tomekk Posted August 3 Share Posted August 3 (edited) Dzień dobry Zapraszam do galerii Lim-6bis. Tomek Edited August 3 by tomekk 33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted August 3 Share Posted August 3 Niezły podoba mi się. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted August 3 Share Posted August 3 Ładny! Na pewno będzie się wyróżniał wśród innych A tu czegoś chyba brak: 52 minuty temu, tomekk napisał: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted August 3 Author Share Posted August 3 16 minut temu, Grzes napisał: Ładny! Na pewno będzie się wyróżniał wśród innych A tu czegoś chyba brak: Aaaaaaa, skucha. Zaraz poprawi się. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted August 3 Share Posted August 3 Brawo za odwagę, wygląda bardzo efektownie . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted August 3 Author Share Posted August 3 Szachownice dodane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted August 3 Share Posted August 3 (edited) Narobiłeś się przy tym leciwym już Dragonie vel Zvezda (szczególnie że jest dostępny Airfix) ale model wyszedł Ci zacnie Niecodzienne malowanie (a właściwie jego ubytki ), niecodzienna konfiguracja - podoba się Pozdr ww p.s. chyba Ci się kilka zdjęć/ujęć powtórzyło w galerii Edited August 3 by wuwumaster 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted August 3 Share Posted August 3 3 minuty temu, tomekk napisał: Szachownice dodane. Teraz to ekstaza pełna Ta foteczka mi się szczególnie podoba: 1 godzinę temu, tomekk napisał: 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted August 3 Share Posted August 3 Babimojski Limek jak żywy. Jak dla mnie to wstrzeliłeś się w temat idealnie. Dobór kolorów jak dla mnie super. Odrapania farby bardzo realistycznie. Nawet są podmalówki zieloną nieoryginalną farbą, którą mechanicy lub technicy podmalowywali niektóre elementy podczas przejść eksploatacyjnych. Świetna praca. Prawdziwy majstersztyk. No i mnie też szczególnie podoba się ta fotka, która podoba się koledze @Grzes. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted August 3 Share Posted August 3 Ten zestaw do budowy modelu umożliwia zrobienie rozstykówki, prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted August 3 Author Share Posted August 3 28 minut temu, greatgonzo napisał: Ten zestaw do budowy modelu umożliwia zrobienie rozstykówki, prawda? Zgadza się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted August 3 Share Posted August 3 No właśnie. Ja tego zestawu w ogóle nie znam. Model prezentuje się atrakcyjnie, ale już w zasadzie na pierwszy rzut oka widać to łączenie części ogonowej z głównym kadłubem i wstępny czar pryska. Oczywiście można i należy wyłapywać pozytywne rzeczy, jak te wspomniane wyżej przez kolegów. One są i nikt temu nie zaprzecza. Wciąż jednak to łączenie pozostaje istotnym błędem znacznie wpływającym na odbiór modelu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted August 3 Author Share Posted August 3 16 minut temu, greatgonzo napisał: No właśnie. Ja tego zestawu w ogóle nie znam. Model prezentuje się atrakcyjnie, ale już w zasadzie na pierwszy rzut oka widać to łączenie części ogonowej z głównym kadłubem i wstępny czar pryska. Oczywiście można i należy wyłapywać pozytywne rzeczy, jak te wspomniane wyżej przez kolegów. One są i nikt temu nie zaprzecza. Wciąż jednak to łączenie pozostaje istotnym błędem znacznie wpływającym na odbiór modelu. Efekt nie jest przypadkowy. Wymyśliłem sobie, że jak rozkładali i składali kadłub to będzie to bardziej zużyte na krawędziach. Nawet obróbkę mechaniczną robiłem dla każdej części z osobna. Całość zespoliłem po włożeniu dyszy silnika pomalowanej na gotowo. Widać jednak, że wizja moja do końca nie sprawdziła się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted August 3 Share Posted August 3 Tu nie chodzi o ślady eksploatacji, a o jednoznaczne zaburzenie aerodynamiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted August 3 Author Share Posted August 3 6 minut temu, greatgonzo napisał: Tu nie chodzi o ślady eksploatacji, a o jednoznaczne zaburzenie aerodynamiki. No właśnie. Zamiar był inny, a efekt wyszedł taki jak piszesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted August 3 Share Posted August 3 (edited) W ogóle takie łączenie jest na ogół kłopotliwe i zwykle wymaga sporo uwagi i trochę dodatkowej roboty. Jakby to jakoś wyprzeć, to miżek całkem, całkiem. Edited August 3 by greatgonzo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted August 3 Share Posted August 3 Model w oryginale był do kupienia w dwóch wersjach, A czyli to co daje zvezda oraz F czyli silnik z dopalaczem czyli większą średnica dyszy wylotowej, stąd taki podział w modelu. Podoba się bardzo, a seria foto panów Bigela i Hołysia z ostatniego okresu działalności 45 Pułku to coś pięknego. Szukajcie pdf z air action numer 21 oraz replic numer 67. Warto 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted August 3 Share Posted August 3 Bardzo ładny LiM 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DobreMzimu Posted August 3 Share Posted August 3 Czy w rzeczywistości spód malowany był dużo trwalszym lakierem niż góra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted August 3 Share Posted August 3 (edited) Klu programu to brak podkładu, dlatego farba odpadala Edited August 3 by em Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted August 5 Share Posted August 5 Fajny, bardzo realistyczny i elegancki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjakm Posted August 9 Share Posted August 9 Nie wiem czy tak było w oryginale ale jeśli farba odpadała takimi kawałkami to chyba razem z nr boczynym. Trochę to razi ale reszta bardzo dobrze 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted August 9 Share Posted August 9 22 minuty temu, mjakm napisał: Nie wiem czy tak było w oryginale ale jeśli farba odpadała takimi kawałkami to chyba razem z nr boczynym. Pisał o tym @Endrju w warsztacie: W dniu 3.08.2024 o 12:09, Endrju napisał: Pamiętaj żeby numerów nie drapać. Numery były regularnie poprawiane podczas przejść na eksploatację zimową/letnią ale i poza tymi działaniami były poprawiane przez mechaników jeśli ktoś z przełożonych uznał, że należy je poprawić. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted August 9 Author Share Posted August 9 6 godzin temu, mjakm napisał: Nie wiem czy tak było w oryginale ale jeśli farba odpadała takimi kawałkami to chyba razem z nr boczynym. Trochę to razi ale reszta bardzo dobrze Wzorowałem się na zdjęciach oryginału, oraz opinii Kolegi który właśnie na żywo te konkretne egzemplarze widział. Tomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mjakm Posted August 12 Share Posted August 12 W dniu 10.08.2024 o 00:00, tomekk napisał: Wzorowałem się na zdjęciach oryginału, oraz opinii Kolegi który właśnie na żywo te konkretne egzemplarze widział. Tomek Tak , kolega @Grzesjuz to wyjaśnił. Na prawdę fajny Lim Ci wyszedł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts