Kon_Bar Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2023 Kokpit z kalkami Komory głównego podwozia Obecny status prac - teraz trzeba dokleić kilka części, potem podkład, szlifowanie, podkład Muszę pamiętać, żeby dokończyć kokpit częściami z PFM-a a nie z MF-a 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: pamiętać, żeby dokończyć kokpit częściami z PFM-a a nie z MF-a celownik PKI, pulpit sterowania zasobnikami i... no właśnie, ekran stacji radiolokacyjnej?. Nie jestem pewien. Postaram się poszukać. A model, no cóż ... fajnie wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 Poszpachlowałem niepotrzebne otwory inspekcyjne i miejsca na "płotki" z wersji MF Podoklejałem chyba wszystko na kadłubie (oprócz pierścienia na dziobie) i ... ... uciekając od fotela (jak ja tego nie lubię ) i reszty kabiny zacząłem prace nad podwieszeniami. W sumie to chyba na wewnętrzne pylony trafią jeszcze tylko belki bez rakiet. Wg zdjęć były tam APU-7 więc pewnie RS-2US miałyby sens, ale... chyba niech będzie jak było w życiu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2023 W wątku jest ostatnio jakby zastój (no, ale ile razy można opisywać to samo ? ) a ja szukam ciekawostek, aby jak najbardziej odwlec malowanie "amelinium". Doszukałem się malowania MiG-21F-13, które zdemolowało moją dotychczasową koncepcję czyli "goły metal" i 3-cyfrowy numer. No bo jak tu odmówić sobie pomalowania jedynego kolorowo-łaciatego MiG-a ? I tu pytanie do znawców tematu. Jakie kolory (sugerujcie proszę włącznie z producentem i numerem farby) wykorzystywano do malowania samolotów szturmowych na początku lat 70-tych (pewnie mówimy tu o Lim-ach), bo mam podejrzenie, że użyto takiej samej palety do malowania tegoż MiG-a Fotka z wątku o tym MiG-u w dziale [1:1}, ale przyznam, że tam nie znalazłem nic więcej poza kontestowaniem FS-ów z poniższego rysunku (i możliwie, że słusznie; FS-y to chyba jednak nie PRL ). W innym watku znalazłem tez info, że w 1974 (a wówczas wykonano malowanie) 2015 był już nielotem i to nieco osłabia mój zapał... Czekam na komentarze Kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) Raczej nie było poza ameliniowym - http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wojskowe/64-spis_statkow_powietrznych_wojska_polskiego/69-mig_21f_13/6589-mig_21f_13_742015_2015_a.html I teraz ciekawostka, oba zdjęcia wykonano w tym samym miejscu, na kolorowym widać w tle coś co wygląda jak Polonez Coupe - były produkowane w latach 1981-1983 co by sugerowało COSSTWL w Oleśnicy (ktoś tam jeździł czerwonym poldkiem?). Zresztą nawet gdyby to był zwykły poldek, to były produkowane od 1978 roku. edit czyli uwzględniając info "em" te dwa zdjęcia to już WAT w Wawie i początek lat 80'. edit 2 układ i kolor plam na rysunku w Aeroplanie 3/96 nie zgadza się z fotką w kolorze powyżej. Autor pisał o stanie na 1993 rok. Tu masz kolory - aczkolwiek z wątku nie ocalały zdjęcia, a szkoda... Edytowane 9 Czerwca 2023 przez blackriver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 16 minut temu, Kon_Bar napisał: W innym watku znalazłem tez info, że w 1974 (a wówczas wykonano malowanie) 2015 był już nielotem Z tym malowaniem na pewno nie latał. To było malowanie próbne, czy tez konkursowe. Co ciekawe - czerwone elementy na stożku i pylonach zostały domalowane później, na WAT lub w Oleśnicy, gdzie samolot był pomocą naukową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) Został pomalowany na Bemowie razem z Limem 5 tym. Był od dawna nielotem. Rysowal -jest stopce, a artykul w jednym z pierwszych Aeroplanow o ile pamiec mnie nie myli pisal p. Pawel Przymusiala . W trakcie moich wizyt na Bemowie po 1985 jako glut, pierwszego zobaczyłem Limka, jakiś czas później 2015. Edytowane 9 Czerwca 2023 przez em 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 kawałek z "Polskich Skrzydeł" - i to się zgadza z najwcześniejszymi fotkami - a kolory pewno jakie dobierzesz to dobierzesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Ten Mig to trochę śliska sprawa. Sam jakiś czas temu mocno się przymierzałem do tego malowania, ale ostatecznie jako najpewniejsze wybrałem klasyczne zmęczone amelinium z burtowym numerem 809 i żółtą literką C na stateczniku pionowym. Z czasów poszukiwań materiałów o 2015 zostało mi troch zdjęć, może ci się przydadzą jeśli ostatecznie zdecydujesz się na niego: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Do w/w podpowiedzi dorzucę jeszcze link do galerii modelu tegoż kolorowego ptaka niemota. Natrafisz tam również na link do warsztatu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Lipca 2023 Autor Share Napisano 1 Lipca 2023 Dawno nie miałem czasu dla MiG-a, ale coś dziś się znalazło Po pierwsze dziękuję Kolegom za wybicie mi z głowy "plamiaka" - nielotom mówimy stanowcze "nie"! To teraz czas wrócić do "R-ki" - po wykończeniu powierzchni (no, Edek to nie jest może, ale...) przykleiłem zasobnik i zabrałem się za malowanie powierzchni, które mają być zielone. W ramach nauki nowych rzeczy zabrałem się za projektowanie masek do zasobnika (zdjęcia na szczęście zrobiłem przed wklejeniem zasobnika). Jak na pierwszy raz wyszło chyba akceptowalnie Teraz muszę zamknąć kokpit, pamiętać o maskach na końcówkach skrzydeł i... malujemy na "popielaty" 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Tak na marginesie, zasobnik i końcówki brałeś z nowego czy starego kitu KP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Lipca 2023 Autor Share Napisano 1 Lipca 2023 38 minut temu, blackriver napisał: Tak na marginesie, zasobnik i końcówki brałeś z nowego czy starego kitu KP? Pojęcia nie mam, czy jest jeden czy dwa zestawy. Ja brałem z zestawu KP, który jest kopią R.V. Aircraft a ramki wyglądają tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Tak to nowy zestaw KP, co o nim myślisz? Kupiłem parę do ćwiczeń i są bardzo fajne, obok mydlanych elementów, powierzchnia fajna pod NMF... spasowanie przyzwoite, niestety brak elementów ustalających - czyli zabawa z geometrią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Lipca 2023 Autor Share Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) 10 minut temu, blackriver napisał: Tak to nowy zestaw KP, co o nim myślisz? Kupiłem parę do ćwiczeń i są bardzo fajne, obok mydlanych elementów, powierzchnia fajna pod NMF... spasowanie przyzwoite, niestety brak elementów ustalających - czyli zabawa z geometrią Szczerze? kupiłem ten jeden zestaw z myślą o zrobieniu z niego "R-ki". Po użyciu całych 5-ciu części mam w planach odżałować resztę i wetknąć ja głęboko w szafę. Nawet maski do zasobnika musiałem robić osobne "prawe - lewe" bo tam mało co jest symetryczne. Jak chcesz ćwiczyć na nim jakieś nowe techniki to pewnie jest OK. Jak masz ochotę na szybki i łatwy model to wg. mnie nie tędy droga... Edytowane 1 Lipca 2023 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 2 Lipca 2023 Autor Share Napisano 2 Lipca 2023 Imitacja panelu sterowniczego zasobnikiem wklejona. Kokpit zamknięty. Spróbowałem czy dobrze wymieszałem "popielaty" - musi być sporo jaśniejszy niż szary z MiG-21MF-75 a jednocześnie musi być widocznie "złamany", aby był odróżnialny od białego, Wygląda na to, że jedna kropla czarnego na sto białych to jest to Wykonam jeszcze jeden zbiornik - mam złudzenie, że jeden z powyższych mi nie wyszedł tak jak bym chciał 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 2 Lipca 2023 Autor Share Napisano 2 Lipca 2023 Pierwsza warstwa popielatego Podkład przebijał za mocno - poszła druga warstwa i... nie czekałem na trzecią, bo przedobrzę Efekt po drugiej warstwie o porównanie do MiG-21MF-75 Na dziś koniec z aktualizacjami - weekend modelarsko udany 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Lipca 2023 Autor Share Napisano 6 Lipca 2023 Pracuję nad kalkami. Naszło mnie na przygotowanie zestawu polskich napisów eksploatacyjnych. Wiem, są z Model Makera, ale przy planowaniu kilku(nastu) modeli opłaca mi się mieć własne A niestety nie będą ani mniej ani bardziej czytelne niż te z MM Robota do 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Lipca 2023 Share Napisano 7 Lipca 2023 Bardzo ładnie pomalowany! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Lipca 2023 Autor Share Napisano 9 Lipca 2023 Ciężko, bo jest co robić i bez modelarstwa, ale jakiś postęp jest i w ten weekend - nakładanie kalek w toku. Jakieś 50 za mną, jeszcze z setka i będzie widać koniec Nie do końca wiem, czy niebieskie napisy powinny być... niebieskie czy jednak nie czarne / szare, ale dostępny materiał ikonograficzny nic ni nie podpowiedział (oprócz tego, że napisy były...). Pojechałem "klasyką" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 10 Lipca 2023 Autor Share Napisano 10 Lipca 2023 (edytowane) Dziś naprawiam swoje błędy. W czasie przygotowań kadłuba zapomniałem, że R-ki nie miały działek więc... po co mojemu port ładowania amunicji? Na szczęście dzięki CA, papierom ściernym i farbom kryzys udało się zażegnać. Jeszcze lakier bezbarwny i powinno być dobrze Edytowane 10 Lipca 2023 przez Kon_Bar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 Koniec napisów eksploatacyjnych Nie liczyłem, ale na oko poszły ze 2 setki... Ufff... Czasami były ułożone dosyć gęsto Zdjęcia niemal "na mokro" - teraz schnie do wieczora i może jeszcze dziś jasnoszary panel liner ? Zobaczymy 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 12 Lipca 2023 Autor Share Napisano 12 Lipca 2023 Tamiya Panel Liner - jasnoszary - w akcji. Myślę (dobra: liczę bardzo), że po bezbarwnym nieco przygaśnie. Słabszego się nie dało (a i efektu nie było praktycznie żadnego...). Na dziś koniec pracy 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 Prezentuje się wyśmienicie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Lipca 2023 Autor Share Napisano 16 Lipca 2023 Mało casu kruca, mało... na modelowanie, ale coś dziś rano się udało MiG-uś stoi wreszcie na swoich kółkach. Z moich rachunków wynika, że zostało mniej niż 10 części do doklejenia, potem podmalowanie, lakier matowy, kalki na owiewkę... STOP. No chwilkę jeszcze mi się zejdzie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi