Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk.I trop Eduard/Arma Hobby 1:72

Xmen

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, letalin napisał:

Każdy Hurri cieszy. Edek jednak poszalał z malowaniami w swoim zestawie.  B.słabo udokumentowane. Raczej to był Z4245. 

Screenshot_20240608_013909_DuckDuckGo.jpg

Z numerem miałem dylemat bo na stronie Royal Air Force Commands znalazłem zdjęcie Z 4245 z literą P na kadłubie.

Nawet nie wiem czy napis Royal Navy był na kadłubie.

Litery się zmieniały. Samolot trafił w koncu do Rodezji i może tam miał P? Na BM dogrzebali się do logów pilotów i tam znaleźli potwierdzenie tego H dla Z4245, ale zdjęcie jest jakie jest i nic nie widać. Widać natomiast osłony wydechu. 

https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235090211-a-sailor-in-a-sea-of-sands-hawker-hurricane-mk-i/

3 minuty temu, letalin napisał:

Litery się zmieniały. Samolot trafił w koncu do Rodezji i może tam miał P? Na BM dogrzebali się do logów pilotów i tam znaleźli potwierdzenie tego H dla Z4245, ale zdjęcie jest jakie jest i nic nie widać. Widać natomiast osłony wydechu. 

https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235090211-a-sailor-in-a-sea-of-sands-hawker-hurricane-mk-i/

Mówi się trudno..placze:

Osłony będą założone ale dopiero jak będę robił coś w kamuflażu DE/MS.Zapomniałem pomalować a nie będę specjalnie dla pojedynczych części farby szykował.

Dziękuję za opinie i polubienia.:super:

Nie jest to ostatni Huragan bo chyba trochę przesadziłem z zakupami i jeszcze siedem sztuk do zrobienia zostało.:benc:

• Like 2
  • Haha 2

Fajny, podoba się :super:

W dniu 8.06.2024 o 10:17, Xmen napisał:

jeszcze siedem sztuk do zrobienia zostało.

Aleja huraganów? :hmmm:

• Thanks 1
  • Haha 1

15 minut temu, abtb napisał:

Aleja huraganów?

Być może.

Uważaj jak wlecę na Babarybę z tą zgrają.:wpier:

Choć pewnie mnie pogonią jako awanturnika.:lajkonik:

Tak już na zakończenie.

Podwozie w modelu Hurricane Mk.I  Army da się bez żadnych cięć wkleić na koniec.

Kalkomanie są już te nowe Eduarda.

Aplikacja przebiegła bez problemu a efekt jest naprawdę ciekawy.

A modeli Hurricane mam jeszcze osiem a nie siedem.

2 minuty temu, Xmen napisał:

Podwozie w modelu Hurricane Mk.I  Army da się bez żadnych cięć wkleić na koniec.

Informacja wielce przydatna :super:

2 minuty temu, Xmen napisał:

A modeli Hurricane mam jeszcze osiem a nie siedem.

Przelicz jeszcze raz - może jednak dziewięć? :haha:

5 minut temu, abtb napisał:

Przelicz jeszcze raz - może jednak dziewięć? :haha:

Musiałbym bo już się gubię co mam i gdzie.

• Haha 1

Przy tych osłonach wydechu można się dopatrzeć nieregularności. Może mi się zdaje, ale wyglądają jakby przedni róg był obcięty. Widać to też na cieniu. 

Fleet-Air-Arm-806NAS-Sea-Hurricane-I-H-HP-Allingham-Z4245-Sidi-Barrani-Egypt-Sep-1941-01 (1).jpg

image.jpeg

Edytowane przez letalin

4 minuty temu, Adamo722 napisał:

Chyba masz rację

Czy to ważne kto ma rację?

Model skończony i trzeba zaczynać następny.A że jest pełen błędów.Mówi się trudno.Może następny będzie lepszy.:hmmm:

• Like 1

Jasne, zawsze się jakiś błąd znajdzie. Nic nie jest doskonałe.

Tak tylko informacyjnie: Kształt tych osłon się zmieniał. Na Mk I powszechne były prostokątne, a na Mk II i późnych Mk I miały przednią i tylną krawędź ściętą pod kątem 30 stopni. Tak jest na tym kolorowanym zdjęciu "Mauritius VII". 

Mam dobrą opowieść: Twój Z4244 ma nietypowo obcięty róg osłony, ale to efekt naprawy. Zamiast prostować wygięty róg, mechanik wziął nożyce do metalu i obciął, żeby było proste i nie drgało w czasie lotu. Zrobił to dzień przed wykonaniem tego zdjęcia. Wcześniej były prostokątne, jak na modelu:) 

• Like 1