pmroczko Napisano 22 Lipca 2023 Autor Napisano 22 Lipca 2023 Dzień dobry! Prace nad tylnymi drzwiami trwają... W czasie jak szpachlówka schła, dorobiłem różne pokrywy otworów na dolnej powierzchni transportera: Postaram się niedługo pokazać uszczegółowiony przód i tył. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 2 Cytuj
pmroczko Napisano 2 Sierpnia 2023 Autor Napisano 2 Sierpnia 2023 Dzień dobry! W końcu mogę pokazać więcej wyników prac... Na kadłubie dorobiłem wgniecenia blach widoczne na zdjęciach i spawy: Zbliżenie na spawy - robione z wyciągniętej ramki lekko rozpuszczonej octanem butylu i kształtowanej czubkiem skalpela: Przód modelu z wklejonymi światłami i przygotowaniem pod wciągarke. Wnęki pomalowane czarną farbą Gunze, żeby ułatwić późniejsze malowanie modelu: A oto i sama wciągarka: Wałek wciągarki był w modelu wykonany jako dwie połówki z imitacją liny. Zamiast to czyścić i szpachlować zrobiłem wałek od podstaw i nawinąłem na niego odpowiednią linę. A jeszcze skończyłem przeróbkę tylnych klap: Czyli zostało jeszcze skończenie przodu (głównie uchwyty na narzędzia) i kraty silnika i transporter będzie można malować i brać się za ofensywny ładunek na pakę. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 4 Cytuj
Lipstein Napisano 4 Sierpnia 2023 Napisano 4 Sierpnia 2023 W dniu 2.08.2023 o 11:58, pmroczko napisał: Wnęki pomalowane czarną farbą Gunze Pawełku, robisz taką robotę z waloryzacją, a malujesz takie elementy pędzlem? Mi też nie chce się czasem myć aero dla dwóch fuknięć, ale sam sobie tak wysoko podniosłeś poprzeczkę. Dobrze mnie zrozum - nie obijaj się przy okazji takich drobiazgów, bo za dobrze Ci te modele wychodzą! Kibicuję dalej! Cytuj
pmroczko Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Napisano 4 Sierpnia 2023 Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze! @M.A.V.@Markuz - @Lipstein- myślę, że masz rację, spróbuje używać aerografu częściej. Co mnie powstrzymuje to dwie rzeczy - jedna to trochę brak klimatu w domu na malowanie aerografem, druga to ta, że mówimy głównie o wnękach i zakamarkach. To właśnie tam zwykle aerograf "nie chce" dotrzeć. A ja mam kolejny mały update - przykleiłem wciągarkę i sporo blaszek z przodu, żeby pokazać puste uchwyty na narzędzia. Jak zwykle w takich przypadkach makro jest bezlitosne, a najlepiej, że na zdjęciu prosta górna krawędź się wykrzywiła - tak blisko podszedłem do modelu. Dorobiłem też od podstaw końcówkę liny od wciągarki, biorąc za wzór część z M54 AFV Club, tam jest dokładnie taka sama wciągarka: Dziękuję za uwagę i pozdrawiam! Paweł 3 Cytuj
pmroczko Napisano 3 Września 2023 Autor Napisano 3 Września 2023 Dzień dobry! Kolejny update, wziąłem się za malowanie. Najpierw poszedł preshading w kolorze piaskowym (Humbrol 121): Na to poszedł amerykański OD - Humbrol 66 z dodatkiem błyszczącego cleara: Gąsienice pociągnąłem piaskowym pigmentem, trochę pigmentu dałem też na burty. Trochę dodatkowego brudzenia będzie jeszcze potrzebne... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 3 Cytuj
pmroczko Napisano 6 Września 2023 Autor Napisano 6 Września 2023 7 godzin temu, Lipstein napisał: Olejny. Skąd wiedziałeś?!?! Cytuj
copycat Napisano 6 Września 2023 Napisano 6 Września 2023 Akryl poprawi klimat na malowanie, w domu. Mały strumień prawie nie śmierdzi, wręcz wcale. Humbrol to masakra. Cytuj
Lipstein Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 21 godzin temu, copycat napisał: Humbrol to masakra. Eeee tam..... Cytuj
copycat Napisano 7 Września 2023 Napisano 7 Września 2023 2 godziny temu, Lipstein napisał: Eeee tam..... O zapachu myślałem, do przecierek rewelacja. Cytuj
pmroczko Napisano 7 Września 2023 Autor Napisano 7 Września 2023 Cześć! Myślę, że możemy długo rozprawiać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy - a ja od dawna maluję tymi farbami i mam spore zapasy a też trochę doświadczenia i się tego trzymam. Ale innych farb też od czasu do czasu próbuję, więc może czegoś nowego też się czasami nauczę. Dla mnie podstawa to żeby farba się plastiku trzymała - z tym czasem potrafi być problem, są też na to oczywiście sposoby. A ja nadal niestety czekam w tym projekcie. Na przerobione kalkomanie z jednej strony, a na input od jednego weterana który walczył w Wietnamie na quadach z drugiej. Ale na pewno niedługo wrócę z kolejnym update'em. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł Cytuj
pmroczko Napisano 4 Grudnia 2023 Autor Napisano 4 Grudnia 2023 Dzień dobry! Trwało to dłużej niż myślałem, ale w końcu mam tu update... Może @Lipsteinto zainteresuje, ale zabrałem się za "quada" czyli poczwórnie sprzężony karabin maszynowy 12,7mm. Taka broń na małej przyczepce była oznaczona M55. Pierwszym elementem który kosztował sporo pracy, a jest jej jeszcze sporo do zrobienia, to figurka strzelca. Na razie wygląda to tak: Jak wpasuję jego w stelaż, to wtedy obuduję go resztą maszyny. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 1 Cytuj
Lipstein Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 A masz koncepcję na ramę, którą to ustrojstwo mocowano do skrzyni ładunkowej? Cytuj
pmroczko Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Napisano 5 Grudnia 2023 Cześć! Właśnie m.in. o to pytałem znajomego weterana z Wietnamu. Przed chwilą dostałem odpowiedź - i on pisze mniej więcej tak: "Pytałem wielu ludzi-używali cegieł, betonowych bloków, stalowych podstaw. Jak zwykle w Wietnamie nie było jednego sposobu, wszystko zależało od tego co akurat było dostępne. Gdybym ja to robił, użył bym drewnianych belek i worków z piaskiem". Także chyba sprawa jest jasna - spróbuje odwzorować konstrukcję z drewnianych belek obciążoną workami z piaskiem. Worki z piaskiem i tak by tam były, żeby dodatkowo ochronić ludzi w środku przed minami. Także biorę się do roboty - pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj
piotrkur Napisano 5 Grudnia 2023 Napisano 5 Grudnia 2023 Czyli reasumując, dno wyłożone workami z piaskiem i pomiędzy nimi stelaż z belek/szyn/cegieł/blokczków? Cytuj
pmroczko Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Napisano 5 Grudnia 2023 Myślę, że coś takiego to by musiało być. Cytuj
Lipstein Napisano 7 Grudnia 2023 Napisano 7 Grudnia 2023 w tym przesłanym przez Ciebie manualu byl schemat podestu na pakę Cytuj
pmroczko Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Napisano 12 Grudnia 2023 @Lipstein - masz na myśli to: ??? Bo jakoś nic lepszego nie znalazłem... Za to mam już pomysł na podest z belek, "pobłogosławiony" przez weterana jako realistyczny. Ale na razie pracuję nad strzelcem. Kolejne przybliżenie: Na razie spasowany na sucho, ale już niedługo biorę się za klejenie i malowanie. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam! Paweł 2 Cytuj
Lipstein Napisano 12 Grudnia 2023 Napisano 12 Grudnia 2023 Tak, i ten podest mi chodziło. Ładne jungle ma ten ludek. Cytuj
pmroczko Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Napisano 12 Grudnia 2023 Cześć! Tak zacząłem patrzeć na zdjęciach i rzeczywiście - ta ramka na gun truckach rzeczywiście była montowana! Niesamowite... Tylko jest sprawa - w pięciotonowej ciężarówce można pozdejmować "płotki" z burt i burty są na tyle niskie, że nie przeszkadzają. W M548 burty są o wiele wyższe, i nawet jak się podniesie podłogę, to nadal Quad musi być podniesiony jeszcze jakieś 40cm nad podłogę. Ale myślę, że mam już na to rozwiązanie. A jeśli chodzi o strzelca, to na nogi wykorzystałem elementy z zestawu figurkowego MasterBoxa - są to doskonałe figurki, serdecznie polecam. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi