Skocz do zawartości

Panthera DRAGON 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 207
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
czak ten pigment zmieszany jest z wodą i nanoszony na model? A dopiero później pociągnięty fixerem/lakierem?

Tak:

Pigmenty + woda i to na model.

Potem przecieranie wacikami, pedzelkami czasami psikam woda z areo.

I tak do skutku, az mi sie spodoba.

Na to fixer miga wtedy pigment nie zmienia koloru.

Jak dasz lakier np Vallejo to pigment zrobi sie ciemniejszy.

Napisano

Czarku, a nie korci Cię co by lekko przerobić figurki, one są identyczne.

Może czapki polowe, no i zlikwidował bym jednemu tą kieszeń.

Co do malowania to nie przesadzaj z kamo, Myślę, że normalne zielono szare będą ciekawe.

Napisano

Szkoda, że Cie nie było w Lublinie. Miałem sporo fajnej żywicy.

No i co będzie z figsami? Przerabiasz czy zostawiasz?

Sorki to miało iść na PW tak to jest jak robisz za dużo na raz...

Napisano
Czarku, a nie korci Cię co by lekko przerobić figurki, one są identyczne.

Juz za późno.

Nie korciło mnie w sumie to ładne sa szkoda mi bylo popsuc ich.

Napisano

Model przykurzony.

Panowie malować figurki w trn wzór "italian camo"

A moze takie zwykłe ciapki SS.

A moze na czarno.

2222q.jpg

I moja ulubiona perspektywa.

33333d.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

Chyba przegielem z tym brudzeniem

Panowie czy wlaz kierowcy moze byc taki czysty?

Moze wlasnie zaczeli myc Pantherke, ale nie dokonczyli/

Modelarstwo jaka to trudna sztuka

pantherp.jpg

Napisano

Jak najbardziej jest ok ! Symetrycznem, schematowe brudzenie, wygląda sztucznie. Takie same włazy, albo jednolicie wycieniowana płyta pancerza, nie wyglądają naturalnie, choc czasem efektownie. Właz kierowcy częściej był w pozycji otwartej (do góry dnem) stąd taki czysty. Niektórzy brudzą obficie kadłub, a zapominają o wieży. A czołgista to niby na pancerzu kadłuba zmieniał ubłocioone buty w papucie i dopiero na wieżę wchodził

Napisano
Symetrycznem, schematowe brudzenie, wygląda sztucznie.

Zgadazam sie i popieram w pełni.

Ale mój model był za ciemny w stosunku do podłoza na którym jeździł.

Po wielu próbach z woda, fixerami i terpentyna + pigmenty.

Dotarłem do najprostrzego sposobu jaki mozna tutaj zastosowac.

Suchy pigment pedzelkiem na model bez utrwalania.

I nik mi nie powie ze fixer w tym przypadku da rade.

Nic, modelowi czasami trzeba bedzie przypudrowac nosek.

natchnienie.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

Kupiłem sobie taką samą Panterkę. Nigdy nie sklejałem 1:72. Wielkość cześći mnie przeraziła . Zawsze sklejałem 1:35, ostatnio też 5 modeli w 1:48. Teraz zmierzę się z 1:72.

Czy ruchome zawieszenie po ułożeniu do terenu przykleiłeś, czy ono cały czas jest ruchome ? Myslałem o zewnetrznych wahaczach stałych, a środkowych ruchomych i o obciążeniu modelu w kadłubie, co by się układał, do terenu.

Uwagi mam odnośnie wykonanych przez Ciebie spawów. Tzn ich tam nie powinno być, bo to czołg z zimmeritem. Wszelkie przednie, tylne, boczne spawy są ukryte pod zimmeritem, tak samo na wieży i w kopułce km-u na pancerzu.

Napisano

Było ruchome, ale przykleiłem na stałe bo nie ma tu gasek ruchomych

Taki sobie model wybrałes

Ale figurki pierwsza klasa.

A jesli chodzi o spawy to w tym konkretynym modelu nie sa one spawami ale wypelnieniem szpar, o wiele lepsza metoda aniezali szpachla.

Bo jak wyszlifowac potem zimmerit.

Napisano

Ja to robie green-stufem, albo masą Tamita Putty. Zaklejasz szpary i malutkim srubokręcikiem (zegarmistrzowski) robisz wzór zimmeritu na wstawkach, tak, ze zlewa się z istniejącym bardzo dobrze

Nigdy do szpar nie używam szpachli, tylko zawsze masy dwuskładnikowej.

Ja mam ten model w wersji bez figurek, taki też był. Sam czołg, blaszki, gąsienice DS, linka. Linke zastąpię cieńszą z RB model

Napisano
Czarku, dajesz swojej Pani figurki do malowania?

Ta kobieta to moja muza, ona daje mi inspiracje.

Praktyczny korkociąg (srubokręt, śrubka i kombinerki)

korkociag.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

Ależ to jest maleństwo, ten modelik... Fajnie że dałeś takie zdjątka z warsztatu.

A patent ze śrubką i kombinerkami - bezcenne - od razu skopiuję przy najbliższej okazji

Napisano
A patent ze śrubką i kombinerkami - bezcenne - od razu skopiuję przy najbliższej okazji

Nie do końca zrozumiałem, na co ten patent. Jeśli na korkociąg do otwierania wiadomo czego, jest jeszcze prostszy sposób - hak do zawieszania półki lub obrazka na ścianie i kawałek szmaty, ale to temat na inne forum. A czołg naprawdę przedni.

pozdrawiam

Napisano
jest jeszcze prostszy sposób - hak do zawieszania półki lub obrazka na ścianie i kawałek szmaty,

Jesli takowy hak sie posiada

Napisano
jest jeszcze prostszy sposób - hak do zawieszania półki lub obrazka na ścianie i kawałek szmaty,

Jesli takowy hak sie posiada

Taaaaa.....!!! To samo można powiedzieć o zestawie śrubokręt+ wkręt+ kombinerki. Chyba że spożywa się w samochodzie albo na budowie.

Mnie kilka razy brak korkociągu spokał w warunkach bardzo polowych kiedy jedyną metodą dobrania się do zawartości był tzw. sposób "na wcisk". Mało elegancki acz skuteczny. Wystarczy palec albo kawałek kija

BTW: bez sensu ta dyskusja tutaj acz bardzo pouczająca...

Pozdrawiam