Przemos19 Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 http://minitracks.forumpersos.com/quoi-de-neuf-f1/du-france-40-en-injecte-chez-rpm-t2509.htm Proszę państwa, wygląda na to że nasza ukochana skala 1/72 ma szansę być wypełniona kolejnymi ciekawostkami do RPM. Najpierw były to TKS, teraz R35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Ale się Francuzi cieszą... Tylko chyba czeka ich rozczarowanie jak zobaczą wypraski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Oooo nowe 1/72 Ale rozczarował mnie układ jezdny i gąski jako jedna część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Chyba sobie go kupie jeżeli tak to wersja niemiecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Fajnie, z tych zdjęć chyba można wywróżyć że jakościowo będzie lepiej niż z tksami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Zawsze cuś, ale jakością nie chwytają za serce. Czy ktoś robi R35 w 1/35 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 ale francuziki mają radoche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Czy ktoś robi R35 w 1/35 ? Heller, albo R-35 albo jego wersję zdobyczną pod postacią PzKpfw. 35 (f). Oba są słabej jakości i wykonanie poprawnego modelu wymaga dużych nakładów pracy własnej. Warto dodać, że model składa się beznadziejnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 RPM mógłby w końcu wziąć się za jakość wyprasek. Te modele wyglądają jakby je robiono w latach 70-tych ubiegłego wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 RPM mógłby w końcu wziąć się za jakość wyprasek. Te modele wyglądają jakby je robiono w latach 70-tych ubiegłego wieku. Bez przesady. No ale rzeczywiście mogliby popracować nad technologią, a szczególnie nad JAMAMI SKURCZOWYMI (specjalnie piszę dużymi literami) - to zakrawa na skandal. Mają też nadlewki, ale to mniejszy kłopot. Patrząc na TKS widać też, że detale mogłyby być wyraźniejsze. Może ich wtryskarka ma za małe ciśnienie (albo co innego - nie znam się), żeby wyprodukować detale na miarę Revella? Bo o jakości Dragona to możemy zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Klima produkty RPM-u dla mnie to gnioty. Jak pokazało IBG swoimi Bedfordami można i w Polsce wdawać przyzwoite modele. Tylko nie można skąpić przy projektowaniu i wykonywaniu form. A RPM stoi ciągle w miejscu, nie rozwijając się. Tematykę mają bardzo ciekawą, ale co z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Ja się cieszę z pojawienie się tych modeli. Będzie fajna podstawa do zrobienia Panzerjagera I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Chciałeś powiedziec Mardera I? Bo Panzerjager I jest na podwoziu Panzer I ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 A Marder I byl na podwoziu Lorraine-Schlepper 37L . Chodzi Ci chyba o 4,7 cm PaK (t) auf Panzerwagen 35 R (f) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 I jeszcze cos: R-35 model1939 (z dluga lufa) nazywal sie R-39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Dokładnie, były dwie wersje panzerjagera I. Jedna na podwoziu Pz I a druga właśnie na Renault R 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Heh, ale to chyba ze tego schleppera sie zrobi predzej :>? Zawsze sadzilem ze Marder I byl tez na R35 ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 mnie by bardziej ucieszło, jakby któryś z rodzimych producentów wziął sobie do serca takie rzeczy jak samochody pancerne, artylerię i inne pojazdy z września 1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 RPM stoi ciągle w miejscu, nie rozwijając się. Tematykę mają bardzo ciekawą, ale co z tego. Ja się cieszę, że są. Nie podobają ci się nie kupuj. Skoro wprowadzaję nowe modele to chyba się rozwiją. Jakość form naprawdę pozostawia wiele do życzenia ale nauczyłem się, że z modelami jest jak z kobietami: dużo tapety, ciemnawo i z żaby zrobisz księżniczkę. Nawet nie wiecie jak się nanarzekałem na modele ACE ( 1/72 i produkowane w tej samej technologi) ale z efektów mojej pracy (długiej co prawda...) jestem zadowolony. Tak więc są to modele którymi trzeba się zająć, nie zbuduje się ich porządnie w 2-3 dni. "Jest to doskonała baza do dobrego modelu", ale jak ktoś chce zrobić je "prosto z pudła" bo inaczej nie umie, będzie miał problemy. mnie by bardziej ucieszło, jakby któryś z rodzimych producentów wziął sobie do serca takie rzeczy jak samochody pancerne, artylerię i inne pojazdy z września 1939 Ale narzekacie... W zasadzie to RPM robi pojazdy z września 39'....... MARS też robi polskie konstrukcje z lat 30 i początku wojny... w 1/72 i z papieru mośna zrobić naprawdę wiele pojazdów z września 39' zarówno polskich jak i niemieckich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 zapomniałem napisać że chodzi mi tylko i wyłącznie o wtrysk w skali 1/72...i nie żywice, vakumy czy wycinanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Klima produkty RPM-u dla mnie to gnioty. Jak pokazało IBG swoimi Bedfordami można i w Polsce wdawać przyzwoite modele. Tylko nie można skąpić przy projektowaniu i wykonywaniu form. A RPM stoi ciągle w miejscu, nie rozwijając się. Tematykę mają bardzo ciekawą, ale co z tego. Wszystko pięknie i ładnie. Tylko nie zapominajmy, ze IBG sam tych modeli nie robił tylko zamówił je w ... no gdzie? Oczywiście, u Chińczyków Gdyby tak samo postąpił RPM, jakość byłaby na pewno wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 U Chińczyków formy potrafią być droższe czasem niż u nas, dlatego pewno RPM robi sam i robi jak może. ja sie cieszę z tego co jest i czekam na wtryskowy wz. 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Nawet nie wiecie jak się nanarzekałem na modele ACE ( 1/72 i produkowane w tej samej technologi) ale z efektów mojej pracy (długiej co prawda...) jestem zadowolony. ACE to , z czym producent się nie kryje, short-runy dla doświadczonych modelarzy a TK z RPMu to modele wieloseryjne. Jest na co nażekać, oj jest! Jeżeli możemy sobie powiedzmy odpuścić nażekanie na jakość wyprasek bo ksenofobiczno-patryjotyczne serce nie pozwoliło na zamówienie odpowiednich form u żółtych i nasze na bank będzie lepsze to już na pewno na skandaliczne błędy w wykonaniu modelu możemy posuszyć im głowę a baboli jest tam (w modelach) całe mnóstwo. Cztery przebiśniegi i to mocno zwiędłe wiosny nie czynią!!! Czy mamy kochać RPM tylko i wyłącznie za to że zdecydowało się zrobić gniota i nazwać go TK czy TKS? Moim zdaniem NIE! Mnie po za samym modelem dobiła jeszcze (chyba nawet bardziej niż sam model) recenzja w hobbyfanie czy czymś takim. Czytając ja myślałem że kupiłem po prostu dragonowsiego smart kita w 1/72! O rysunkach poglądowych, ich jakości i poprawności historycznej nie wspomnę bo żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Ale marudzicie;-) Ja przez bardzo długi czas sklejałem kartonówki (z resztą nadal kleję). Jeśli model kartonowy jest kiepsko opracowany a ktoś chce go skleić w standardzie to rzeczywiście są powody do narzekań. A tutaj można nałożyć kilo szpachli, glancpapier w rękę i jazda;-) Oczywiście fajniej by było, gdyby model świetnie pasował i pozwalał się bezstresowo skleić. Inna sprawa gdy za takiego bubla producent kasuje jak za zboże, ale jeśli za w miarę przystępną cenę (jak wyroby TKSo podobne w 1:35) można nabyć pokraka, który zapewni długie tygodnie klejenia, to nie mam nic przeciwko;-) Lubię wyzwania;-) Ale to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia, więc proszę mnie za nią na szafot nie prowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 W mojej opinii, podobnie jak Kolegi Czarnowicza, modele RPM to kaszana. I nie jest prawdą, że modele zamawiane w China Republic są droższe od 'naszych'. Wręcz przeciwnie. Wiem coś o tym, bowiem znajomy producent po kilku próbach wynegocjowania jakiejś rozsądnej ceny w Polsce dał sobie spokój i zamówił formy w Chinach. Wyszło zdecydowanie taniej i szybciej (bagatela o .... cały rok). I co najważniejsze LEPIEJ. U nas jakość modeli RPM to w zasadzie kres możliwości. Tak samo zresztą postąpiło IBG. Zresztą niebawem kolejne modele pojazdów tej firmy trafią na rynek. Jak widać współpraca układa się zatem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi