TAW Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Sama bryła pojazdu bardzo ładnie, ale gęsi i koła zmywaj jak najszybciej z tego pomarańcza zanim wyschnie. Ewentualnie trzeba będzie malować na nowo jakimś normalnym kolorem typu Tamiya Dark Iron a potem można jakiś rdzawy wash w umiarkowanych ilościach dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego (edytowane) A co jest z tą rdzą nie tak? Nie będzie tak wyglądać po 10 latach stania? Ten chipping mi średnio wychodzi. Edytowane 5 Lutego przez BB84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego (edytowane) Nie wiem jak gąsienice będą wyglądać po 10 latach stania ale cała buda nie wygląda jak na 10 lat stania. Te dwa elementy nie zgrywają się ze sobą. Ktoś go odwiedza i czyści bo już powinien mchem obrastać? A cziping jest ok Edytowane 5 Lutego przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 1 godzinę temu, BB84 napisał: A co jest z tą rdzą nie tak? Nie będzie tak wyglądać po 10 latach stania? Rdza mi się bardzo podoba na układzie jezdnym. Może gaski trochę zbyt jednorodne. Swoją droga- myślisz, że 10 lat mógł stać ten wrak tak samopas? Szczerze wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego Wykąpane w ekstrakcyjnej. W tej chwili jest na nich pierwotny wash akrylowy i ołówek, zabezpieczone klarem, dlatego ściemniały. Mógłbym ewentualnie nakropić olejne burnt umber i sienna z dodatkiem vandycka i red oxide w minimalnych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego 11 godzin temu, BB84 napisał: Ten chipping mi średnio wychodzi. Dobrze zrozumiałem, że robisz go farba olejną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 32 minuty temu, WPR napisał: Dobrze zrozumiałem, że robisz go farba olejną? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Ciekawe, o takiej technice nie słyszałem. Zawsze używałem farby akrylowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 7 minut temu, WPR napisał: Ciekawe, o takiej technice nie słyszałem. Zawsze używałem farby akrylowej. A jakie to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Po prostu mało mało kto już z nas używa olejnych do ,,czipingu,, .Ja jestem gorącym zwolennikiem farb olejnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego Zdecydowanie preferuję olejną, mogę ją bez problemu zmywać i nakładać czymkolwiek, rzadką i gęstą, uzyskując różne efekty, a poprawiać nawet następnego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego Przejechałem gąski lekkim washem z umbry i sienny. Więcej się raczej nie da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego Nakropiłem jeszcze trochę mieszanki red oxide i yellow, bo te wewnętrzne powierzchnie były zbyt monotonne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego Wieża zczipowana. Za mocno czy dołożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego Zastanawiam się, czy nie zakończyć na tym etapie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Bardzo dobrze wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego (edytowane) Też uważam, że jest bardzo dobrze. Ale jak na porzucony stojący długo pojazd to mogłoby się pojawić trochę (lub nawet trochę więcej niż trochę) rdzy. Szczególnie że na gąsienicach nie żałowałeś. Jakieś wycierki miękkim ołówkiem po krawędziach i przestrzelinach też mogłyby się pojawić. Fajny efekt zrobiłyby też porozrzucane na nim opadnięte liście czy nawiana przez wiatr małe głązki. Ale nie jakieś pyłki brzozy tylko takie przeznaczone dla tej skali. Myślę, że model wygląda na tyle dobrze, że warto mu jeszcze trochę uwagi poświęcić. Będzie na podstawce? Edytowane 8 Lutego przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Tez jestem zdania ze nie wyglada jak wrak. Brak rdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego Plan był taki, żeby robić obicia pędzlem, ale skończyło się na gąbce, bo nakładając i ścierając nadmiar, rozmieszczenie wychodzi mi naturalniej. Następnie miałem uzupełniać większe odpryski vandyckiem lub burnt umber i na to delikatny wash z oxide red, ale te olejne słabo kryją. Zamówiłem pędzle kolinsky 00 i terpentynę, może uda mi się zwiększyć krycie malując już naniesione odpryski. Na sam koniec położę pionowe zacieki z red oxide lub innych brązów. Podstawkę planowałem prostą, kawałek drogi z płyt betonowych, może kawałek ogrodzenia lub ściany, obok pojazdu rzucona lina z zestawu + trochę złomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 10 Lutego Autor Share Napisano 10 Lutego (edytowane) Dotarły pędzle 00 i terpentyna, więc bawię się w outlineing krawędzi, ale mam wątpliwości, czy wygląda to w miarę przyzwoicie i naturalnie. Edytowane 10 Lutego przez BB84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 10 Lutego Autor Share Napisano 10 Lutego Poprawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego Zaczynałem się obawiać tej radioaktywnej zieleni, ale umbra ją ładnie stonowała. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Lutego Share Napisano 12 Lutego Wygląda bardzo fajnie. Tak się tylko zastanawiam czy nie zatoczyłeś koła z efektami tak gdzieś w okolice zeszłego czwartku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego 49 minut temu, Markuz napisał: Wygląda bardzo fajnie. Tak się tylko zastanawiam czy nie zatoczyłeś koła z efektami tak gdzieś w okolice zeszłego czwartku. Od czwartku nakładam odpryski, a teraz rdzę na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Lutego Share Napisano 12 Lutego Coraz bardziej mi się podoba Jeszcze trochę zacieków skoro długo stoi, szczególnie z przestrzelin i będzie mega! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi