Polsce próbowano jakoś ciekawie pomalować, ale takim np. złotym MiG-om mówię stanowcze NIE (takim z rybką na burcie chyba też, ale już cichutko...). Wychodzi na to, że docelowo chciałbym mieć kolekcję obrzydliwie nudnych srebrnych ołówków różniących się z pozoru tak niewiele, że jak zwykły człowiek idzie przez alejkę np. w muzeum w Dęblinie to zastanawia się po co nastawiali tyle takich samych samolotów Teraz do meritum. Nie znam się na tych całych "rułach" i mam zamiar sklejać +/- merytorycznie, ale bez spiny i pierdyliarda dodatków - jestem w stanie zaakceptować nawet zestawowe Pitot-y . Bardziej zależy mi na odtworzeniu w miarę prawdziwych malowań i wyposażenia "z linii" (i tu zgodnie z realiami, ale jak się da to zajmować wszystkie belki itd.). I tu liczę na pomoc Kolegów (a może i Koleżanek?) w doborze materiałów etc. Na szybko przejrzałem rynek i wyszło mi, że w 72-ce najlepiej oprzeć się na następujących zestawach: Wariant -> zestaw F-13 -> Modelsvit PF -> Eduard (profipack) PFM -> Eduard (profipack) M -> chyba KP Eduard (z MF Fighter Bomber profipack) MF -> Eduard (MF Fighter Bomber profipack) MF-75 -> Eduard (MF Interceptor) bis -> Eduard (MF Interceptor) z przeszczepami ze Zvezda R -> Eduard (MF Interceptor + kokpit z PFM) z przeszczepami z KP U66 (400 i 600) -> SabreKits x2 US -> przerobione UM z KP UM -> KP Na upartego MF można by rozbić na "MF właściwe" i "MF-75", ale tu już naprawdę musiałbym się upierać. Jak się to wszystko policzy to wychodzi mi tak 11-12 sztuk do kolekcji. Prace trzeba zacząć od jakiegoś Edka, bo jak będzie faktycznie łatwo to może powstanie choć początek kolekcji Pierwsze to będą prawdopodobnie MF-75 (na bazie Eduarda "MiG-21MF Interceptor") oraz R (ta sama baza). R - numer jeszcze nie wybrany, ale raczej coś z Sochaczewa z zasobnikiem typu R (jest w zestawie KP) + 2 x zbiorniki paliwa (490-ki) na zewnętrznych pylonach + 2 x RS-2US na wewnętrznych (do samoobrony) MF-75 to "7600" (kalki z zestawu) + zbiornik 490 pod kadłub i 4 x R-3S na belkach. Dlaczego tak? Czytałem gdzieś w Internetach, że w razie "W" para przechwytująca miała mieć: jeden samolot 4 x R-3S a drugi 4 x RS-2US. Czemu nie mieszano 2 x R-3S i 2 x RS-2US nie wiem, ale pewnie stoi za tym jakaś logika (pilot wie co ma pod skrzydłami?). Jeżeli dostanę "czystego" MF-a to dla niego planuję SPS-141 pod kadłub, 2 x zbiorniki na zewnętrznych pylonach no i nie wiem co do obrony... Z planów to tyle - jutro pierwsze cięcia... Edytowane 6 Stycznia przez Kon_Bar 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Cytat MF-75 to "7600" (kalki z zestawu) + zbiornik 490 pod kadłub i 4 x R-3S na belkach. Dlaczego tak? Czytałem gdzieś w Internetach, że w razie "W" para przechwytująca miała mieć: jeden samolot 4 x R-3S a drugi 4 x RS-2US. Czemu nie mieszano 2 x R-3S i 2 x RS-2US nie wiem, ale pewnie stoi za tym jakaś logika (pilot wie co ma pod skrzydłami?). Jeżeli dostanę "czystego" MF-a to dla niego planuję SPS-141 pod kadłub, 2 x zbiorniki na zewnętrznych pylonach no i nie wiem co do obrony... A polskie MFy nosiły SPSa? Co do wariantów uzbrojenia to z tego co kojarzę, pary dyżurne miały tak jak piszesz, z tym że po dwie, nie cztery sztuki i w takim przypadku inaczej się nie dało. Nie było możliwości symetrycznego podwieszenia rożnych