Adamo722 Napisano 4 Sierpnia 2023 Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) Już jest i zamówiłem https://www.mojehobby.pl/products/K2-Black-Panther-Polish-Army.html Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez Adamo722 Cytuj
robertmodelarz Napisano 4 Sierpnia 2023 Napisano 4 Sierpnia 2023 2 minuty temu, rudolf24 napisał: Academy chyba też zrobiło wersje PL Nie zrobiło- tylko Korea Cytuj
rudolf24 Napisano 4 Sierpnia 2023 Napisano 4 Sierpnia 2023 3 minuty temu, robertmodelarz napisał: Nie zrobiło- tylko Korea Czy ja wiem 2 Cytuj
robertmodelarz Napisano 4 Sierpnia 2023 Napisano 4 Sierpnia 2023 4 minuty temu, rudolf24 napisał: Czy ja wiem Do czasu wypustu produktu Hobby2000 były tylko dwa rodzaje tego modelu (gąski gumowe lub ogniwkowe DEF) Cytuj
tomaszzt Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 To znaczy, że Academy w Listopadzie "wypuści" polską panterę z ogniwkowymi gąsienicami ? Jeśli tak, to olewam Hobby2000 i wolę dać tę stówę więcej - chodzi mi o ceny dodatków, gąsek, które ostatecznie robią nieakceptowalną cenę modelu.... Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, tomaszzt napisał: To znaczy, że Academy w Listopadzie "wypuści" polską panterę z ogniwkowymi gąsienicami ? Jeśli tak, to olewam Hobby2000 i wolę dać tę stówę więcej - chodzi mi o ceny dodatków, gąsek, które ostatecznie robią nieakceptowalną cenę modelu.... Jest mało prawdopodobne, że polski zestaw Aca (13560) będzie zawierał ogniwkowe gąsienice: - w opisie Hannantsa stoi: "flexible tracks" - na pudełku nie ma informacji o ogniwkowych gąsienicach jak w zestawie 13511 - sugerowana cena jest sporo niższa niż 13511 (w Hannantsie 27 vs. 45 funtów) Cytuj
tomaszzt Napisano 6 Sierpnia 2023 Napisano 6 Sierpnia 2023 Ok. czyli to samo. Nie jestem zaawansowanym modelarzem - doradźcie, kupować "super" gąsienice w cenie modelu, czy z tych gumowych da się fajnie to zrobić ? Cytuj
mandrivecs Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 10 godzin temu, tomaszzt napisał: Ok. czyli to samo. Nie jestem zaawansowanym modelarzem - doradźcie, kupować "super" gąsienice w cenie modelu, czy z tych gumowych da się fajnie to zrobić ? Tak na prawdę, to fartuchy, błotniki i chlapacze zasłaniają 70% gąsienic, a to co widać to i tak jest naciągnięte jak guma na jaj...ch... Nie ma zwisów charakterystycznych dla czołgów z II WŚ. Jeśli jesteś w stanie ładnie zmalować gumiaki, to wymiana nie jest "must have"... Cytuj
FAHR Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 28 minut temu, mandrivecs napisał: Tak na prawdę, to fartuchy, błotniki i chlapacze zasłaniają 70% gąsienic, a to co widać to i tak jest naciągnięte jak guma na jaj...ch... Nie ma zwisów charakterystycznych dla czołgów z II WŚ. Jeśli jesteś w stanie ładnie zmalować gumiaki, to wymiana nie jest "must have"... O to to to to. Za tę cenę ten model to jest bajka, nabędę. Cytuj
johnrambo Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 To Hobby2000 czy Academy wybrać ? Nie będzie absolutnie żadnej różnicy ? Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 Właśnie dodałem go do bazy Scalemates, możecie dodawać do listy życzeń. https://www.scalemates.com/kits/academy-13560-polish-land-forces-k2gf--1498197 1 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 Apropos scalemates - bo okazuje sie nie być zbyt w tej kwestii pomocne. Czy w którymś modelu Academy były już elastyczne gąsienice, które mogły trafić do tego zestawu? Innymi słowy, czy ten model ma wanne/układ jezdny wspólne z jakimś innym modelem? Cytuj
mandrivecs Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 26 minut temu, KFS-miniatures napisał: Apropos scalemates - bo okazuje sie nie być zbyt w tej kwestii pomocne. Czy w którymś modelu Academy były już elastyczne gąsienice, które mogły trafić do tego zestawu? Innymi słowy, czy ten model ma wanne/układ jezdny wspólne z jakimś innym modelem? Z ostatnimi Abramsami Tusk Academy. Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 2 godziny temu, KFS-miniatures napisał: Apropos scalemates - bo okazuje sie nie być zbyt w tej kwestii pomocne. Czy w którymś modelu Academy były już elastyczne gąsienice, które mogły trafić do tego zestawu? Innymi słowy, czy ten model ma wanne/układ jezdny wspólne z jakimś innym modelem? Wydanie K2 o nr. kat. 13518 (którego faktycznie z jakiegoś powodu nie ma na scalemates) Cytuj
sas55 Napisano 7 Sierpnia 2023 Napisano 7 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Czekam na model i co zaobserwowałem - wszyscy skupiają się na dyskusjach o gąsienicach a nikt na forum i w żadnym sklepie nie pokazał kalkomanii do tego modelu Hobby 2000. Jeśli Academy da takie same kalki to Hobby 2000 warto kupić o czym pisałem już w innym miejscu. Do tego modelu są blachy lufa i gąski jak do innych zestawów. Pewnie wielu z tego skorzysta. Tak wygląda dziś modelarstwo. W tym przypadku ważne są kalki bo polskie więc jak na razie warto go mieć a zastaw Academy z polskimi kalkami będzie na pewno droższy. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
mandrivecs Napisano 8 Sierpnia 2023 Napisano 8 Sierpnia 2023 12 godzin temu, sas55 napisał: ...s zastaw Academy z polskimi kalkami będzie na pewno droższy... Tego jestem ciekaw bardzo. Hobby2000 musi kupić wypraski od Academy, więc na logikę to Koreańczycy powinni przez koszt wyprasek utrzymywać konkurencję w gorszym połoźeniu... Cytuj
sas55 Napisano 8 Sierpnia 2023 Napisano 8 Sierpnia 2023 Jak na razie sklepy są zawalone zestawem Hobby 2000, gąski prawie zniknęły z rynku podobnie jak blachy i lufy. Są do nabycia zestawy koreańskie droższe i bez polskich kalek, ale za to z gąsienicami. Trudno powiedzieć co zrobi Academy. Na razie taki jest stan faktyczny... Cytuj
raptorf22 Napisano 18 Sierpnia 2023 Napisano 18 Sierpnia 2023 I jak? warto brać Hobby2000 czy czekać na Academy do końca roku? Coś więcej będzie w zestawie, może siatki ? Jak gumowe gąski wypadają w realu? Cytuj
Adamo722 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Napisano 18 Sierpnia 2023 Akurat robię Abramsa i wrzucam foty gąsek ogniwkowych Abramsa i K 2 oraz kalkomani. Ja chyba zrobię przeszczep niewidocznej części gąsek z Abramsa do K2 Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 18 Sierpnia 2023 Napisano 18 Sierpnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, raptorf22 napisał: I jak? warto brać Hobby2000 czy czekać na Academy do końca roku? Coś więcej będzie w zestawie, może siatki ? 1. 'Polski' z Academy będzie miał siatki... 2. ...natomiast nie jest powiedziane, że w ogóle pojawi się w (unio)europejskiej dystrybucji - pragnę zauważyć, że w chwili obecnej można go kupić w przedsprzedaży tylko w UK i od Chińczyków na ibeju, i to prawdopodobnie nie jest przypadkowe. 3. Tym niemniej z zakupem zestawu Hobby 2000 też nie warto prokrastynować, bo u źródła już pusto - na chwilę obecną dostępne jest to, co fizycznie znalazło się już w sklepach. Edytowane 18 Sierpnia 2023 przez caughtinthemiddle Cytuj
KFS-miniatures Napisano 23 Sierpnia 2023 Napisano 23 Sierpnia 2023 bliższe spojrzenie na zestaw z H2K 1 Cytuj
sas55 Napisano 23 Sierpnia 2023 Napisano 23 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Dodam tylko do recenzji, że w kalkomaniach występuje numer 572T, który nie ma potwierdzenia w istniejących materiałach fotograficznych a komin do brodzenia, kanistry itp. nie są wożone w polskich K2 o czym można poczytać i pooglądać w moim wątku o tym pojeździe w dziale 1:1. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj
raptorf22 Napisano 31 Sierpnia 2023 Napisano 31 Sierpnia 2023 Model Academy z polskim malowaniem i kalkami ma się pojawić w kilku sklepach. Widziałem w ksmodel jako zapowiedź. W zestawie blaszka i opalizująca nalepa na sprzęt optyczny. Gąski w pasku jak H2K, na kalkach to samo tyle tylko że w modelu H2K są napisy "NIE STAWAĆ", a Academy daje " Nie stawać" i takie chyba są bardziej poprawne, ale to taki tylko szczególik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi