DwightThomas Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Dzień dobry wszystkim, Przedstawiam koncepcję podobną do polskiego Shapeways na forum. Jeśli zdobędzie zainteresowanie, możemy utworzyć dedykowaną sekcję. Kluczowe punkty: Zespół założycielski: projektanci i drukarze, członkowie forum biegli w projektowaniu 3D. Konsultowane projekty pod kątem popularności i wyceny. Projekty od szczegółowych do ogólnych, podobnie jak Hotchkiss H39 na Shapeways. Darczyńcy materiałów otrzymują jedną sztukę lub pliki do druku, z zakazem dystrybucji. Przesyłanie, kalkulacja kosztów i prezentacja projektów modelarzom. Osoby zainteresowane zapisują się na projekty. Rozprowadzanie gotowych produktów. Projektanci dzielą się swoimi pomysłami. Zachęcam do modyfikacji tych wytycznych. Na przykład, sugeruj kit, konsultuj i, jeśli zatwierdzone, udostępnij informacje na forum do zapisów. Jako darczyńca otrzymasz kopię lub pliki do druku, ale bez dystrybucji. Ta sekcja skupia się na prezentowaniu pomysłów i ofert bez narzekań na ceny. To zwięzły proces: pomysł, oferta, zainteresowani uczestnicy — tak prosto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 O w końcu coś się dzieje. Obserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Cześć! Kiedyś rozpocząłem taki projekt i nawet można powiedzieć, że go skończyłem: Od tamtego czasu albo dawniej uważam, że powinno to być zorganizowane jako projekt IT z własną stroną www i wspomagane przez jakąś organizację, żeby to miało sens. No i nie warto się ograniczać tylko do projektów modelarskich. Musiała by to być internetowa giełda gdzie zarówno "drukarze" udostępniają wolne moce swoich drukarek jak i projektanci 3D udostępniają swoje gotowe projekty i są gotowi brać zlecenia na stworzenie nowych. Czyli takie Shapeways, ale bez własnych drukarek. Niestety nie mam jeszcze umiejętności ani żeby to zorganizować (ambitny projekt biznesowy) ani zaprogramować (ambitny projekt IT). Ale może ktoś kiedyś... Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Jest spora ilość modeli do których brakuje pożądnych gąsienic. Gdyby to dobrze ogarnąć można by z tego zrobić jakiś biznes. W kupie siła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Pomysł przedni, sam coś kupię. Na początek moje propozycje: - konwersja do Leoparda 2PL - konwersja SMK RAK do Rosomaka - konwersja do K9 na KRAB - konwersja do T-55 na Meridę - konwersja do T-72 na PT-91 Twardy - konwersja do T-34/85 na KACZOR-a - konwersja Rosomaka na pojazd z wieżą ZSSW-30 Modele do podstaw: - ciągnik artyleryjski MAZUR - transporter TOPAS - transporter SKOT - samochód terenowy HONKER - BWP Borsuk - zestaw plot POPRAD - Himars na JELCZ-u Roboty i sklejania na parę lat!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Parę lat temu był taki sam pomysł i oczywistym jest, że to nie ma sensu, bo popyt jest mikroskopijny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Jeżeli konwersja do T-55 na Meridę to warto by też zrobić w 1:72, do modelu T-55AM /AM2B od Revella. Tak samo z Twardym, do modelu T-72 od Revella. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Dodałbym jeszcze w 1:72: - gąsienice różnych odmian do "szermanowatych"; - różne odmiany kół do HMMWV. Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: - samochód terenowy HONKER Chyba gdzieś mi mignął w czeluściach internetu..i to w 2 wersjach.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Michal_G napisał: Tak samo z Twardym, do modelu T-72 od Revella. Świetny pomysł biznesowy - konwersja do modelu, który zniknął z rynku niemal 5 lat temu. I chyba nie było to przypadkowe, biorąc pod uwagę, że stosunkowo rzadko widuję go na rynku wtórnym. Godzinę temu, PrzemekW napisał: Dodałbym jeszcze w 1:72: - gąsienice różnych odmian do "szermanowatych"; Za mało Grigorov robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Grudnia 2023 Share Napisano 21 Grudnia 2023 6 godzin temu, Michal_G napisał: Jeżeli konwersja do T-55 na Meridę to warto by też zrobić w 1:72, do modelu T-55AM /AM2B od Revella. Tak samo z Twardym, do modelu T-72 od Revella. Taką jak ta? https://www.shapeways.com/product/BPC4TY6SS/1-72-t-55am-merida-update-set-selected-parts-only?optionId=301736141&li=shops Polecam i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 Koledzy macie rację, nie zauważyłem że T-72 od Revella zniknął z rynku. Czemu - nie wiem, kleiłem, fajny model był. Co do konwersji na Meridę - coś takiego jak powyżej, tylko nie wiem czy jest sens robić coś co już na rynku jest (nie znam jakości zalinkowanego produktu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Jest pytanie , czy opłacalnym jest projekt na produkcję 30-50 max. 100 sztuk konwersji , bo mniej więcej taki jest odzew rynku? Przynajmniej jeżeli chodzi o skalę 1/72. Edytowane 22 Grudnia 2023 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 @Michal_G- czyli co, mówisz że źle to zrobiłem? Nie, tylko tak żartuję... Jeżeli foty na stronie Shapeways Ci nie wystarczają, to lepsze możesz zobaczyć w tym wątku: A przy okazji to daje taką refleksję - że jeżeli temat jest popularny albo jeżeli się ma szczęście, to już ktoś to narysował w trójwymiarze i wtedy nic tylko negocjować cenę. A jeśli nikt tego nie narysował, to może najłatwiej jest podwinąć rękawy i samemu to narysować... To może być szybciej niż czekać aż Polacy się dogadają... Fakt jest taki, że jeżeli się zgromadzi dosyć zainteresowania (czyli finalnie pieniędzy) to sposób zawsze się znajdzie żeby coś zrobić, np. zapłacić komuś żeby coś narysował, wydrukował itd. Pytanie czy sformalizowana platforma jest do tego potrzebna? Może wystarczyłby wątek tu na modelworku i trochę wzajemnego zaufania. Np. zakładamy wątek typu "konwersja na Twardego" i wtedy zaczynamy poszukiwania rysowników, dokumantacji, drukarzy i zespołowo powinno to jakoś pójść - chyba, że nie będzie zainteresowania. Jak już pisałem, jeżeli już robić jakąś poważniejszą organizację, to powinna ona być przydatna nie tylko dla modelarzy, ale dla każdego kto potrzebuje rysunek w 3D i potem wydruk. Wtedy ma to szansę wygenerować odpowiedni obrót. Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 2 godziny temu, Cypis napisał: 30-50 max. 100 sztuk 15 lat temu tak, ale teraz? Na 30 bym nie liczył raczej, a opierając się na samym forum to nawet 10 będzie dużym sukcesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 W dniu 20.12.2023 o 16:49, robertmodelarz napisał: Pomysł przedni, sam coś kupię. Na początek moje propozycje: - konwersja do Leoparda 2PL - konwersja SMK RAK do Rosomaka - konwersja do K9 na KRAB - konwersja do T-55 na Meridę - konwersja do T-72 na PT-91 Twardy - … - konwersja Rosomaka na pojazd z wieżą ZSSW-30 Te wszystkie projekty są już w PL w toku, w różnych miejscach i w różnym stopniu zaawansowania. Jak dobrze pójdzie to wszystkie ujrzą światło dzienne w 2024 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 W dniu 20.12.2023 o 16:49, robertmodelarz napisał: Pomysł przedni, sam coś kupię. Na początek moje propozycje: - konwersja do Leoparda 2PL - konwersja SMK RAK do Rosomaka - konwersja do K9 na KRAB - konwersja do T-55 na Meridę - konwersja do T-72 na PT-91 Twardy - konwersja do T-34/85 na KACZOR-a - konwersja Rosomaka na pojazd z wieżą ZSSW-30 Modele do podstaw: - ciągnik artyleryjski MAZUR - transporter TOPAS - transporter SKOT - samochód terenowy HONKER - BWP Borsuk - zestaw plot POPRAD - Himars na JELCZ-u Roboty i sklejania na parę lat!!!!! Ja bym dodał jeszcze węgierski opancerzony samochód rozpoznawczy FUG , przyczepę z kutrem holowniczym do rozkładania mostu "Wstęga", stację radarową 1S32 do KRUG-a ,naczepę do transportu rakiet KRUG i KUB i wiele wiele innych. Panowie a gdzie wasza mołojecka sława modelarska no nie przesadzajmy żeby nie zrobić "kaczora"( na którego mam zlecenie w wersji RUDY 102) wystarczy tylko trochę zdjęć, hippsu , profili Evergreena i duużo inwencji własnej ja np. buduję sobie od podstaw tajną broń Układu Warszawskiego o symbolu 9T31 bez której SCUD byłby jednostrzałowy a zestawy KRUG i KUB miałyby spore trudności w działaniu. Ale wasza inicjatywa jest cenna i jakby ktoś miał skaner 3D to z chęcią udostępnię to co zmajstruję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Ja bym dodał jeszcze węgierski opancerzony samochód rozpoznawczy FUG , przyczepę z kutrem holowniczym do rozkładania mostu "Wstęga", stację radarową 1S32 do KRUG-a ,naczepę do transportu rakiet KRUG i KUB i wiele wiele innych. Panowie a gdzie wasza mołojecka sława modelarska no nie przesadzajmy żeby nie zrobić "kaczora"( na którego mam zlecenie w wersji RUDY 102) wystarczy tylko trochę zdjęć, hippsu , profili Evergreena i duużo inwencji własnej ja np. buduję sobie od podstaw tajną broń Układu Warszawskiego o symbolu 9T31 bez której SCUD byłby jednostrzałowy a zestawy KRUG i KUB miałyby spore trudności w działaniu. Ale wasza inicjatywa jest cenna i jakby ktoś miał skaner 3D to z chęcią udostępnię to co zmajstruję. Skaner 3D ma kolega stalkov, który buduje Stara 266 i PTS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 Jeśli są chętni do budowy szwedzkiej wersji Leoparda Strv 122 na bazie Tamiyi to mogę wypożyczyć konwersje żywiczną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 W dniu 20.12.2023 o 16:49, robertmodelarz napisał: - BWP Borsuk Od jakiegoś czasu się robi. Problemem jest brak czasu przez nieprzewidziane studia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 W tym projekcie widać świąteczną moc. Na Polsacie jest Kevin tzn.są już Święta!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 14 godzin temu, TM48 napisał: 15 lat temu tak, ale teraz? Na 30 bym nie liczył raczej, a opierając się na samym forum to nawet 10 będzie dużym sukcesem. Może masz rację , moje dane opierają się na mojej działalności z lat 2000-2006. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) 14 godzin temu, robertmodelarz napisał: Skaner 3D ma kolega stalkov, który buduje Stara 266 i PTS. To spróbuję tego mojego 9T31 na Stara 266 z paką typu omega wymienić, ale bez tego ruskiego działka Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Adams M1A1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Grudnia 2023 Share Napisano 24 Grudnia 2023 11 godzin temu, Adams M1A1 napisał: To spróbuję tego mojego 9T31 na Stara 266 z paką typu omega wymienić, ale bez tego ruskiego działka Działko jest osobno i jak najbardziej z polskiej stali tylko na radzieckiej licencji z ZM Tarnów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi