FAHR Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Panowie, co da się powiedzieć o tej Panterze z pobojowiska pod Studziankami? Model, producent, rodzaj kamuflażu? Z jakiego zestawu możnaby taką zbudować? Cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Wygląda na wersję G- tu jest sporo fotek z tej bitwy. Militaria nr 272 / Seria Tank Power LXVII - Studzianki 1944, Domański 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia 2 minuty temu, robertmodelarz napisał: Wygląda na wersję G- tu jest sporo fotek z tej bitwy. Militaria nr 272 / Seria Tank Power LXVII - Studzianki 1944, Domański Mam to, jest tam planszą z tym czołgiem, ale z doświadczenia wiem, że do takich rysunków trzeba podchodzić z dystansem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Czy wiadomo kto ją odstrzelił? Nasze 34-ki z 1 BPanc może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego https://lubimyczytac.pl/ksiazka/192104/studzianki płk. Mateusz Lach https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=138569 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, chorąży napisał: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/192104/studzianki płk. Mateusz Lach https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=138569 @chorążyTo nie jest autor 4 Pancernych i psa ? Edytowane 1 Lutego przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego 5 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: @chorążyTo nie jest autor 4 Pancernych i psa ? Jasne, że tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego "Studzianki" świetna książka, ciekawe zdjecia, między innymi t-34 76 chyba mutra bez kopułki dowódcy, a przynajmniej tak zdjecie wskazuje... Warto przeczytać tę książkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Po tych 3 słabych zdjęciach stawiam na Wczesną G z pionowym zimmeritem czyli pewnie MAN, ale mogę się mylić . Trochę tych modeli jest na rynku. Jeśli chodzi o malowanie to zapewne piaskowa baza + brąz i zieleń z łapy jak Ci się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 1 Lutego Autor Share Napisano 1 Lutego 3 minuty temu, produdi napisał: Po tych 3 słabych zdjęciach stawiam na Wczesną G z pionowym zimmeritem czyli pewnie MAN, ale mogę się mylić . Trochę tych modeli jest na rynku. Jeśli chodzi o malowanie to zapewne piaskowa baza + brąz i zieleń z łapy jak Ci się podoba. No i to są konkrety! Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego To jest Panthera z 19 DPanc. Proponuję poszukać innych czołgów z tej dywizji (m.in. Panthery zdobyte w czasie powstania pochodziły z tej dywizji). Prawdopodobnie były malowane analogicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 1 Lutego Autor Share Napisano 1 Lutego 1 godzinę temu, krzy65siek napisał: To jest Panthera z 19 DPanc. Proponuję poszukać innych czołgów z tej dywizji (m.in. Panthery zdobyte w czasie powstania pochodziły z tej dywizji). Prawdopodobnie były malowane analogicznie. Zrobiłem to już, ale wozy malowane są różnie. Nie ma żadnej zasady, odmiany zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego W "Studzianki" są jeszcze inne zdjęcia panter z tej bitwy, dwie zniszczone o numerach na wieży 414 i 431, kolejne dwie z niewidocznymi numerami, jeden kadłub i kilka zdjęć z rozładunku dywizji HG na jednej ze stacji. Podobno w wydaniu w którym wskazałem zdjęcia są cyfrowo poprawiane, czytelniejsze.. Wg opisu 19 DP została rozbita pod Studziankami przez nasza 1 BPANC. Na zdjęciach kamuflarz wydaje się jednolity, pewnie pojazdy zakurzone.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Twoje 3 zdjęcie opisane jest" Pantera, T-V ze spadochronowo-pancernej dywizji HG, rozbita pod Studziankami przez 3 komp 1 pcz" i tyle z mojej strony w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego 10 godzin temu, chorąży napisał: A dlaczego na okładce jest zdjęcie gąsienicy Shermana? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Bo autor okładki poszedł na łatwiznę gąska to gąska bez zgłębiania tematu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego (edytowane) 13 godzin temu, chorąży napisał: Twoje 3 zdjęcie opisane jest" Pantera, T-V ze spadochronowo-pancernej dywizji HG, rozbita pod Studziankami przez 3 komp 1 pcz" i tyle z mojej strony w temacie Opisane jest nieprawidłowo. [quote] Zrobiłem to już, ale wozy malowane są różnie. Nie ma żadnej zasady, odmiany zresztą też. [/quote] Ależ owszem, jest zasada i ma zastosowanie poza przypadkami, gdy pułk dostawał jakieś super doraźne wzmocnienia z innych jednostek. Po prostu wszystkie czołgi malowali Ci sami ludzie w batalionie. W przypadku I/27 PzReg otrzymali oni nowe Panthery w maju-czerwcu 1944, Panthery używane do szkolenia przekazali do I/PzRgt 15. Poniżej link do klatek z filmu przedstawiającego Panthery z 27 pułku kilka dni wcześniej. Edytowane 2 Lutego przez krzy65siek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Wozy były malowane z ręki, więc trudno chyba mówić o zasadzie, oprócz tego, że widoczne są duże plamy kamuflażu. Chociaż te zdjęcia które wrzuciłem też takie jednoznaczne nie są. Kolejna rzecz to to czy wszystkie wozy wersji wczesnej G były dostarczane w jednej dostawie, ewentualnie w krótkich odstępach czasu i pochodziły z jednej fabryki? Wiem, że mieszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Niestety nie wiem czy pochodziły z jednej fabryki. Były dostarczane z nowej produkcji, partiami (w zasadzie po 8 sztuk) 20 czerwca, 27, 28, 7 lipca, 10 lipca i 21 lipca. Przy jednej dostawie napisane jest odręcznie Panzer Lehr Division. Czy to znaczy, że były to czołgi z tej dywizji, czy też pierwotnie przeznaczone do Panzer Lehr niestety nie wiem. Oczywiście masz rację - kamuflaż nanoszony był ręcznie więc każdy czołg miał odrobinę inny kształt plam. Tym nie mniej plamy nanoszono w tych samych warsztatach w batalionie. Co oznacza, że prawie zawsze w jednostkach czołgi miały podobny charakter plam tj. w niektórych nanoszono bardzo duże pistoletem natryskowym, w innych malowano wąskie i długie, w jeszcze innych malowano pędzlem. Bardzo rzadko zdarza się, żeby w jednym batalionie malowano plamy raz tak, a raz tak. Uważam, że można przyjąć, że czołgi w batalionie były podobne do siebie, a czołgi z różnych batalionów mogły być nawet bardzo różne. No i we wszystkich przypadkach jakie znam sposób malowania numerów wieżowych i oznak przynależności państwowej ("krzyży") jest w batalionie zawsze taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego 13 minut temu, krzy65siek napisał: Niestety nie wiem czy pochodziły z jednej fabryki. Były dostarczane z nowej produkcji, partiami (w zasadzie po 8 sztuk) 20 czerwca, 27, 28, 7 lipca, 10 lipca i 21 lipca. Przy jednej dostawie napisane jest odręcznie Panzer Lehr Division. Gdzie tę informację można znaleźć? Koloryzacja, jeszcze więcej wątpliwości;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Koloryzacją nie zawracaj sobie głowy, szkoda czasu. W mojej opinii Panthery z 27. PzRgt były malowane w duże plamy pistoletem natryskowym. Nie były mocno skontrastowane i dlatego w sierpniowym pyle plamy zlewały się ze sobą. Widać to mniej więcej na zdjęciu które wkleiłem powyżej. Informacje o dostawach Panther opracowywał kiedyś Martin Block na podstawie archiwów kwatermistrzostwa WH i mam je od niego bezpośrednio. Czy je gdzieś opublikował - nie wiem dokładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Z oznaczeń "jednostkowych" tylko balkenkreuze i numery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Wg mojej wiedzy tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Z wielkim zainteresowanie śledze Wasz Wątek, jak będzei zainteresowanie, to polecam "Technika Wojskowa Historia" nr: 3/20023 gdzie Pan Norbert Bączyk opublikował wielostronicowy artykuł pt: "Bitwa pod Studziankami - niemiecka perspektywa" okraszony doskonałymi zdjeciami i plansze barwne sprzętu. Jeżeli jest zainteresowanie to w poniedziałek mogę uzyczyć na provat skan. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego W artykule o którym mówisz są zdjęcia 3 Panther z tego pułku: 411, 414 i 431. Rekonstrukcja sylwetki barwnej została zrobiona do 414 (czyli ta, która Cię interesuje). Czy poprawnie, nie wiem. Dodatkowo w wydawnictwie TOPCOLOS 1 "PzKpfw V Panther" z Kagero jest sylwetka czołgu dowódcy 2. kompanii Hptm. Gretena (numer wieżowy 201). Kamuflaż jeśli chodzi o typ, przypomina 411, przy czym jest adnotacja, że są ślady przemalowywania numeru i krzyża belkowego, co sugeruje, że czołg został przeniesiony z innej jednostki. Niestety nie ma zdjęcia, ale sylwetkę opracowywał Robert Wróblewski, który moim zdaniem jest najlepszym w kraju specjalistą od niemieckiej broni pancernej. To może sugerować, że 411 także została przetransferowana z innej jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi