Roobert Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 czak ten pigment zmieszany jest z wodą i nanoszony na model? A dopiero później pociągnięty fixerem/lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 czak ten pigment zmieszany jest z wodą i nanoszony na model? A dopiero później pociągnięty fixerem/lakierem? Tak: Pigmenty + woda i to na model. Potem przecieranie wacikami, pedzelkami czasami psikam woda z areo. I tak do skutku, az mi sie spodoba. Na to fixer miga wtedy pigment nie zmienia koloru. Jak dasz lakier np Vallejo to pigment zrobi sie ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Czarku, a nie korci Cię co by lekko przerobić figurki, one są identyczne. Może czapki polowe, no i zlikwidował bym jednemu tą kieszeń. Co do malowania to nie przesadzaj z kamo, Myślę, że normalne zielono szare będą ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Szkoda, że Cie nie było w Lublinie. Miałem sporo fajnej żywicy. No i co będzie z figsami? Przerabiasz czy zostawiasz? Sorki to miało iść na PW tak to jest jak robisz za dużo na raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 Czarku, a nie korci Cię co by lekko przerobić figurki, one są identyczne. Juz za późno. Nie korciło mnie w sumie to ładne sa szkoda mi bylo popsuc ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Model przykurzony. Panowie malować figurki w trn wzór "italian camo" A moze takie zwykłe ciapki SS. A moze na czarno. I moja ulubiona perspektywa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Gacie w "italian camo" a kurtki czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Ehh, bardzo fajnie to wygląda! Czarku, odezwiesz się na gg? Numer na pw Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Chyba przegielem z tym brudzeniem Panowie czy wlaz kierowcy moze byc taki czysty? Moze wlasnie zaczeli myc Pantherke, ale nie dokonczyli/ Modelarstwo jaka to trudna sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Jak najbardziej jest ok ! Symetrycznem, schematowe brudzenie, wygląda sztucznie. Takie same włazy, albo jednolicie wycieniowana płyta pancerza, nie wyglądają naturalnie, choc czasem efektownie. Właz kierowcy częściej był w pozycji otwartej (do góry dnem) stąd taki czysty. Niektórzy brudzą obficie kadłub, a zapominają o wieży. A czołgista to niby na pancerzu kadłuba zmieniał ubłocioone buty w papucie i dopiero na wieżę wchodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Symetrycznem, schematowe brudzenie, wygląda sztucznie. Zgadazam sie i popieram w pełni. Ale mój model był za ciemny w stosunku do podłoza na którym jeździł. Po wielu próbach z woda, fixerami i terpentyna + pigmenty. Dotarłem do najprostrzego sposobu jaki mozna tutaj zastosowac. Suchy pigment pedzelkiem na model bez utrwalania. I nik mi nie powie ze fixer w tym przypadku da rade. Nic, modelowi czasami trzeba bedzie przypudrowac nosek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 No i gites jest moim zdaniem. Fajnie się uzupełnia z podstawką. Wszystko gra i buczy. Czekam na załogę "G" w talo mimetico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Kupiłem sobie taką samą Panterkę. Nigdy nie sklejałem 1:72. Wielkość cześći mnie przeraziła . Zawsze sklejałem 1:35, ostatnio też 5 modeli w 1:48. Teraz zmierzę się z 1:72. Czy ruchome zawieszenie po ułożeniu do terenu przykleiłeś, czy ono cały czas jest ruchome ? Myslałem o zewnetrznych wahaczach stałych, a środkowych ruchomych i o obciążeniu modelu w kadłubie, co by się układał, do terenu. Uwagi mam odnośnie wykonanych przez Ciebie spawów. Tzn ich tam nie powinno być, bo to czołg z zimmeritem. Wszelkie przednie, tylne, boczne spawy są ukryte pod zimmeritem, tak samo na wieży i w kopułce km-u na pancerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Było ruchome, ale przykleiłem na stałe bo nie ma tu gasek ruchomych Taki sobie model wybrałes Ale figurki pierwsza klasa. A jesli chodzi o spawy to w tym konkretynym modelu nie sa one spawami ale wypelnieniem szpar, o wiele lepsza metoda aniezali szpachla. Bo jak wyszlifowac potem zimmerit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Ja to robie green-stufem, albo masą Tamita Putty. Zaklejasz szpary i malutkim srubokręcikiem (zegarmistrzowski) robisz wzór zimmeritu na wstawkach, tak, ze zlewa się z istniejącym bardzo dobrze Nigdy do szpar nie używam szpachli, tylko zawsze masy dwuskładnikowej. Ja mam ten model w wersji bez figurek, taki też był. Sam czołg, blaszki, gąsienice DS, linka. Linke zastąpię cieńszą z RB model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Co z pamperkami rezygnacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 Co z pamperkami rezygnacja? W malowaniu. Mam nadzieje, że nie będa różowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Czarku malujesz paznokcie Ja nikogo nie dopusciłbym tak blisko. Czekam zatem na faszystów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Czarku, dajesz swojej Pani figurki do malowania? Zadziwiające ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 Czarku, dajesz swojej Pani figurki do malowania? Ta kobieta to moja muza, ona daje mi inspiracje. Praktyczny korkociąg (srubokręt, śrubka i kombinerki) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Ależ to jest maleństwo, ten modelik... Fajnie że dałeś takie zdjątka z warsztatu. A patent ze śrubką i kombinerkami - bezcenne - od razu skopiuję przy najbliższej okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 A patent ze śrubką i kombinerkami - bezcenne - od razu skopiuję przy najbliższej okazji Nie do końca zrozumiałem, na co ten patent. Jeśli na korkociąg do otwierania wiadomo czego, jest jeszcze prostszy sposób - hak do zawieszania półki lub obrazka na ścianie i kawałek szmaty, ale to temat na inne forum. A czołg naprawdę przedni. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 jest jeszcze prostszy sposób - hak do zawieszania półki lub obrazka na ścianie i kawałek szmaty, Jesli takowy hak sie posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 jest jeszcze prostszy sposób - hak do zawieszania półki lub obrazka na ścianie i kawałek szmaty, Jesli takowy hak sie posiada Taaaaa.....!!! To samo można powiedzieć o zestawie śrubokręt+ wkręt+ kombinerki. Chyba że spożywa się w samochodzie albo na budowie. Mnie kilka razy brak korkociągu spokał w warunkach bardzo polowych kiedy jedyną metodą dobrania się do zawartości był tzw. sposób "na wcisk". Mało elegancki acz skuteczny. Wystarczy palec albo kawałek kija BTW: bez sensu ta dyskusja tutaj acz bardzo pouczająca... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 bez sensu ta dyskusja tutaj acz bardzo pouczająca... Kreatywnosc tworcza bardzo przydatna W takich przypadkach Dowódca "zakurzony" wyglada tak Pozdrawiam i pytam co myslicie? Polecam: http://www.donnerundblitzen.co.uk/pp/germancamo.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi