pmroczko Napisano 22 Lipca 2023 Autor Share Napisano 22 Lipca 2023 Dzień dobry! Prace nad tylnymi drzwiami trwają... W czasie jak szpachlówka schła, dorobiłem różne pokrywy otworów na dolnej powierzchni transportera: Postaram się niedługo pokazać uszczegółowiony przód i tył. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2023 Dzień dobry! W końcu mogę pokazać więcej wyników prac... Na kadłubie dorobiłem wgniecenia blach widoczne na zdjęciach i spawy: Zbliżenie na spawy - robione z wyciągniętej ramki lekko rozpuszczonej octanem butylu i kształtowanej czubkiem skalpela: Przód modelu z wklejonymi światłami i przygotowaniem pod wciągarke. Wnęki pomalowane czarną farbą Gunze, żeby ułatwić późniejsze malowanie modelu: A oto i sama wciągarka: Wałek wciągarki był w modelu wykonany jako dwie połówki z imitacją liny. Zamiast to czyścić i szpachlować zrobiłem wałek od podstaw i nawinąłem na niego odpowiednią linę. A jeszcze skończyłem przeróbkę tylnych klap: Czyli zostało jeszcze skończenie przodu (głównie uchwyty na narzędzia) i kraty silnika i transporter będzie można malować i brać się za ofensywny ładunek na pakę. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Sierpnia 2023 Share Napisano 3 Sierpnia 2023 Ładniutko, ładniutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Sierpnia 2023 Share Napisano 3 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Napięcie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Sierpnia 2023 Share Napisano 4 Sierpnia 2023 W dniu 2.08.2023 o 11:58, pmroczko napisał: Wnęki pomalowane czarną farbą Gunze Pawełku, robisz taką robotę z waloryzacją, a malujesz takie elementy pędzlem? Mi też nie chce się czasem myć aero dla dwóch fuknięć, ale sam sobie tak wysoko podniosłeś poprzeczkę. Dobrze mnie zrozum - nie obijaj się przy okazji takich drobiazgów, bo za dobrze Ci te modele wychodzą! Kibicuję dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2023 Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze! @M.A.V.@Markuz - @Lipstein- myślę, że masz rację, spróbuje używać aerografu częściej. Co mnie powstrzymuje to dwie rzeczy - jedna to trochę brak klimatu w domu na malowanie aerografem, druga to ta, że mówimy głównie o wnękach i zakamarkach. To właśnie tam zwykle aerograf "nie chce" dotrzeć. A ja mam kolejny mały update - przykleiłem wciągarkę i sporo blaszek z przodu, żeby pokazać puste uchwyty na narzędzia. Jak zwykle w takich przypadkach makro jest bezlitosne, a najlepiej, że na zdjęciu prosta górna krawędź się wykrzywiła - tak blisko podszedłem do modelu. Dorobiłem też od podstaw końcówkę liny od wciągarki, biorąc za wzór część z M54 AFV Club, tam jest dokładnie taka sama wciągarka: Dziękuję za uwagę i pozdrawiam! Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 Dzień dobry! Kolejny update, wziąłem się za malowanie. Najpierw poszedł preshading w kolorze piaskowym (Humbrol 121): Na to poszedł amerykański OD - Humbrol 66 z dodatkiem błyszczącego cleara: Gąsienice pociągnąłem piaskowym pigmentem, trochę pigmentu dałem też na burty. Trochę dodatkowego brudzenia będzie jeszcze potrzebne... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Września 2023 Share Napisano 4 Września 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 6 Września 2023 Share Napisano 6 Września 2023 Humbrol olejny czy akrylowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Września 2023 Share Napisano 6 Września 2023 Olejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Września 2023 Autor Share Napisano 6 Września 2023 7 godzin temu, Lipstein napisał: Olejny. Skąd wiedziałeś?