pocisków. "M"a chyba bezboleśniej będzie z Eduarda, one poza paroma panelami od MFów się wizualnie nie różniły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Fajny pomysł, mnie też urzeka ten prosty kształt Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 7 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2023 7 godzin temu, hellvis napisał: A polskie MFy nosiły SPSa? Co do wariantów uzbrojenia to z tego co kojarzę, pary dyżurne miały tak jak piszesz, z tym że po dwie, nie cztery sztuki i w takim przypadku inaczej się nie dało. Nie było możliwości symetrycznego podwieszenia rożnych pocisków. "M"a chyba bezboleśniej będzie z Eduarda, one poza paroma panelami od MFów się wizualnie nie różniły. SPS-141 - były, ale o ile wiem to jedynie w Malborku (stąd problem z MF-75, bo te o ile wiem NIE latały w Malborku). Co do obłożenia wszystkich belek podskrzydłowych rakietami to jak pisałem - myślę o czasie "W", bo w czasie "P" to faktycznie dyżur latał z dwoma rakietami. Zresztą kombinacji jest tak wiele, że można by jeszcze tworzyć jakieś dziwne opcje Wydaje mi się, że chyba PFM można by rozbić na warianty 94A ("własciwy" PFM) i 94N (MiG-21N ?; dostosowany do przenoszenia ładunków taktycznych) i pod ten ostatni podczepić IAB-500 (podobno nawet takich nie mieliśmy; używaliśmy wypożyczonych DAB-500 lub P-50-75). Gdzieś też można na upartego wykorzystać SPRD-99, ale tu to naprawdę już nie kojarzę który typ i z jakimi podwieszeniami miał tego używać (bo na ćwiczeniach to podobno niezwykle rzadko próbowano tych wspomagaczy). Itd, itp. - jak pisałem - tu raczej liczę na podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 9 godzin temu, Kon_Bar napisał: Nie wiem zupełnie co mi się stało, ale kilka dni temu zapragnąłem skleić... MiG-a! 21-go! Pewnie jakiś wpływ na to mógł mieć fakt, że jak naczyta się człowiek głupot, że części z takiego na przykład Eduard-a pasują do siebie niemal natychmiast po wycięciu z ramek to ma ochotę rzucić z kąt "kątówkę", zaraz za nią komplet pilników zdzieraków a na to wszystko jeden czy drugi zestaw A-Model-a czy innego Answer-a i po prostu zweryfikować, czy to prawda. Sorry za OT, ale: Jak ja Cię, chłopie, doskonale rozumiem! Michał 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 Doskonały pomysł. Ja sam ostatnio też zacząłem realizować pomysł kolekcji tylko że w tej samej skali ale w obszarze pojazdów wojskowych. Będę Ci kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 Bisa to chyba bym jednak szukał z RV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Mf a Mf-75 , różnica tylko w kabinie tablica skomponowana jak w bis. R- do samoobrony R-3S M- jak koledzy napisali to samo co Mf , róznica to brak pod klapkami p/pompazowymi / te przed skrzydłami/ deflektorów oraz musisz patrzeć czy jest peryskop na limuzynie w danym egzemplarzu IAB-500 to bomba imitacyjna trzeba do tego specjalną belke podkadłubową w miejsce paliwowej oraz na framudze pulpit sterowania bomba specjalna bis mozna uzyć samego garba ze Zvezdy , RV moim zdaniem nie warto na R z PTB i zasobnikiem R-3S po za tym kadłub jak Mf Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez em 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 7 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Zaczyna być ciekawie To po kolei: 37 minut temu, em napisał: Mf a Mf-75 , różnica tylko w kabinie tablica skomponowana jak w bis. Widziałem różne wątki - na pewno różnica jest w skrzydłach (Edek to "obrobił" wypuszczając "MF Interceptor" (MF-75) i "MF Fighter Bomber" (MF). najbardziej rzucająca się w oczy różnica to duże rewizje na górnych powierzchniach (w MF trochę jak w PFM). R.V. i KP "ograły" to dorzucając na wypraski obydwa warianty. Co do tablicy to czytałem opinie pilotów i właśnie MF-75 miał praktycznie to samo co MF w kabinie. Wiem, że sa opinie, że 75-ki miały kabiny podobne raczej do bis-ów, ale... nie znalazłem potwierdzenia. Czekam na Polish Wings #32 - może lektura trochę mi wyjaśni. 37 minut temu, em napisał: R- do samoobrony R-3S Podpieram się cytatem z innego wątku na tym forum Planuję zasobnik R stąd RS-2US 37 minut temu, em napisał: M- jak koledzy napisali to samo co Mf , róznica to brak pod klapkami p/pompazowymi / te przed skrzydłami/ deflektorów oraz musisz patrzeć czy jest peryskop na limuzynie w danym egzemplarz Temat do przemyślenia - rozumiem, że MF Edka byłby niezłą podstawą? Mam jeden M z KP (w sumie to dla zasobnika R oraz końcówek skrzydeł) - zdecyduję jak dotrę do M-ki 37 minut temu, em napisał: IAB-500 to bomba imitacyjna trzeba do tego specjalną belke podkadłubową w miejsce paliwowej W PFM podobno jeszcze trzeba zdemontować klapy podwozia, bo IAB-500 była szeroka 37 minut temu, em napisał: bis mozna uzyć samego garba ze Zvezdy , RV moim zdaniem nie warto A tu poproszę o rozwinięcie - domyślam się, że R.V. jest słabszy merytorycznie / jakościowo od Zvezdy natomiast ten fragment o używaniu garbu mnie myli. Garb Zvezdy do R.V. czy jeszcze inaczej? No i żeby było, że zacząłem Pociąłem MF-75 i po 5ciu minutach miałem kadłub i skrzydła. Kilka dni temu siadłem do Anakondy i tam miałem kadłub z podobnej ilości elementów po... 1,5 godziny (a jeszcze nie jestem zadowolony z efektu). Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Tak skrzydła samolotów z Gorki Mf-75 nie miały tych paneli na skrzydłach jak pozostałe z fabryki z Moskwy Mf Graty na tablicy tak , inne rozmieszczenie a także bisy z BD miały inne wiatrochrony niż te z Zegrza , zobacz w ... RS-2US naprowadzane byly radarem i do samoobrony ..tak sobie również ze wzgledu na walory tych rakiet Garb zvezdovego bis do edka, ja tak zrobiłem staecznik pionowy został od edka Zdjecia kabin ,pierwszy 8022 Mf-75 produkcji Gorki , drugie standartowy Mf z Moskwy Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez em 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 13 godzin temu, Kon_Bar napisał: kilka dni temu zapragnąłem skleić... MiG-a! 21-go! Ha, i się wydało. Jak zobaczyłem emotkę w swoim warsztacie to czułem że będzie coś się działo w "temacie" Profilaktycznie będę zaglądał choć jak wiadomo, moja kolekcja "bałałajek" podąża w zupełnie innym kierunku "malarskim" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 20 godzin temu, Kon_Bar napisał: kilka dni temu zapragnąłem skleić... MiG-a! 21-go! I to jest słuszna koncepcja. Ja już swoją kolekcję MiGów-21 już zrobiłem. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Kwietnia 2023 Share Napisano 7 Kwietnia 2023 Mam już 4 "Ołówki" w kolekcji, a wszystkie zbudowałem z poniższego zestawu ZTS Plastyk: *Także jako małe wyzwanie proponuję Ci, żebyś skleił Miga z Plastyka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Chwila minęła, ale ja muszę "po swojemu" - najpierw poczytać A skoro się naszukałem to podam i potomnym przynajmniej część tego, co znalazłem: (podaję raczej odnośniki do materiałów o "naszych" MiG-ach 21-szych). Ogólnie: "MiG-21 w polskim lotnictwie wojskowym" - Lotnictwo Wojskowe 2002/1 i 2002/2 "MiG-21" - Przegląd Konstrukcji Lotniczych 25 "MiG-21 w Polsce, w Europie i na świecie" - Aeroplan 2001/5-6 MiG-21F-13 - Lotnictwo 2008/11 (opcjonalnie), Lotnictwo 2008/12 ("nasze" F-13 + cd. z 2008/12) MiG-21PF - Nowa Technika Wojskowa 2019/3 MiG-21R - Lotnictwo z Szachownicą 2007/4 MiG-21M - Lotnictwo z Szachownicą 2008/3 oraz Lotnictwo nr. spec. 22 MiG-21MF - Lotnictwo 2022/3 i 2022/4 MiG-21MF-75 - Lotnictwo z Szachownicą 2009/4 MiG-21bis - Lotnictwo z Szachownicą 2006/1 i 2006/2, Lotnictwo 7-8, 9 i 10/2023 Teraz "wychodzi mi", że musiałem coś przegapić, bo nie widzę opracowania dla PFM-a a to praktycznie niemożliwe, żeby "najszerszy" temat nie miał swojej literatury - ktoś coś? Ponieważ zacząłem "ciąć" MiG-21MF-75 z Eduarda to mam od razu pytanie - jaki kolor odpowiada szaremu przeciwodbiciowemu, którym początkowo były pomalowane te MiG-i ? W literaturze można znaleźć określenie: "siwki" (czyli jakiś szary), kolor "gołębi" (no, dla faceta to suuuper definicja; szukam gołębia). Użycie tego koloru jest o tyle ważne, że te MF-y nie miały (początkowo) rewizji na skrzydłach - wykonano je podobno w ramach przeglądów po 50h więc... mam bardzo wąski margines czasowy, gdzie mogę wykorzystać skrzydła typu "Gorki" Liczę na pomoc kolegów w rozwiązaniu powyższych zagadnień Edytowane 5 Stycznia przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Dał bym H308 czyli 36375 fs, Na fb p.Marek Świderski pisze iż tym kolorem były pomalowane Bisy i 23.Bisy i 23 w 1975 byly tylko szare, MiG-23Ml rowniez.Mozesz jeszcze poszukać wzornika Akana ,produkowali ten kolor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Obiecałem w końcu coś skleić - na pierwszy ogień poszedł zestaw Eduard-a "MiG-21MF Interceptor" (ProfiPack No. 70141). Planuję wykonać z niego MiG-21MF-75, w szarym malowaniu, z numerem bocznym 7600 (S/N 96007600). Jako, że kolor z lat 1975-1982 (?) to pozwalam sobie planować podwieszenia "na bogato" jak dla samolotu dyżurnego: R-3S + RS-2US + PTB-490 + RS-2US + R-3S (R-3S, bo maszyny serii 9600 chyba nadal miały stację radiolokacyjną RP-21MA a więc nie mogły pracować z R-3R ?). Wiem, że później już nie podwieszano takich "bogatych" zestawów, ale przynajmniej przez pierwsze 5 lat mogło się zdarzyć nie raz Jeszcze mała uwaga - staram się rozplanować podwieszenia tak, aby w całej kolekcji nie mieć ciągle tylko "łysych" PTB-490 + ew. RS-2US - postaram się opisać co na razie zaplanowałem w celu konstruktywnej krytyki Czas na model: Jak coś trzeba poprawić piszcie teraz, bo w galerii to będzie trochę za późno Cały czas się waham, czy przypadkiem całej serii nie zrobić z otwartymi kabinami. Z jednej strony - ładniej widać wnętrze, z drugiej takie to trochę "nierasowe"... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 16 godzin temu, Kon_Bar napisał: Cały czas się waham, czy przypadkiem całej serii nie zrobić z otwartymi kabinami. Z jednej strony - ładniej widać wnętrze, z drugiej takie to trochę "nierasowe"... To trzeba powiększyć kolekcję dwukrotnie - jedne z otwartą kabiną, drugie z zamkniętą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 17 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Przygotowując zawartość kadłuba (i podglądając innych) zauważyłem, że dysze i ich osłony zbierają wiele "ciepłych" opinii. Sporo osób wymienia te elementy na zestawy od Quickboost-a (obejrzałem - faaajne ). Kiedy jednak zobaczyłem, że tylko te elementy (no a przecież można jeszcze wymienić stożki i jeszcze...) kosztują około 35-40 PLN za zestaw (a kolejka MiG-ów jest dłuuugaaa...) stwierdziłem, że trzeba powalczyć z tematem "oszczędnie(j)" Po pół godziny pracy mam takie prefabrykaty. Nie jest to zdecydowanie Quickboost, ale (chyba) lepiej niż oryginalny Edek a i satysfakcja jest spora Zapomniałem dać zapałkę , ale dla nieznających modelu - średnica zewnętrzna okręgu z dyszami to 10,3 mm. Myślę, że w tej skali (i uwzględniając, że dysze są w głębi obudowy) efekt jest akceptowalny (no dobra - jest dla mnie ) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2023 (edytowane) Małymi kroczkami do przodu - dziś silnik. Starałem się trochę zaimitować zabrudzenia, które widziałem w silnikach z niewypaloną (lub zakopconą) zupełnie farbą. Kadłub przygotowany do montażu (ale to może jutro) Edytowane 18 Kwietnia 2023 przez Kon_Bar 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 to na Wroclaw nie zdazysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2023 2 minuty temu, BRAVO112 napisał: to na Wroclaw nie zdazysz? Plany życiowe mi się pozmieniały i... nie Wrocław ponownie mnie ominie Jakieś fatum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 19 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Dziś zacząłem od dodania detali na końcach modelu "Wytwory" weny to wewnętrzny pierścień w osłonie dyszy wylotowej oraz ostre zakończenie stożka. Następnie skorygowałem szparę (pierwsza!) w modelu - całe 0,2 mm Ważne, żeby dokleić te 0,2 mm na końcu a nie na początku części ze skrzydłami. Warto też zrobić to raz a dobrze a nie jak ja - najpierw dokleiłem PCV a potem hamulec (i oczywiście była nowa szpara 0,2 ) Teraz pasuje jak ulał Pomalowałem komory podwozia - wybrałem coś podobnego do barw widocznych na najgłębszych warstwach wielu zachowanych samolotów. Zanim zaczniemy dyskusję: srebrne!, nie, zielone! to powiem - nawet rozważę poprawę, ale poproszę zdjęcie kolorowe "siwka" z lat 1975-1980 Wash Zbiorniki - tlen i ??? Nawet coś widać Ciąg dalszy chyba nastąpi (bo na razie to składa się jak LEGO) 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 22 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2023 Coś tam zrobione (niekoniecznie dziś ) i dla kronikarskiego porządku zrobiłem fotki (choć nie zawsze chyba warto). Trochę poza kolejnością, ale nie schodziła mi się przednia część kokpitu więc najpierw osłony luku przed kokpitem Pojawiły się minimalne szparki po obu stronach (białe kreski). Wypełniłem PLA Paper Tamki (choć nie poczuwam się do błędu Klapy, stery, takie tam... Trochę drobiazgów - staram się nawiercać dziury, choć z różnym efektem - plastik Edka nie lubi takich rzeczy (albo moich wierteł). Przy płetwie podkadłubowej pojawiła mi się wieeelka szpara (zakleję!). Raczej mój błąd, ale nie wiem, z czego wynikł. Może zauważę przy następnym MiG-u. W radosnym składaniu LEGO zapomniałem powiercić otwory pod belki podskrzydłowe. Kosztowało mnie to troche stresu przy wierceniu, aby nie przewiercić się na wylot Belka paliwowa i działko. To ostatnie uszkodziłem rozwiercając. Właściwie rozwierciłem OK tylko potem dałem kropeleńkę Tamiya Thin Cement dla wygładzenia ścianek i... część rozpadła się... Udało się naprawić! I w ramach relaksu skleiłem zbiornik paliwa - przyda się później 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2023 (edytowane) Chyba za dużo zdjęć ostatnio się tu pojawia, bo chyba przepłoszyłem wszystkich widzów To dziś odcinek teoretyczny - podwieszenia. Mam pomysł tylko na część kolekcji - jak wspominałem z jednej strony chciałbym mieć jak najbogatsze a z drugiej w miarę rzeczywiste (nawet na czas W jak trzeba) podwieszenia a z trzeciej chciałbym robić jak najmniej powtórek. Prosiłbym o komentarze ew wskazówki co można zmienić. F-13 brak pomysłu - czyli szukam pomocy S-24 + PTB-490 + S-24 Chyha raczej nie u nas - ciagle widzę zdjęcia z szynami do R-3S PF Monsun 2 (PBP-2) i 2 x R-3S + PTB-490 + Monsun 2 (PBP-2) i 2 x R-3S PFM: UB-16 + GP-9 + UB-16 a wszystko dla dorzucenia SPRD-99, które podobno były wykorzystywane do takich konfiguracji PFM 94N: PTB-490 + IAB-500 + PTB-490 konfiguracja z poligonu w bratnim kraju, bo u nas z IAB podobno nawet nie ćwiczyliśmy; jedyny model na którym o ile wiem potencjalnie latano z IAB-500. Tu nie wiem, czy nie powinny też znaleźć się SPRD-99, bo trochę ciężko mi to wszystko wygląda Tylko, że to jest chyba konfiguracja S-F dla PFM-a bo nie wydaje mi się, żeby przed R można było przenosić PTB-490 pod skrzydłami. Czyli raczej to (pusto) + IAB-500 + (pusto) R: PTB-490 + RS-2US + zasobnik R + RS-2US + PTB-490 PTB-490 + (pusto) + zasobnik R + (pusto) + PTB-490 na zrobienie czeka R-ka z zasobnikiem "D": PTB-490 + UB-16 + zasobnik D + UB-16 + PTB-490 lub PTB-490 + P-50 T + zasobnik D + P-50 T + PTB-490 M: (pusto) + 4xOFAB-100-120 + PTB-490 + 4xOFAB-100-120 + (pusto) OFAB-100-120 + 4xOFAB-100-120 + (pusto) + 4xOFAB-100-120 + OFAB-100-120 tu drobna uwaga - wydaje mi się, że OFAB-100-120 i belka MBD2-67U są na ramka Eduard-a tylko nie są opisane MF: PTB-490 + RS-2US + SPS-141Je + RS-2US + PTB-490 tu nie mam pojęcia CZY i CO mogłoby towarzyszyć SPS-141Je w akcji bojowej więc może PTB-490 + (pusto) + SPS-141Je + (pusto) + PTB-490 MF-75: R-3S + RS-2US + PTB-490 + RS-2US + R-3S samolot z pary dyżurnej (pusto) + Kh-66 + (pusto) + Kh-66 + (pusto) - okazało się, że MF-75 nie latały z tymi rakietami bis: tu na razie wiem tylko, że mógłby być PTB-800 i tyle Trochę szkoda bis-a na "przebazowanie" czyli PTB-490 + (pusto) + PTB-800 + (pusto) + PTB-490 UB-16 + UB-32 + (pusto) + UB-32 + UB-16 P-62-2 i 2 x R-60 + (pusto) + PBT-800 + (pusto) + P-62-2 i 2 x R-60 Co pod szparki oprócz PTB-490 - nie wiem Edytowane 4 Maja przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Kon_Bar napisał: F-13 brak pomysłu - czyli szukam pomocy Takie coś jedynie znalazłem. Marna jakość, ale nasz i jakieś urozmaicenie od K-13 pod skrzydłami. Edytowane 23 Kwietnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi