Skocz do zawartości

"Śledź mazowiecki" - Lockheed F-104G Starfighter, Hasegawa, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Dziś ostatnia niedzielna  galeria A.D 2023 (poza podsumowaniem roku :mrgreen:) prezentująca kolejnego "śledzia". Tym razem 104-ka zdecydowanie z przymrużeniem oka. Wszystko na temat tego modelu można przeczytać w warsztacie,  w przypowieści pierwszej pt.  "O tym jak Grześ chciał zostać lotnikiem"

Tyle tytułem wstępu a teraz "bomba roku, i to tych rozmiarów"

Lockheed F-104G Starfighter, 1 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego "Warszawa",  lotnisko w Mińsku Mazowieckim,  kwiecień  1975r, Polska

gKL321p.jpg

wQt615u.jpg

0hqyChX.jpg

yhmZcmC.jpg

izi6C2n.jpg

UVdWmEa.jpg

lcBR2kg.jpg

2hxCnKO.jpg

aKFgAMX.jpg

vjghjso.jpg

b1dxNiw.jpg

SIhEsiS.jpg

I tyle :D

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 29

19 minut temu, abtb napisał:

Dziś ostatnia niedzielna  galeria A.D 2024 (

Po tym tekście myślałem że to pierwsza w A.D. 2024

Wracając do tematu modelu.

Bardzo ładny i ciekawy .:super:

• Thanks 1

Bardzo fajny wigilijny śledzik. Podoba mi się :super:.

Mam do ciebie pytanie dotyczące załączonych zdjęć - jak to robisz, że czasami są one w wyższej rozdzielczości? W poprzedniej galerii niemieckiego śledzia, twoje zdjęcia są bardzo wyraźne (4080×3072 pikseli). Pomimo tego, że się staram robić je ostre, po załączeniu na forum i tak mi je konwertuje do 1200×800 i mało co widać.

Czy jest na to jakiś patent?

• Thanks 1

Witam :D

To jak już wszyscy trzeźwi i świadomi to i ja zabiorę głos w sprawie :haha:

Dziękuję wszystkim za opinie i uwagi :piwo:

A teraz po kolei:

W dniu 24.12.2023 o 09:56, barszczo napisał:

Podchodzę sceptycznie do wszelakiego What If,

Chciałbym zwrócić uwagę iż nie jest to jakiś nowy trend w moim hobby a jedynie "żart roku"  na specjalne życzenie kolegi @Grzes-ia. 

W dniu 24.12.2023 o 09:56, barszczo napisał:

dorób jeszcze Czecha z numerem z tyłu

Kusisz :mrgreen:  Byłby to samolot w moich ulubionych barwach ale jednak nie przekraczajmy granic zdrowego rozsądku i nie nurzajmy się w oparach absurdu :wink:

W dniu 24.12.2023 o 10:11, Xmen napisał:

Po tym tekście myślałem że to pierwsza w A.D. 2024

Poprawiłem. Ale chyba  już jestem myślami  w nadchodzącym roku więc tak jakoś wyszło :mrgreen:

W dniu 24.12.2023 o 10:24, giberes napisał:

P. S. Na pewno "no step":hmmm:

Na pewno. Nawet "japończyki" pełne japońskich krzaczków mają tak samo.  W sumie to chyba  każda 104-ka była "opisana" po angielsku/amerykańsku bez względu na użytkownika/ producenta licencyjnego. Jedynie Niemcy i Włosi coś tam dodawali od siebie.  Wnoszę, że było to związane z wyraźnymi "naleganiami" Lockheeda jako autora i producenta  samolotu.

W dniu 24.12.2023 o 11:19, skarczu napisał:

Mam do ciebie pytanie dotyczące załączonych zdjęć 

W tym wypadku zupełnie nie pomogę bo się w ogóle nie znam. Zdjęcia  robię telefonem i wrzucam "na szybko"  do warsztatu/galerii. Potem dla zabicia czasu i podtrzymania moich skromnych zapasów  Mb -ajtów (dla bezpośredniego wrzucania zdjęć z dysku) wrzucam fotki do Imgura i następnie podmieniam w miejscu docelowym. Może stąd wynika ta różnica w  rozdzielczości. Bo ja osobiście przy tym nie majstruję :D

W dniu 25.12.2023 o 19:48, Endrju napisał:

Merytorycznie to ja się nie znam

Merytorycznie kombinacja podwieszeń jak najbardziej realna, ale oznakowanie ( nie ogólna kolorystyka bo ta jest zgodna z wytycznymi  Lockheeda) to już jak ogólnie wiadomo  trochę z czapy wzięte :mrgreen:

• Thanks 1

4 minuty temu, abtb napisał:

Ale chyba  już jestem myślami  w nadchodzącym roku więc tak jakoś wyszło :mrgreen:

Aż strach pomyśleć co się będzie działo .:mrgreen:

• Haha 1

Pozwolę sobie jeszcze na chlapnięcie takim cytatem zaczerpniętym z czeluści Internetu:

"Polski wątek

Na przełomie lat 50.-tych i 60.-tych XX wieku znany polski pilot i as powietrzny – Bolesław Michał Gładych współpracował z firmą Lockheed. Wykonywał wówczas loty na samolotach Lockheed F-104 Starfighter."

źródło:  http://opisybroni.pl/samolot-mysliwski-lockheed-f-104-starfighter/

• 3 months later...
W dniu 24.12.2023 o 09:48, abtb napisał:

Witam :D

Dziś ostatnia niedzielna  galeria A.D 2023 (poza podsumowaniem roku :mrgreen:) prezentująca kolejnego "śledzia". Tym razem 104-ka zdecydowanie z przymrużeniem oka. Wszystko na temat tego modelu można przeczytać w warsztacie,  w przypowieści pierwszej pt.  "O tym jak Grześ chciał zostać lotnikiem"

Tyle tytułem wstępu a teraz "bomba roku, i to tych rozmiarów"

Lockheed F-104G Starfighter, 1 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego "Warszawa",  lotnisko w Mińsku Mazowieckim,  kwiecień  1975r, Polska

gKL321p.jpg

wQt615u.jpg

0hqyChX.jpg

yhmZcmC.jpg

izi6C2n.jpg

UVdWmEa.jpg

lcBR2kg.jpg

2hxCnKO.jpg

aKFgAMX.jpg

vjghjso.jpg

b1dxNiw.jpg

SIhEsiS.jpg

I tyle :D

:kawa:

A to ci ciekawe… Alternatywna rzeczywistość gdyby Polska była we wpływach zachodu a nie Sowietów. Zamiast Fishbedow mielibyśmy Starfightery. Ciekawe jak długo i z jakimi efektami byłyby one w Polsce eksploatowane ? Ciekawy jestem jaka byłaby opinia o tych samolotach wśród polskiego personelu latającego i naziemnego ? Myślę, że raczej pozytywna podobnie jak w przypadku Migów-21.

Straty też byłyby sądzę zbliżone.  Tomek zaskoczyłeś mnie tym modelem i tym malowaniem ;).

14 minut temu, Staryfajter1954 napisał:

Tomek zaskoczyłeś mnie tym modelem i tym malowaniem

Myślę, że sam autor do dziś jest zaskoczony, że to zrobił :haha:

Edytowane przez Grzes

Dopiero kwiecień, a Ty już taki opalony? :szok:

1 minutę temu, abtb napisał:

rYyuoo7.jpg