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 6 Września 2023 Share Napisano 6 Września 2023 Akryl poprawi klimat na malowanie, w domu. Mały strumień prawie nie śmierdzi, wręcz wcale. Humbrol to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 21 godzin temu, copycat napisał: Humbrol to masakra. Eeee tam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 2 godziny temu, Lipstein napisał: Eeee tam..... O zapachu myślałem, do przecierek rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Września 2023 Autor Share Napisano 7 Września 2023 Cześć! Myślę, że możemy długo rozprawiać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy - a ja od dawna maluję tymi farbami i mam spore zapasy a też trochę doświadczenia i się tego trzymam. Ale innych farb też od czasu do czasu próbuję, więc może czegoś nowego też się czasami nauczę. Dla mnie podstawa to żeby farba się plastiku trzymała - z tym czasem potrafi być problem, są też na to oczywiście sposoby. A ja nadal niestety czekam w tym projekcie. Na przerobione kalkomanie z jednej strony, a na input od jednego weterana który walczył w Wietnamie na quadach z drugiej. Ale na pewno niedługo wrócę z kolejnym update'em. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2023 Dzień dobry! Trwało to dłużej niż myślałem, ale w końcu mam tu update... Może @Lipsteinto zainteresuje, ale zabrałem się za "quada" czyli poczwórnie sprzężony karabin maszynowy 12,7mm. Taka broń na małej przyczepce była oznaczona M55. Pierwszym elementem który kosztował sporo pracy, a jest jej jeszcze sporo do zrobienia, to figurka strzelca. Na razie wygląda to tak: Jak wpasuję jego w stelaż, to wtedy obuduję go resztą maszyny. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 A masz koncepcję na ramę, którą to ustrojstwo mocowano do skrzyni ładunkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2023 Cześć! Właśnie m.in. o to pytałem znajomego weterana z Wietnamu. Przed chwilą dostałem odpowiedź - i on pisze mniej więcej tak: "Pytałem wielu ludzi-używali cegieł, betonowych bloków, stalowych podstaw. Jak zwykle w Wietnamie nie było jednego sposobu, wszystko zależało od tego co akurat było dostępne. Gdybym ja to robił, użył bym drewnianych belek i worków z piaskiem". Także chyba sprawa jest jasna - spróbuje odwzorować konstrukcję z drewnianych belek obciążoną workami z piaskiem. Worki z piaskiem i tak by tam były, żeby dodatkowo ochronić ludzi w środku przed minami. Także biorę się do roboty - pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 5 Grudnia 2023 Share Napisano 5 Grudnia 2023 Czyli reasumując, dno wyłożone workami z piaskiem i pomiędzy nimi stelaż z belek/szyn/cegieł/blokczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2023 Myślę, że coś takiego to by musiało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Grudnia 2023 Share Napisano 7 Grudnia 2023 w tym przesłanym przez Ciebie manualu byl schemat podestu na pakę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2023 @Lipstein - masz na myśli to: ??? Bo jakoś nic lepszego nie znalazłem... Za to mam już pomysł na podest z belek, "pobłogosławiony" przez weterana jako realistyczny. Ale na razie pracuję nad strzelcem. Kolejne przybliżenie: Na razie spasowany na sucho, ale już niedługo biorę się za klejenie i malowanie. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam! Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 Tak, i ten podest mi chodziło. Ładne jungle ma ten ludek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2023 Cześć! Tak zacząłem patrzeć na zdjęciach i rzeczywiście - ta ramka na gun truckach rzeczywiście była montowana! Niesamowite... Tylko jest sprawa - w pięciotonowej ciężarówce można pozdejmować "płotki" z burt i burty są na tyle niskie, że nie przeszkadzają. W M548 burty są o wiele wyższe, i nawet jak się podniesie podłogę, to nadal Quad musi być podniesiony jeszcze jakieś 40cm nad podłogę. Ale myślę, że mam już na to rozwiązanie. A jeśli chodzi o strzelca, to na nogi wykorzystałem elementy z zestawu figurkowego MasterBoxa - są to doskonałe figurki, serdecznie polecam. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi