Vieh_san Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Po dłuższej przerwie zapraszam do galerii kolejnego modelu. Tym razem padło na Mi-4A ze względu na chęć powiększenia kolekcji śmigłowców konstrukcji Mila. Dodatkowym plusem dla mnie jest wygląd maszyny. Jako, że miałem mały kryzys twórczy i zimą kilka innych zadań o większym priorytecie, to chciałem żeby ten model był prosto z pudła bez większego wchodzenia w szczegóły i zgodność (w granicach rozsądku;D). Model składa się przyjemnie części dobrze do siebie pasują, poziom szczegółów jest dość wysoki. Na wzór wziąłem Mi-4A nb 511 z Muzeum Lotnictwa w Krakowie. Kamuflaż malowałem z ręki, trochę dla ćwiczeń, a trochę z lenistwa . Od siebie dodałem światło na belce ogonowej, rozwierciłem reflektor na przedzie, dodałem "drabinkę" z lewej strony kadłuba i metalowy stopień przy tylnych drzwiach. Kolory były trochę zgadywanką, bo oryginał jest mocno podniszczony. Prace nad śmigłowcem Mi-4 rozpoczęły się w 1951 roku. Istotnym impulsem były doświadczenia z wojny koreańskiej, gdzie po raz pierwszy zastosowano śmigłowce transportowo-desantowe. Prototyp oznaczony jako W-4, został oblatany w 1952 roku. Był to pierwszy śmigłowiec ZSRR mogący przewieźć pojazd GAZ-69 w swojej ładowni. Uzyskano taką możliwość poprzez zabudowanie silnika w nosie maszyny i rampy załadunkowej z tyłu. Produkcję seryjną tego śmigłowca rozpoczęto w 1953 roku. Śmigłowiec produkowany był w wielu wersjach, choć konstrukcja była podobna, różniły się one wyposażeniem, przystosowanym do zadań jakie miały wykonywać. (Źródło wikipedia) I gromadka razem 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Fajny jest ten wiatrak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Ładniusi Bardzo ładnie zamalowane kamo. Co do samego zestawu - wirnik główny, a w szczególności łopaty mocno odbiegają do oryginału. Wirnik po wzbogaceniu można zostawić ale łopaty to najlepiej przeszczepić z Kp. A rodzinka Mil-i bardzo ładna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Bardzo fajny, mam sentyment do tej maszyny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Też bardzo lubię te pierwsze śmiglaki Mila. Model wyszedł elegancko, choć w kamuflażu "Meduza" bardziej mi się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Rośnie modelarska kolekcja!!!!! W gablocie jeszcze miejsca dużo. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 8 Kwietnia Autor Share Napisano 8 Kwietnia 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Rośnie modelarska kolekcja!!!!! W gablocie jeszcze miejsca dużo. No pewnie chociaż po następnym modelu może się zrobić tego miejsca znacznie mniej ;D z drugiej strony powinny się mieścić pod nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Fajny model. Podoba mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Miodzio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia W dniu 7.04.2024 o 12:24, Vieh_san napisał: Jako, że miałem mały kryzys twórczy i zimą kilka innych zadań o większym priorytecie Ufff bo już żem myślał żeś porzucił nas stałe Ale spokojnie kryzysy się trafiają każdemu W dniu 7.04.2024 o 12:24, Vieh_san napisał: Model składa się przyjemnie części dobrze do siebie pasują Dobrze wiedzieć bo mam na stanie razem z KP i Undą także ja minimum 3 planuję A Kaśka pięknie się prezentuje, elegancko sklejona i zmalowana jak zawsze u Ciebie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia W dniu 7.04.2024 o 12:24, Vieh_san napisał: ja nie byłbym sobą gdybym nie zapytał o kolorystykę. Dokopałeś się do jakichś fotek czy to interpretacja własna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 9 minut temu, Grzes napisał: ja nie byłbym sobą gdybym nie zapytał o kolorystykę. Dla czego mnie to nie dziwi 9 minut temu, Grzes napisał: Dokopałeś się do jakichś fotek czy to interpretacja własna? Stoi jak wół (no prawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Kwietnia Autor Share Napisano 9 Kwietnia 35 minut temu, Grzes napisał: ja nie byłbym sobą gdybym nie zapytał o kolorystykę. Dokopałeś się do jakichś fotek czy to interpretacja własna? Dokładnie zdjęcia tego co wstawił @abtb Dorzucę kilka innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 29 minut temu, abtb napisał: Dla czego mnie to nie dziwi Godzinę temu, Vieh_san napisał: Dokładnie zdjęcia tego co wstawił @abtb No tak, ale to wszystko fotki muzealne, a mnie zaintrygowały zwłaszcza te dwie jaskrawo-zielone plamki na ogonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Kwietnia Autor Share Napisano 9 Kwietnia Jeśli chodzi o to co na belce ogonowej takie żółtawe to wziąłem to z tej tabliczki informacyjnej i takich profili na przykład. Ogólnie, nie miałem za dużo farb w podobnych odcieniach więc malowałem tym co było pod ręką ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 1 minutę temu, Vieh_san napisał: malowałem tym co było pod ręką Prawidłowo, jak we wojsku Ten odcień to bardziej jakaś ochra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Kwietnia Autor Share Napisano 9 Kwietnia 1 minutę temu, Grzes napisał: Prawidłowo, jak we wojsku Ten odcień to bardziej jakaś ochra. Ooo, takiej foty nie miałem ;/ Ja użyłem mocno rozcieńczonej mr. color 352 "chromate yellow primer" na ten jasny zielony pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 9 minut temu, Vieh_san napisał: Ooo, takiej foty nie miałem To było się odzywać, a nie lepić w tajemnicy. Ja wszystkiego się nie domyślę, kto co potrzebuje 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 3 godziny temu, Grzes napisał: To było się odzywać, a nie lepić w tajemnicy. Ja wszystkiego się nie domyślę, kto co potrzebuje Ale jak to... Ty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia 1 minutę temu, Mitrandir napisał: Ale jak to... Ty??? Tak, ja. Wiecznie też żył nie będę, więc uczcie się zaradności 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia Nie wiedziałem, że taki challenge na malowania się zrobił. Znalazłem u siebie takie stare zdjęcie z 2009 r. z VI MPL Milla z poddupnikiem: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia 17 godzin temu, Grzes napisał: Ten odcień to bardziej jakaś ochra. To zdjęcie według mnie chyba nie jest dobrym wzorcem do kolorów. Według mnie zdjęcie było obrabiane kolorystycznie. W Polsce nie ma takiej brązowej trawy a niebo jest nienaturalnie szaroniebieskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia 39 minut temu, Endrju napisał: To zdjęcie według mnie chyba nie jest dobrym wzorcem do kolorów. Według mnie zdjęcie było obrabiane kolorystycznie. W Polsce nie ma takiej brązowej trawy a niebo jest nienaturalnie szaroniebieskie. Masz rację Andrzeju, kolory są nieco za mocno nasycone, ale chciałem pokazać orientacyjny kierunek kolorystyczny. Fotka stara i zrzuciłbym jakąś winę na niedoskonałość wywołania. Choć może faktycznie ktoś przy tym coś dłubał... Mam zdjęcia z tamtego okresu, gdzie na kilku zdjęciach ten sam śmigłowiec ma inne odcienie barw. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi